Overheerlijke appeltaart

Er gaat niets boven zelfgemaakte appeltaart, en zeker niets boven deze versie. Over de hele wereld wordt wel appeltaart gegeten en gebakken. Iedere windstreek heeft wel zijn eigen variatie op de appeltaart. Het recept voor deze appeltaart komt uit Amerika.

Ingrediënten (voor 8 personen)

  • 1 kilo rinse appels
  • 1 eetlepel vers citroensap
  • 1 theelepel vanille-essence
  • 120 gram kristalsuiker
  • ½ theelepel gemalen kaneel
  • 20 gram boter of margarine
  • 1 eidooier
  • 2 theelepels slagroom

Voor het deeg

  • 225 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 120 gram ijskoude boter of wit plantaardig vet
  • 4 tot 5 eetlepels ijskoud water
  • 1 eetlepel paneermeel

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 230 °C. Zeef de bloem met het zout boven een kom en wrijf er de boter of het vet door tot het mengsel op grof broodkruim lijkt.
  2. Sprenkel er het water met 1 eetlepel tegelijk over en meng lichtjes tot het deeg samenhangt. Vorm er een bal van.
  3. Verdeel het deeg in tweeën en vorm elke helft tot een bal. Rol een van de deegballen op een met bloem bestoven werkvlak tot een cirkel van circa 30 cm doorsnee uit.
  4. Bekleed een taartvorm van 23 cm doorsnee met de deegcirkel. Snijd overhangend deeg af en gebruik de deegrestjes om de rand te versieren. Strooi het paneermeel over de bodem van de deegschelp.
  5. Rol de rest van het deeg uit tot het 3 mm dik is. Snijd met een mes acht grote bladvormen uit het deeg. Snijd de deegrestjes in kleinere bladvormpjes. Kerf de deegblaadjes met de achterkant van het mes om de nerven van het blad te maken.
  6. Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd ze in plakken en schep er het citroensap, vanille-essence, suiker en kaneel door. Vul de deegschelp met het appelmengsel en verdeel er stukjes boter over.
  7. Schik de grote deegblaadjes in een decoratief patroon over het appelmengsel. Versier de randen met de kleinere blaadjes.
  8. Klop de eidooier met de slagroom en glaceer er de deegblaadjes mee.
  9. Zet de taart 10 minuten in de oven en zet de oven daarna op 180 °C. Bak de taart nog 35 tot 45 minuten tot het deeg mooi goudbruin is. Serveer de appeltaart warm of laat de taart eerst in de vorm afkoelen.
© 2009 - 2024 Jorg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Makkelijke appeltaart; snel en eenvoudig te makenMakkelijke appeltaart; snel en eenvoudig te makenWie snel nog iets lekkers op tafel wil zetten maar daarvoor niet veel tijd heeft of moeite wil doen, kan in een klein uu…
Zwanger en appeltaartZwanger en appeltaartDe kans is groot dat een lekker stuk appeltaart er wel in gaat als je zwanger bent. Toch kan te veel appeltaart voor zwa…
Appeltaart extraAppeltaart extraAppeltaart is al sinds jaar en dag populair. De appeltaart ontbreekt zelden daar waar de taarten het feestje opvrolijken…
Tarte Tatin, omgedraaid appeltaartjeTarte Tatin, omgedraaid appeltaartjeZin in appeltaart? Maak dan eens Tarte Tatin. Dit omgedraaide appeltaartje is heel makkelijk te maken. Lekker voor bij d…

Pittige borrelhapjes met rundergehaktPittige borrelhapjes met rundergehaktHet voordeel van rundergehakt is dat je het zo pittig kan maken met verschillende ingrediënten als je maar wilt. Het geh…
Voorjaar en zomer ... de salades komen er weer aan!Voorjaar en zomer ... de salades komen er weer aan!In het voorjaar en de zomer zijn de frisse salades weer populair. Als het weer warmer wordt, hebben we behoefte aan lich…
Jorg (14 artikelen)
Gepubliceerd: 27-03-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.