Appeltaart zonder ei en zonder koemelk
Deze koemelk- en eivrije appeltaart is een heerlijk alternatief voor mensen die een allergie voor ei en/of koemelk hebben
Benodigdheden
- Mengkom voor het deeg
- Springvorm van 24 cm
- Eventueel een mixer met deeghaken
Ingrediënten
- 1 pak zelfrijzend bakmeel
- 200 gram koemelkvrije boter (b.v. Wajang Light)
- 200 gram suiker
- 2 eetlepels water of sojamelk
- citroensap
- 5 goudrenetten
- 2 theelepels kaneel
- 75 gram rozijnen
- 2 eetlepels abrikozenjam
Werkwijze
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in smalle partjes. Voeg 50 gram suiker, de 75 gram rozijnen en de 2 theelepels kaneel bij de appelpartjes en roer het goed door. Besprenkel met citroensap en laat staan totdat het deeg klaar is.
Doe het zelfrijzend bakmeel, de resterende 150 gram suiker, de 250 gram boter in kleine blokjes en de 2 eetlepels water of sojamelk in de mengkom en kneed het geheel met de hand tot een samenhangend deeg totdat er een grote bal deeg is ontstaan. Verdeel de bal deeg in twee stukken. Voor de bodem neem je een iets groter deel dan voor de deegreepjes die bovenop de taart komen. Voor het kneden van het deeg kan ook een mixer met deeghaken gebruikt worden. Alleen voor het kneden tot een bal hoeft u dan nog de handen te gebruiken. Vindt u het deeg nog wat te droog, dan kunt u nog iets water of sojamelk toevoegen.
Rol het grootste stuk deeg uit tot een plakkaat van ca. 5 cm. meer doorsnee dan de bodem van de springvorm. Bekleed nu de springvorm met het deeg, druk met de vingers het deeg op tegen de zijranden van de springvorm. Vul vervolgens de springvorm tot aan de rand van het deeg met de appelvulling. Van het stuk deeg wat over is vorm je reepjes, die je vervolgens in ruitvorm over het appelmengsel legt. Druk de deegreepjes vast aan het deeg in de zijkant van de springvorm.
Bak de appeltaart vervolgens in een op 180 graden voorverwarmde oven. Na 60 min. kan de heerlijke goudbruine appeltaart uit de oven gehaald worden. Laat de appeltaart afkoelen in de springvorm. Als de appeltaart voldoende is afgekoeld, maak dan de twee eetlepels abrikozenjam warm in een steelpannetje. Bestrijk de bovenkant van de appeltaart met de abrikozengelei. Dit gaat het beste met een keukenkwastje.
Tips
- Eventueel kunt u de appeltaart feestelijk garneren met sojaslagroom, deze is verkrijgbaar in de natuurvoedingswinkel.
- De appeltaart is het lekkerst wanneer u hem pas de volgende dag opeet.
Eet smakelijk!