Recept lekkere Babi Pangang zelf handig maken
Lekker Chinees-Indisch eten, wij Nederlanders zijn er dol op! Het komt dan ook geregeld voor dat we iets bij het lokale restaurant vandaan halen. Het kan echter zijn dat je zelf bepaalt wat er in je voedsel zit of dat een nabij gelegen Chinees al aardig ver rijden is. Het is aanleiding om zelf te gaan kokkerellen. Maar hoe maak je eigenlijk zelf een heerlijke Babi Pangang klaar zonder dat het echt veel moet kosten en wel goed smaakt?
Recept lekkere Babi Pangang
Keuze vlees
Voor een goede Babi Pangang is de vleeskeus uitermate belangrijk. Neem je mager
vlees dan zal het een zeer droog resultaat geven, omdat het wordt gesudderd en in de oven nagedroogd. Door gebruik te maken van varkensvlees met vet erin kan het langer worden gesudderd, waarbij het extra mals wordt en de smaak optimaal is. Omdat er altijd iets vettigheid achterblijft zal het vlees een heerlijke smaak hebben en daarnaast zacht zijn. Denk aan het vlees zoals je dat bij een schouderkarbonade krijgt. Neem vergelijkbaar vlees zodat je een heerlijk zacht resultaat kunt bereiken.
Gember als smaakmaker
De typische smaak aan het vlees komt door toegevoegd
gember. Het heeft een scherpe maar aangename geur, waardoor het vlees en de saus een heerlijke smaak krijgt. Het komt oorspronkelijk uit China alwaar het reeds 3.000 jaar wordt toegepast als smaakmaker, maar ook als geneeskrachtig kruid. Het is vermoedelijk door Marco Polo naar Europa vervoerd, waarna het wereldwijd een zeer populair ingrediënt is geworden. Binnen dit Chinees-Indische gerecht heeft het een belangrijke basis aangezien er normaal gesproken Djahé (gedroogde gember), verse gember en gembersiroop wordt toegepast.
Geen dure merkpotjes kopen
In veel
recepten voor deze maaltijd tref je bepaalde merknamen aan, waarbij die producten worden gepromoot. Denk aan Djahé en moet worden toegevoegd aan de marinade om zo het vlees een bepaalde smaak te geven. Uiteraard kun je daar een paar theelepels van toevoegen, maar met verse gember bereik je hetzelfde resultaat. Ook de gembersiroop heb je strikt genomen niet nodig. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan door een relatief goedkope gemberstronk te kopen, waarmee je de belangrijkste smaakmaker in huis haalt. Hoe maak je het verder gemakkelijk klaar?
De marinade
Bron: Http://geinformeerd.infoteur.nl Voordat het werkelijke koken begint moet je het vlees in eerste instantie goed marineren. De smaakstoffen van gember,
knoflook en ketjap moeten daarbij goed in het vlees trekken en daar moet tijd voor worden genomen. Snijdt de ui in kleine snippers en voeg daar 3 uitgeperste teentjes knoflook aan toe. Vul dit aan met circa 5 centimeter geraspte gember, 5 eetlepels ketjap (indien de ketjap meer stroperig is moet je minder gebruiken), 2,5 eetlepels olie en 1-2 eetlepels citroensap. Snijdt het vlees in plakken van circa 1 cm dik en snijdt het vervolgens in reepjes van een 1/2 cm. Nadat je de marinade hebt gemixt met het vlees laat je het minimaal anderhalf uur trekken. In de tussentijd kun je dus even wat anders doen.
Sudderen
Als het vlees lang genoeg is gemarineerd kun je het mengsel compleet in de braadpan doen, waarna je het eerst aan beide kanten even laat aanbraden. Doe er daarna kokend water bij zodat het geheel onder water staat. Laat dit circa een uur pruttelen. Omdat het vlees in reepjes is gesneden wordt het vlees snel gaar en gaat het vrij snel zeer zacht worden. Zorg ervoor dat je af en toe er even door roert. Sudder het zolang tot voorgenoemde ingrediënten slechts als een moes herkenbaar zijn en het vocht compleet is verdwenen. Schep het nog een keer door elkaar zodat alle moes aan het vlees blijft plakken, waarna je het in een ovenschaal doet.
Bruin korstje
Zorg ervoor dat je de oven eerst even laat voorverwarmen op 200 graden. Doe de ovenschaal erin en laat het 10 tot 15 minuten bakken. Het is de bedoeling dat de toplaag van het vlees bruin gaat kleuren. Je kunt het vlees ook halverwege even compleet omdraaien, zodat het aan twee kanten krokant wordt. Voordeel is eveneens dat vetten uit het vlees gaan en in de baklaag terechtkomen. Mogelijk kan hierbij een klein roostertje handig zijn zodat vetten van het vlees worden gescheiden. Zo krijg je heerlijke droge maar zeer mals vlees, waarbij alle smaakmakers in en om het vlees bruingebakken zitten.
Het maken van de saus
Bron: Http://geinformeerd.infoteur.nl Op een kilo vlees kun je gerust aardig wat saus gebruiken. Bak eerste 2-3 cm geraspte gember met 4 geperste teentjes knoflook aan, waarna je 2 eetlepels
citroensap, 4 eetlepels tomatenpuree, 4 eetlepels ketchup, 4 eetlepels basterdsuiker of bruine suiker en 4 dl water eraan toevoegt. Voeg daarnaast sambal naar eigen smaak toe. Begin met een 1/2 theelepel en verhoog de hoeveelheid tot het voldoende is voor je eigen smaak. Is het eenmaal warm voeg dan opgeloste maizena eraan toe, zodat het al roerende een gebonden saus wordt. Let wel als variant kun je ook meer groente aan de saus toevoegen. Bak dan met de gember en knoflook ook eerst ui en paprika (en andere toevoegingen) mee, zodat de saus aanvullende inhoud krijgt.
Serveren van Babi Pangang
Neem een groot bord en deponeer eerst iets rijst, nasi of bami. Leg daarna het bruin geworden vlees erbij en doe er rijkelijk de rode saus overheen. Bij de Babi Pangang kun je uiteraard zoetzure atjar serveren, echter dat kan ook kosten verhogend werken. Een zoetzure augurk kan soms net zo lekker zijn.