Gado Gado Indonesisch koken
Gado Gado is een bekend Indonesisch gerecht. Het is gezond omdat er veel groenten als basis gebruikt worden, en er komt geen vlees aan te pas. Gado Gado bestaat uit groenten en gekookte eieren overgoten met satésaus. U vindt daarom 4 recepten in dit artikel: Gado Gado, satésaus, saté, en gekruide kippenpootjes als borrelhapjes. Gado Gado smaakt het lekkerste als de groentes knapperig zijn, en niet slap gekookt. Daarom wordt aanbevolen de groentes kort te wokken.
Gado Gado, recept
Benodigdheden per persoon:
- 100 gram taugé
- 1 ui
- Eventueel enkele bladeren sla
- Een flink stuk komkommer in plakjes gesneden
- 1 hardgekookt ei
- 1 aardappel (in de schil koken)
U kunt de rauwe groenten ook vervangen en/of combineren voor: spitskool of speciebonen. Groenten die gekookt verhit worden kunt u het beste roerbakken tot deze bijtgaar is.
Aan de slag:
- Was de rauwe groenten en leg ze op een bord of roerbak overige groenten en leg ze op een bord.
- Snij het ei en de gekookte aardappel in plakjes en verdeel het over de groenten.
Satésaus (4 personen), recept
Benodigdheden:
- 1 pot pindakaas
- 2 potten met water (pindakaaspot vullen)
- 1 eetlepel ketjap
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 eetlepel citroensap
- 1 theelepel knoflookpoeder of enkele tenen verse knoflook
- 1 theelepel sambal (oelek)
- 1 mespuntje zout
- 1 theelepel ketoembar
- Eventueel santen naar smaak (1/8 per persoon)
- 2 eetlepels suiker
Aan de slag:
- Roer alle ingrediënten voor de satésaus door elkaar tot een smeuïge massa ontstaat en verhit de satésaus al roerende op het vuur totdat deze goed warm is.
- Pas op dat de onderste laag niet aanbrand. Als de saus te dik is, leng deze dan aan met wat water.
Opdienen met kroepoek en eventueel wat Atjar Pedis Pedis of sambal.
Saté (kip), recept
Lekker bij dit gerecht is saté. Ook als tussendoortje is saté heerlijk.
Benodigdheden voor 4 personen:
- 1 pond kipfilet in blokjes snijden en in een schaal doen
- Twee eetlepels ketjap toevoegen
- 1 eetlepel citroensap toevoegen
- 1 eetlepel olie toevoegen
- 1 theelepel paprikapoeder toevoegen
- 1 theelepel uienpoeder toevoegen
- 1 theelepel knoflookpoeder toevoegen (of enkele verse tenen knoflook uitknijpen)
- 1 theelepel ketoembar toevoegen
Aan de slag:
- Meng de toevoegingen goed door de blokjes kipfilet heen zodat alle vlees ermee bedekt is.
- Laat het ruim een uurtje in het vlees trekken.
- Bak de blokjes kip vervolgens aan met wat olie gaar, in een koekenpan.
- Daarna de stukjes kip aan satéprikker rijgen en gaar bakken of grillen op een grillplaat of op de barbecue.
U kunt saté bij een maaltijd eten, maar ook apart met stokbrood.
Borrelhapje van kip, recept
Om lekkere gekruide borrelhapjes van kip bij de Gado Gado te serveren als u er toch vlees bij wilt eten, kunt u kiezen voor dit eenvoudige recept:
Benodigdheden 4 personen:
- 500 gram kippenpootjes
- 1 mespuntje knoflookpoeder
- 2 eetlepels paprikapoeder
- 1 beetje zout naar smaak
- 1,5 eetlepel ketjap
Aan de slag:
- Kook de kippenpootjes een half uurtje in een pan met ruim kokend water.
- Schep de kippenpootjes uit de pan en laat ze uitlekken en een beetje afkoelen.
- Voeg alle overige ingrediënten toe en laat de marinade een paar uur in het vlees trekken.
- Daarna de pootjes goudbruin bakken in de olie.
Satésaus uit een pot
Satésaus maken is niet moeilijk, maar als je een voorkeur hebt voor een bepaalde kant-en-klare satésaus uit een pot, kan dat ook prima smaken. Deze bevatten meestal wel veel toegevoegd zout, suiker, en andere dik makende ingrediënten. Ook bevatten sauzen uit fabrieken meestal veel geur-, kleur- en smaakstoffen.
Lees verder