Babi Pangang, Indonesisch koken
Met varkensvlees kunt u zelf Babi Pangang of Babi Ketjap maken. Als u van heet houdt zit er ook een recept voor een zeer pittig zuur genaamd Atjar Pedis bij. De vleesgerechten kunt u opdienen met rijst, groenten of bami. Babi Pangang is een van de meest gewaardeerde gerechten bij Chinese restaurants in Nederland, maar het is van oorsprong geen chinees gerecht. Babi betekent 'varken,' en pang(g)ang betekent 'geroosterd.' De naam Babi pang(g)ang is afkomstig uit Maleisië en Indonesië, en wordt daar officieel met twee g's geschreven. Het varkensvlees wordt dan geroosterd, en niet zoals in de meeste Chinese restaurants, gekookt en gefrituurd.
Maar voor wie zelf babi pangang gaat maken maakt meestal ook gebruik van olie om het vlees in te bakken, en we gebruikend e benaming van de chinees, meteen g. Babi pangang is als volgt te maken:
Babi pangang ingrediënten
Om zelf
Babi pangang te maken heeft u de volgende ingrediënten nodig:
- 1 kilo speklapjes (in repen snijden of knippen)
- Zout naar smaak toevoegen
- 2 eetlepels knoflookpoeder
- 2 eetlepels uienpoeder
- 25 gram anijspoeder (Te koop in Indische winkel of toko)
Babi pangang spek
Voor het spek van Babi pangang kunt u gewoon speklapjes (varkensvlees) gebruiken. De speklapjes moeten wel dik gesneden zijn, dus je kunt geen gesneden ontbijtspek gebruiken.
Babi pangang maken
- Meng de kruiden/ingrediënten goed met de reepjes spek en laat het geheel een nacht in de koelkast intrekken.
- Dek de schaal met het vlees van te voren af.
- Bak het vlees de volgende dag gaar in een koekenpan met wat olie.
- Het vuur niet te hoog zetten en het vlees rondom mooi bruin en gaar bakken.
Je kunt het vlees opdienen met zoete chilisaus, en/of een tomatenketchup vermengd met zeer fijngesneden gember, en met gekookte rijst en warme groenten of sla.
Babi ketjap
Babi ketjap is een ander gerecht met als basis speklapjes.
Ingrediënten
- 1 kilo speklapjes in reepjes gesneden of geknipt
- 1 halve theelepel gemberpoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 kopje ketjap Benteng Manis
- 1 half kopje water
Babi ketjap maken
- Kruidt de reepjes spek met het gemberpoeder en de knoflookpoeder.
- Bak de reepjes spek aan in olie en giet het water en de ketjap erbij.
- Laat het op een zacht vuur in ongeveer 30-40 minuten gaar sudderen.
Atjar pedis (heet zuur)
Atjar pedis is zeer heet (gepeperd) zuur. Je hebt er dus maar heel weinig van nodig en je moet van heet/pittig houden. Toch is het lekker om eens te proberen.
Ingrediënten
- 3-4 Madame Jeannette (dit is een zeer hete peper)
- 1-2 eetlepels suiker
- 1-2 teentjes uitgeperste knoflook
- 1 flinke beker azijn (2 deciliter ongeveer)
- 3-4 klein gesneden uien
Atjar pedis maken
- Pers de knoflook uit, snij de uien fijn en hak de pepers in kleine flintertjes. (Pas op dat je de peper niet aan je vingers krijgt, want als je per ongeluk even later langs je oog wrijft zal je veel pijn hebben. Het is het beste om de pepers niet met de vingers aan te raken. Je kunt ze vasthouden met een schone doek of je kunt schone keukenhandschoenen dragen. Indien je (nieuwe) chirurgische keukenhandschoenen besluit te dragen (die steeds vaker in keukens gedragen worden) spoel deze dan eerst zorgvuldig schoon omdat er een poederlaagje op het latex/rubber zit wat een onprettige bijsmaak aan eten kan geven. Je kunt de pepers ook aan een vork vastprikken en dan fijn snijden en de handschoenen achterwege laten.
- Meng de uitgeknepen knoflook, fijngesneden uien en (zeer) fijngehakte pepers door elkaar.
- Doe de azijn met de suiker in een pannetje en kook het even op. Roeren totdat de suiker helemaal oplost.
- Giet het zoetzure vocht vervolgens over het mengel van uien, knoflook en fijngesneden pepers heen. Laat het afkoelen (in een schone pot) en bewaar de Atjar pedis in de koelkast.
Lees verder