Een simpel kerstdiner met: vis
Deze recepten zijn voor visliefhebbers. Vis is licht verteerbaar en snel klaar. Hieronder vind je een recept met zalm en een recept met tong. Van beide recepten gaan we uit van 4 personen. Bij minder of meer personen kun je ingrediënten dus gewoon met een kwart of helft verminderen of vermeerderen.
Zalm in kruidensaus
Ingrediënten
- 4 moten zalm
- 5 dl visbouillon
- 4 eetlepels slagroom
- Peterselie
- Bieslook
- Kervel
- 100 gram champignons
- 1 eetlepel boter
Bereiding
Zeef de visbouillon en verwarm deze. Pocheer nu de moten zalm ongeveer 10 minuten in de bouillon. Haal ze eruit en houd ze warm. Laat de bouillon inkoken tot ongeveer 2dl. Klop ondertussen de slagroom half op. Giet vervolgens de bouillon goed kloppend in kleine beetjes bij de slagroom. Zet dit mengsel weer op het vuur en laat dit tegen de kook aan komen. Voeg er daarna een eetlepel fijngehakte kruiden door (mengsel van peterselie, bieslook en kervel) en een paar heel fijn gesneden champignons. Fruit de rest van de champignons in een beetje boter net gaar. Schep de saus over vier (warme) borden en leg in elk bord een warme moot zalm. Tot slot leg je er de gefruite champignons bij. Eventueel te serveren met een salade.
Ideale kerstrecept
Dit recept is echt supersnel klaar. Je hebt eigenlijk geen voorbereiding nodig. Tijdens het pocheren kan je de slagroom opkloppen en de kruiden en champignons snijden. In een halfuurtje heb je een heerlijk visgerecht op tafel wat niet alleen heerlijk smaakt, maar er ook nog eens professioneel uit ziet. Natuurlijk hoort bij vis een witte wijn. Of dat nou een zoete of een droge wijn moet zijn, hangt van de gasten af wat ze lekker vinden. Wil je eens variëren in dit recept, vervang dan de kruiden voor andere kruiden, of voeg er een teentje knoflook aan toe.
Tongrolletjes in sla
Ingrediënten
- 4 tongfilets
- 4 grote slabladeren
- Zout en peper
- Citroensap
- 4 gepelde en gekookte gamba's
- 40 gram boter
- 2 eieren
Bereiding
Was de sla en blancheer ze 1 minuut in water met zout. Laat ze daarna uitlekken in een vergiet. Kruid de tongfilets met het zout, de peper en wat citroensap. Leg in het midden van ieder filet een gamba. Rol de filets op en leg ze op een slablad. Vouw het slablad goed om de opgerolde filets heen en knijp het met de hand goed dicht. Doe in een diepe braadpan wat boter en laat deze iets bruin worden. Leg de rolletjes erin en laat ze ongeveer in 30 minuten gaar worden met de deksel op de pan. Klop intussen de eieren met het citroensap en een paar lepels vocht uit de vispan. Breng dit op smaak met wat zout. Giet dit mengsel in de braadpan bij de visrolletjes en als het bruist, giet je de saus over de visrolletjes. Serveer de filetrolletjes warm. Bij dit gerecht kan je zelf bepalen wat je er bij wilt eten. Maar aardappelpuree is hier wel heel erg lekker bij.
Ideale kerstrecept
Dit recept duurt qua bereiding iets langer dan zalm. Je bent bij elkaar zo een 45 minuten bezig, zonder voorbereidingstijd. Tong wordt door de visliefhebber meestal wel gewaardeerd. Tong heeft een heerlijke volle smaak. Als variatie op dit recept kan je in plaats van een gamba ook reepjes zalm gebruiken. Ook hier wordt het beste een witte wijn geserveerd.