InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Gado Gado Indonesisch koken

Gado Gado Indonesisch koken

Gado Gado Indonesisch koken Gado Gado is een bekend Indonesisch gerecht. Het is gezond omdat er veel groenten als basis gebruikt worden, en er komt geen vlees aan te pas. Gado Gado bestaat uit groenten en gekookte eieren overgoten met satésaus. U vindt daarom 4 recepten in dit artikel: Gado Gado, satésaus, saté, en gekruide kippenpootjes als borrelhapjes. Gado Gado smaakt het lekkerste als de groentes knapperig zijn, en niet slap gekookt. Daarom wordt aanbevolen de groentes kort te wokken.

Gado Gado, recept

Benodigdheden per persoon:
  • 100 gram taugé
  • 1 ui
  • Eventueel enkele bladeren sla
  • Een flink stuk komkommer in plakjes gesneden
  • 1 hardgekookt ei
  • 1 aardappel (in de schil koken)

U kunt de rauwe groenten ook vervangen en/of combineren voor: spitskool of speciebonen. Groenten die gekookt verhit worden kunt u het beste roerbakken tot deze bijtgaar is.

Aan de slag:
  • Was de rauwe groenten en leg ze op een bord of roerbak overige groenten en leg ze op een bord.
  • Snij het ei en de gekookte aardappel in plakjes en verdeel het over de groenten.

Satésaus (4 personen), recept

Benodigdheden:
  • 1 pot pindakaas
  • 2 potten met water (pindakaaspot vullen)
  • 1 eetlepel ketjap
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel knoflookpoeder of enkele tenen verse knoflook
  • 1 theelepel sambal (oelek)
  • 1 mespuntje zout
  • 1 theelepel ketoembar
  • Eventueel santen naar smaak (1/8 per persoon)
  • 2 eetlepels suiker

Aan de slag:
  • Roer alle ingrediënten voor de satésaus door elkaar tot een smeuïge massa ontstaat en verhit de satésaus al roerende op het vuur totdat deze goed warm is.
  • Pas op dat de onderste laag niet aanbrand. Als de saus te dik is, leng deze dan aan met wat water.
Opdienen met kroepoek en eventueel wat Atjar Pedis Pedis of sambal.

Saté (kip), recept

Lekker bij dit gerecht is saté. Ook als tussendoortje is saté heerlijk.
Benodigdheden voor 4 personen:
  • 1 pond kipfilet in blokjes snijden en in een schaal doen
  • Twee eetlepels ketjap toevoegen
  • 1 eetlepel citroensap toevoegen
  • 1 eetlepel olie toevoegen
  • 1 theelepel paprikapoeder toevoegen
  • 1 theelepel uienpoeder toevoegen
  • 1 theelepel knoflookpoeder toevoegen (of enkele verse tenen knoflook uitknijpen)
  • 1 theelepel ketoembar toevoegen

Aan de slag:
  • Meng de toevoegingen goed door de blokjes kipfilet heen zodat alle vlees ermee bedekt is.
  • Laat het ruim een uurtje in het vlees trekken.
  • Bak de blokjes kip vervolgens aan met wat olie gaar, in een koekenpan.
  • Daarna de stukjes kip aan satéprikker rijgen en gaar bakken of grillen op een grillplaat of op de barbecue.
U kunt saté bij een maaltijd eten, maar ook apart met stokbrood.

Borrelhapje van kip, recept

Om lekkere gekruide borrelhapjes van kip bij de Gado Gado te serveren als u er toch vlees bij wilt eten, kunt u kiezen voor dit eenvoudige recept:

Benodigdheden 4 personen:
  • 500 gram kippenpootjes
  • 1 mespuntje knoflookpoeder
  • 2 eetlepels paprikapoeder
  • 1 beetje zout naar smaak
  • 1,5 eetlepel ketjap

Aan de slag:
  • Kook de kippenpootjes een half uurtje in een pan met ruim kokend water.
  • Schep de kippenpootjes uit de pan en laat ze uitlekken en een beetje afkoelen.
  • Voeg alle overige ingrediënten toe en laat de marinade een paar uur in het vlees trekken.
  • Daarna de pootjes goudbruin bakken in de olie.

Satésaus uit een pot

Satésaus maken is niet moeilijk, maar als je een voorkeur hebt voor een bepaalde kant-en-klare satésaus uit een pot, kan dat ook prima smaken. Deze bevatten meestal wel veel toegevoegd zout, suiker, en andere dik makende ingrediënten. Ook bevatten sauzen uit fabrieken meestal veel geur-, kleur- en smaakstoffen.

Lees verder

© 2008 - 2019 Kisses, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Gado-Gado, Indonesisch groentegerecht met pindasausGado-gado is een Indonesisch gerecht dat vaak wordt omschreven als groente in pindasaus. Als je in Indonesië elke dag in…
Indische Gado Gado, Sajoer Gado Gado en Sambal oelekIndische Gado Gado, een sajoer en sambal oelek allemaal bijgerechten, voor de rijsttafel. Heerlijk en gemakkelijk zelf t…
Zelf verse pindasaus makenSatehsaus maken met pindakaas? In Indonesië wordt hard gelachen of meewarig met het hoofd geschud als je vertelt dat men…
Nasi met kip en satésaus, receptNasi met kip en satésaus, receptNasi kan op veel verschillende manieren worden klaargemaakt. Oorspronkelijk komt het gerecht uit Indonesië. In Nederland…
Seray in Hillegom: De geheimen van tante Elly's kookschriftrecensieSeray in Hillegom: De geheimen van tante Elly's kookschriftHet is lente en dan trekt de smalle kuststrook tussen Noordwijk en Haarlem. Daar rijgen eindeloze rijen bloemen zich aan…

Reageer op het artikel "Gado Gado Indonesisch koken"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Kisses
Laatste update: 29-05-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Special: Feesthapjes
Schrijf mee!