Hoe goed is al het snoepgoed van Sinterklaas?

Hoe goed is al het snoepgoed van Sinterklaas? Sinterklaas komt weer bijna in het land, nou bijna… Het snoepgoed ligt al vanaf september in de winkels, maar de Sint zelf laat nog even op zich wachten. Hoe goed is dit snoepgoed nou en wat kan je het beste nemen? In de winkels ligt alweer het eerste Sinterklaas snoepgoed. Het blijft niet alleen bij pepernoten, maar hier zijn al vele varianten op. Kan al dit snoepgoed nou veel kwaad voor kinderen en hoeveel extra tussendoortjes mag je eigenlijk per dag? Hieronder is een tabel te zien met verschillende Sinterklaas lekkernijen en het aantal calorieën die deze producten bevatten.

Aantal kcal / per stuk
Kruidnoten5 kcal per stuk (1g)
Chocolade kruidnoten10 kcal per stuk (2g)
Oud Hollandse pepernoten9 kcal per stuk (3g)
Taai taai61 kcal per stuk (20g)
Speculaas25 kcal per stuk (5g)
Gevulde speculaas130 kcal per blokje (30g)
Speculaas brokken120 kcal per stuk (25g)
Banketstaaf/ letter44 kcal per stukje (10g)
Marsepein106 kcal per stukje (25g)
Schuimpjes13 kcal per stuk (4g)

Elke dag is er ruimte om extra calorieën te nemen. Onder extra’s wordt onder andere snoep, koek, snacks en sauzen verstaan. Hoeveel je ervan kunt eten, hangt af van je leeftijd en geslacht. Mannen tussen de 19 en 50 jaar oud mogen maximaal 400 calorieën extra tussendoor nemen en voor vrouwen in dezelfde leeftijdsgroep is dit 300 calorieën. Voor kinderen is dit minder, omdat ze ook een lagere energiebehoefte hebben. In het onderstaande tabel is het gemiddeld aantal extra calorieën voor kinderen te zien.

JongensMeisjes
1-3 jaar100 kcal100 kcal
4-8 jaar200 kcal200 kcal
9-13 jaar300 kcal200 kcal
14-18 jaar400 kcal300 kcal

Wat kan je het beste nemen? Het belangrijkste is om alles met mate te eten. Een handje pepernoten per dag kan echt geen kwaad, maar wel als je een hele bak met pepernoten eet. Dit geldt voor alles en ook voor kinderen. In één schuimpje zit maar 13 calorieën, maar tien schuimpjes zijn weer 130 calorieën erbij. Wel is het zo, dat alle zoetigheid, zoals marsepein veel suikers bevatten. Suikers leveren in verhouding minder voedingsstoffen op en is in grote hoeveelheden slecht voor de tanden. Ook kan een langdurige inname van te veel suikers leiden tot gewichtstoename. Het is dan ook aan te raadde om dit niet te vaak te eten. Een ander lekker alternatief voor snoep is de mandarijn, deze komt veel voor in de Sinterklaastijd.

Nog een aantal tips:

 • Kinderen willen altijd graag hun schoen zetten, doe hier een klein cadeautje in, in plaats van chocolademunten, letters en ander snoepgoed.
 • Dit zelfde geldt voor pakjes avond. Eén chocoladeletter is genoeg om te krijgen. Hoe meer chocoladeletters en snoepgoed je koopt om te geven, hoe meer je zelf waarschijnlijk ook mee eet.
 • Maak zelf pepernoten met de kinderen. In de supermarkt zijn rond de decembertijd vaak kant en klare pakken met speculaas en pepernoten mix te koop. Zo zijn de kinderen zelf lekker actief bezig.

Tot slotte nog een bijpassend en verantwoord Sinterklaas recept, vanillekwarktaart met sinaasappel en speculaas.

Vanillekwarktaart met sinaasappel en speculaas

Personen: 10
Bereidingstijd: 30 minuten
Calorieën: 219 per punt

Ingrediënten:

 • 200 gram speculaas
 • 25 gram margarine
 • 2 eetlepels sinaasappelmarmelade
 • 10 blaadjes witte gelatine
 • 500 gram halfvolle vanillekwark (kamertemperatuur)
 • 2 eiwitten
 • Snufje zout
 • 2 eetlepels suiker
 • 4 sinaasappels

Benodigdheden:

 • Springvorm (24 cm)
 • Keukenmachine

Bereiding:

Schil de sinaasappels dik en snijd de partjes tussen de vliesjes uit, vang het sap in een steelpan op en vet de springvorm in.

Verkruimel de speculaas in de keukenmachine heel fijn en meng de margarine en marmelade erdoor heen. Verdeel dit mengsel over de bodem van de springvorm. Week de blaadjes gelatine 10 minuten in koud water, verwarm het opgevangen sinaasappelsap in de steelpan. Knijp de gelatineblaadjes goed uit en klop het op in de hete sap. Laat dit mengsel in een bak koud water afkoelen tot het iets dikker wordt. Roer de gelatinemengsel door de vanillekwark. Scheidt het eiwit van de dooiers en doe het zout en suiker bij het eiwit. Klop dit vervolgens stijf en spatel het eiwit door het kwarkmengsel. Schep nu ongeveer driekwart van de partjes door het mengsel, nu kun je het kwarkmengsel in de springvorm scheppen.

Strijk de bovenkant mooi glad en garneer de bovenkant met de overige partjes. Zet de taart zo’n 3/4 uur in de koelkast en laat hem opstijven.
© 2010 - 2024 Vodiservice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Calorieën in SinterklaassnoepgoedHet is Sinterklaastijd: de winkels liggen vol verleidelijke chocoladeletters, pepernoten, speculaasbrokken en banketstav…
Sinterklaas, meest populaire snoepgoedIeder jaar rond 5 december is er weer een stormloop op het snoepgoed van de Sint. Deze seizoensgebonden lekkernijen zijn…
Gezonde SinterklaashapjesAls in de maand september of oktober het eerste Sinterklaas snoepgoed weer in de supermarkten verschijnt, kun je je voor…
Afvallen en calorieën: Pepernoten en ander SinterklaassnoepAfvallen en calorieën: Pepernoten en ander SinterklaassnoepDe maanden november en december zijn voor velen waarschijnlijk de moeilijkste maanden om af te vallen of om zich aan zij…

15 Simpele tips om af te vallenAfvallen is moeilijk. Een dieet volhouden is nog moeilijker. Maar als je eenmaal gewichtsverlies ziet, is het het wel wa…
Lekker koken met een flinke tijdwinstJe wilt vliegensvlug iets warms op tafel zetten, want er rest je nog maar weinig tijd. Of je zou graag iets lekkers klaa…
Bronnen en referenties
 • www.vodiservice.nl www.dieetinzicht.nl http://www.voedingscentrum.nl/nl/eten-gezondheid/gezond-eten/overige-productgroepen.aspx http://www.smulweb.nl/1364712/koken/recept/Vanillekwarktaart-met-sinaasappel-en-speculaas
Vodiservice (75 artikelen)
Laatste update: 11-10-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.