Een simpel kerstdiner met: vis

Deze recepten zijn voor visliefhebbers. Vis is licht verteerbaar en snel klaar. Hieronder vind je een recept met zalm en een recept met tong. Van beide recepten gaan we uit van 4 personen. Bij minder of meer personen kun je ingrediënten dus gewoon met een kwart of helft verminderen of vermeerderen.

Zalm in kruidensaus

Ingrediënten

  • 4 moten zalm
  • 5 dl visbouillon
  • 4 eetlepels slagroom
  • Peterselie
  • Bieslook
  • Kervel
  • 100 gram champignons
  • 1 eetlepel boter

Bereiding
Zeef de visbouillon en verwarm deze. Pocheer nu de moten zalm ongeveer 10 minuten in de bouillon. Haal ze eruit en houd ze warm. Laat de bouillon inkoken tot ongeveer 2dl. Klop ondertussen de slagroom half op. Giet vervolgens de bouillon goed kloppend in kleine beetjes bij de slagroom. Zet dit mengsel weer op het vuur en laat dit tegen de kook aan komen. Voeg er daarna een eetlepel fijngehakte kruiden door (mengsel van peterselie, bieslook en kervel) en een paar heel fijn gesneden champignons. Fruit de rest van de champignons in een beetje boter net gaar. Schep de saus over vier (warme) borden en leg in elk bord een warme moot zalm. Tot slot leg je er de gefruite champignons bij. Eventueel te serveren met een salade.

Ideale kerstrecept

Dit recept is echt supersnel klaar. Je hebt eigenlijk geen voorbereiding nodig. Tijdens het pocheren kan je de slagroom opkloppen en de kruiden en champignons snijden. In een halfuurtje heb je een heerlijk visgerecht op tafel wat niet alleen heerlijk smaakt, maar er ook nog eens professioneel uit ziet. Natuurlijk hoort bij vis een witte wijn. Of dat nou een zoete of een droge wijn moet zijn, hangt van de gasten af wat ze lekker vinden. Wil je eens variëren in dit recept, vervang dan de kruiden voor andere kruiden, of voeg er een teentje knoflook aan toe.

Tongrolletjes in sla

Ingrediënten

  • 4 tongfilets
  • 4 grote slabladeren
  • Zout en peper
  • Citroensap
  • 4 gepelde en gekookte gamba's
  • 40 gram boter
  • 2 eieren

Bereiding

Was de sla en blancheer ze 1 minuut in water met zout. Laat ze daarna uitlekken in een vergiet. Kruid de tongfilets met het zout, de peper en wat citroensap. Leg in het midden van ieder filet een gamba. Rol de filets op en leg ze op een slablad. Vouw het slablad goed om de opgerolde filets heen en knijp het met de hand goed dicht. Doe in een diepe braadpan wat boter en laat deze iets bruin worden. Leg de rolletjes erin en laat ze ongeveer in 30 minuten gaar worden met de deksel op de pan. Klop intussen de eieren met het citroensap en een paar lepels vocht uit de vispan. Breng dit op smaak met wat zout. Giet dit mengsel in de braadpan bij de visrolletjes en als het bruist, giet je de saus over de visrolletjes. Serveer de filetrolletjes warm. Bij dit gerecht kan je zelf bepalen wat je er bij wilt eten. Maar aardappelpuree is hier wel heel erg lekker bij.

Ideale kerstrecept

Dit recept duurt qua bereiding iets langer dan zalm. Je bent bij elkaar zo een 45 minuten bezig, zonder voorbereidingstijd. Tong wordt door de visliefhebber meestal wel gewaardeerd. Tong heeft een heerlijke volle smaak. Als variatie op dit recept kan je in plaats van een gamba ook reepjes zalm gebruiken. Ook hier wordt het beste een witte wijn geserveerd.
© 2008 - 2024 Lautof, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leuke en eenvoudige ideeën voor het kerstdinerTijdens de kerstdagen zetten veel mensen graag een lekker en speciaal kerstdiner op tafel. Het bereiden en opdienen van…
Dieet en afvallen tijdens de kerstdagenDieet en afvallen tijdens de kerstdagenDe decembermaand is met al zijn feestdagen zoals Oud en Nieuw, Kerst en Sinterklaas onlosmakelijk verbonden met lekker e…
Een simpel kerstdiner voor: kinderenKinderen vinden kerst vaak geweldig. Het is gezellig, ze krijgen een cadeautje en mogen tot laat op blijven. Gewoon een…
Hoe wordt kerst wereldwijd gevierd?Hoe wordt kerst wereldwijd gevierd?Wij vieren in Nederland kerst met de familie of het gezin. Er staat een kerstboom in de woonkamer, met misschien wel een…

Gado Gado Indonesisch kokenGado Gado Indonesisch kokenGado Gado is een bekend Indonesisch gerecht. Het is gezond omdat er veel groenten als basis gebruikt worden, en er komt…
Recepten met appel - hartig en zoet - lekker en gezondRecepten met appel - hartig en zoet - lekker en gezondHeerlijke recepten met appel, zowel zoete als hartige gerechten. Appel laat zich erg goed combineren met vlees, gevogelt…
Bronnen en referenties
  • Oma's receptenboek
Lautof (148 artikelen)
Laatste update: 29-08-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.