Moderne sinterklaasrecepten
Er zijn een heleboel sinterklaas producten op de markt. Zowel de overbekende klassieke producten zoals pepernoten, maar ook moderne producten zoals speculaasstaven en pepernotencakes. Uit het schap zijn ze al heel lekker, maar het is nog veel lekkerder en leuker om het zelf te maken.
Pepernotencake
Een heerlijke variatie op de normale cake is de pepernoten cake. Deze is heel gemakkelijk zelf te maken.
Benodigdheden
Alle ingrediënten dienen op kamertemperatuur te zijn voor het beste resultaat.
- 200 g Roomboter of magarine
- 200 g (lichte) basterdsuiker
- 200 g bloem
- 4 eieren
- 1 zakje vanille suiker
- 1,5 theelepel speculaaskruiden
- 100 g pepernoten
- 50 ml water
- snufje zout
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 160 graden (145 voor heteluchtoven). Vet de bakvorm in. Doe de boter, suiker, vanille suiker, speculaaskruiden en zout bij elkaar in een kom en mix het gedurende 10 minuten. Klop vervolgens een voor een de eieren erdoor. Als het een mooi geheel heeft gevormd kan de bloem er voorzichtig doorheen worden gespateld. Roer vervolgens voorzichtig de pepernoten door het beslag. Bak de cake in ongeveer 1 uur en 20 minuten gaar. Controleer tijdig of de cake gaar is met een saté prikker. Je kunt de cake uit de vorm halen wanneer je hem met je blote handen vast kan pakken.
Chocolade kruidnoten
De gewone kruidnoten zijn al heel lekker, maar je maakt ze net iets specialer door ze in de chocolade te dopen. Hier kunnen kruidnoten voor worden gebruikt die uit de supermarkt komen, maar het is veel leuker en lekkerder om de pepernoten ook zelf te bakken. Je kunt ook allerlei verschillende kleuren chocolade pepernoten creëren door witte chocolade te kleuren met speciale kleurstoffen. Deze zijn te krijgen bij diverse taartdecoratiewinkels en webshop's.
Benodigdheden
- 300 g chocola (puur, melk of wit)
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- 125 g donkere basterdsuiker
- 100 g roomboter op kamertemperatuur
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- 3 eetlepels melk
- 1 mespunt zout
Bereidingswijze
Verwarm de oven alvast voor op 150 graden en vet de bakplaat in. Zeef het bakmeel en van het gezeefde meel op in een kom. Maak in het midden van het opgevangen bakmeel een kuiltje. Hier wordt de suiker, boter, speculaaskruiden, zout en melk in gedaan. Vervolgens wordt het tot een soepel deeg gekneed. Maak kleine gelijke balletjes van het deeg. Wanneer de kruidnoten niet gelijk zijn zullen ze niet tegelijk gaar zijn. Vervolgens worden de balletjes op de bakplaat gelegd en worden de kruidnoten in ongeveer 20 minuten bruin gebakken. Smelt de chocolade au-bain-de-marie. Voor gekleurde chocola kan de kleurstof worden toegevoegd als de witte chocolade vloeibaar is. Doop vervolgens een voor een de pepernoten in de chocola en leg ze op een plaat die bedekt is met bakpapier. Laat vervolgens de chocolade hard worden in de koelkast.
Speculaasstaaf
Dit is een moderne variatie op de welbekende amandelstaaf. In plaats van bladerdeeg wordt er deeg voor speculaas gebruikt.
Benodigdheden
Speculaasdeeg
- 125 g basterdsuiker
- 100 g roomboter of margarine
- Beetje zout
- Geraspte citroenschil
- 30 g melk of karnemelk
- 240 g bloem
- 10 g speculaaskruiden
- 10 g bakpoeder
Spijs en decoratie
- 500 g amandelspijs
- 1 a 2 eieren
- 1 tot 3 eetlepels rozenwater
- Hele gepelde amandelen
Bereidingswijze
De dag voordat de gevulde speculaas wordt gemaakt, wordt de amandelspijs voorbereid. De spijs wordt gekneed met de eieren en het rozenwater zodat het iets vochtig wordt. Begin met de helft van het rozenwater en het ei en ga door tot er een smeuïge massa ontstaat. Laat dit minimaal een dag in de koelkast rusten voor gebruik. Verwarm de oven voor op 175 graden. Leg het bakpapier op een bakblik. Rol het speculaasdeeg uit als een langgerekte ovaal. Maak van de amandelspijs een mooie worst en leg deze in het midden van het uitgerolde deeg. Vouw het deeg voorzichtig dicht. Druk de randen goed aan. Met een mes kan er een leuk patroon worden aangebracht. Naar eigen smaak kan de koek ook versiert worden met amandelen. Bak de gevulde speculaas in 20 tot 30 minuten gaar. Je kunt de koek al eten als hij lauwwarm is.
Gevulde speculaas
Een ware sinterklaas klassieker, gevulde speculaas. Een recept voor ongeveer 4 porties.
Benodigdheden
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- 300 g amandelspijs (op kamertemperatuur)
- 2 eetlepels (koffie)room
- mespuntje zout
- 125 g bruine basterdsuiker
- 175 g koude roomboter
- 2 eieren (gesplitst)
- amandelen (ongeveer 100 g)
- bakplaat
Bereidingswijze
Doe de vaste ingrediënten in een vorm, dus het bakmeel, de basterdsuiker, speculaas kruiden en het zout. Voeg boter toe en kneed deze er snel doorheen. Rol het deeg wat dunner uit op een plastic folie en laat het deeg ongeveer een uurtje rusten in de koelkast. Hoe dunner het uitgerold is hoe korter het deeg hoeft te rusten. Smeer de bakplaat in met boter en verwarm de oven voor op 175 graden (heteluchtoven op 160 graden). Vermeng het amandelspijs met de eierdooiers en de room en klop de eiwitten los.
Verdeel het koele deeg in twee gelijke delen. Rol beide helften uit op een met bloem bestoven werkvlak. Probeer ze in gelijke vorm uit te rollen van maximaal 1 centimeter dik. Leg een van de deeglappen op de bakplaak en bestrijk deze met het eiwit. Strijk het amandelspijs gelijkmatig uit over deze helft deeg. Strijk hier weer wat eiwit erover en leg de tweede lap deeg eroverheen, druk dit geheel stevig op elkaar. Garneer de speculaas met de amandelen en bestrijk het geheel met eiwit, zodat ze een mooie glans krijgen. Bak dit geheel ongeveer 40 minuten. Laat de speculaas afkoelen op de bakplaat. Wanneer deze lauwwarm is, is deze het beste aan te snijden.