Sri Lankaanse curry, specerijenthee en linzen met spinazie
De Sri Lankaanse keuken maakt veel gebruik van kruiden en specerijen. Vreemd is dat niet, het land is vanzelfsprekend rijk aan al deze natuurlijke schatten. Kaneel, kardemon, gember, kruidnagelen, peper, anijs en vele andere specerijen worden massaal verbouwd, geoogst en gegeten. In Sri Lanka is de bevolking gek op curry's. De Sri Lankaanse curry is pittig, maar bevat ook veel meer gerechten dan alleen dat ene bakje. Alles over de Srilankaanse curry en recepten voor Srilankaans eten.
Curry
Ingrediënten
- 500 gram vlees, vis of groente
- 2 theelepels gemalen koriander
- 2 theelepels gemalen komijn
- 2 theelepels gemalen venkelzaad
- 2 theelepels cayennepeper
- vers gemalen zwarte peper
- 3 eetlepels mais-, of arachideolie
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- sap van 1 limoen
- 1 stukje gember
- enkele kerryblaadjes
- 1 theelepel amandelessence
- 1 mespuntje geelwortelpoeder of saffraan
- 1 pijpje kaneel
- 3 kardemonpeulen
- 3 kruidnagelen
- 1 half kopje azijn
- zout naar smaak
Doe het vlees of vis in een kom.
Voeg de gemalen koriander toe met de gemalen komijn, het gemalen venkelzaad, de cayennepeper en flink wat zwarte peper. Meng alles zodat het vlees rondom bedekt is en laat het 15-20 minuten staan.
Snipper de ui en fruit deze met de kaneel, kruidnagelen, kardemon en kerryblaadjes.
Voeg als de uien bruin zijn de fijngesneden knoflook en gember toe.
Doe dan het gemarineerde vlees, de vis of de groenten erbij.
Bak even lekker aan.
Voeg vervolgens de amandelessence, het geelwortelpoeder, het zout en de azijn en het limoensap toe.
Laat het mengsel 20 minuten sudderen of tot het vlees gaat is.
Wie een dikkere saus wil kan een half kopje yoghurt toevoegen.
Tevens kan een kokosvariant worden gemaakt. Voeg in dat geval op het einde 175 ml kokosmelk uit blik toe. Eerst wel goed schudden.
Bij een Sri Lankaanse curry worden diverse andere gerechten geserveerd zoals groenten en linzen
Spinazie met linzen
Ingrediënten
- 1 pond verse spinazie of diepvriesspinazie
- ½ kop oranje linzen
- ½ kop kokosmelk
- 2 eetlepels mosterd
- 2 eetlepels ongeroosterde currypoeder
- 1 eetlepel geelwortel (kurkuma of koenjit)
- Zout naar smaak
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 groene peper
- een snufje kaneel
- stukje citroengras
- 1 kop water
Was de spinazie en hak het in kleine stukjes.
Snijdt knoflook, ui en groene peper.
Was de linzen en mix ze met de spinazie.
Voeg alle specerijen toe en de ui, de knoflook en de groene peper.
Kook alles ongeveer 10 minuten op een middenhoog vuur.
Voeg op het laatste het zout toe en de kokosnootmelk.
Laat het gerecht dan nog 2 minuten koken.
Geef bij deze 2 gerechten witte rijst en een komkommersalade.
Lekker na de maaltijd is een thee met allerlei specerijen.
Specerijenthee
Ingrediënten
- 1 theelepel thee
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel anijs
- 1 theelepel koriander
- 2 peulen kardemon
- 1 theeleper gemberpoeder
- 4 koppen heet water
- 4 druppels vanilleolie
Meng eerst alle specerijen, stamp de kardemon.
Doe dan een halve theelepel van het specerijenmengsel bij de thee.
Bewaar de rest van het mengsel op een droge plaats.
Bereiding: Doe de thee met de specerijen in een pot, voeg heet water toe en laat 3 minuten trekken.
Voeg de vanille olie toe (en suiker naar smaak).
Zeef de thee bij het inschenken met een zeefje.
Specerijenthee werkt stimulerend op het lichaam en is effectief tegen buikklachten.
Ook lekker:
Cacaomelk
Ingrediënten
- 4 kopjes melk (kan warm, maar ook koud)
- 2 theelepels cacaopoeder
- 4 druppels vanille of bananenolie
Bereiding: Doe de cacaopoeder in een kan, voeg de melk toe en roer met een lepel of garde tot het poeder is opgelost.
Voeg de druppels olie toe en roer weer.
Voeg eventueel nog suiker toe.