Zelf verse pesto genovese maken

Zelf verse pesto genovese maken Pesto genovese is een heerlijk gerechtje van gepureerde basilicum, knoflook, olijfolie, Parmezaanse kaas en pijnboompitten. De smaak is het allerbeste als de pesto vers wordt gemaakt en dat is erg makkelijk. Er zijn echter een aantal mensen die geen noten of pinda's verdragen. Ook zijn er mensen die geen kaas lusten of verdragen. Dit hoeft gelukkig niet te betekenen dat zij geen verse pesto genovese kunnen eten. Er bestaan recepten die nagenoeg dezelfde smaak geven zonder deze specifieke ingrediënten te hoeven gebruiken.

Pesto Genovese

Pesto genovese staat ook wel bekend als groene pesto en heeft zijn naam te danken aan de stad Genua. Wat misschien niet veel mensen weten is dat Genovese ook een naam is van een bekende Italiaans- Amerikaanse maffiafamilie.

Genua

Pesto is zelf ook een Genuaans woord. Het is werd vroeger uitgesproken als pestâ of in het Italiaans pestare. De betekenis is eenvoudigweg 'verpletteren'. Dat is ook precies wat je moet doen om pesto te verkrijgen: het verpletteren van een aantal ingrediënten. Als je de juiste verhoudingen van ingrediënten toepast krijg je een heerlijke verse Pesto genovese. Het leuke van deze pesto is dat veel ingrediënten gewoon in je eigen keuken te kweken zijn. Hier krijg je extra voldoening door als je geniet van je zelfgemaakte verse pesto. Bovendien maakt het zelf kweken de pesto ook nog eens goedkoop.

Handig om in huis te hebben

Voordat je aan de pesto begint is het handig om een apparaat in huis te hebben waarmee je de ingrediënten kan pureren. Hier kun je een keukenmixer of een staafmixer gebruiken. Met de hand verpletteren kan ook. Hier kun je een vijzel voor gebruiken. Zorg er voor dat je een schaal of kom hebt als je de staafmixer wil gebruiken. Tot slot is het handig om een schaaltje of potje te hebben waar je de pesto in opslaat als deze klaar is.

Ingrediënten

Om de traditionele pesto genovese te maken heb je de volgende (typisch Italiaanse) ingrediënten nodig:
 • 3 eetlepels olijfolie.
 • Basilicum, twee volle handen.
 • 55 gram Parmezaanse kaas (Pecorino of Parmigiano Reggiano)
 • 2 tenen knoflook.
 • 10 gram Pijnboompitten
 • Peper en zout

Zelf pesto Genovese maken zonder noten of zonder kaas

Er zijn een aantal mensen die geen noten en pinda's kunnen verdragen, zoals mensen met een notenallergie. Ook zijn er een aantal mensen die kaas niet lekker vinden of niet kunnen verdragen. Het klinkt voor sommige mensen wellicht vreemd in de oren, maar over smaak valt niet te twisten. Voor hen die om welke reden dan ook geen kaas of noten en pinda's willen is er gelukkig toch een mogelijkheid om verse pesto genovese te kunnen eten!

Ingrediënten zonder noten

Het grote verschil met de traditionele pesto genovese is dat in de plaats van de pijnboompitten je twee verschillende soorten kaas gebruikt. Daar waar het traditionele recept Pecorino óf Parmigiano Reggiano voorschrijft is het in het onderstaande recept een kwestie van 'én'.
 • 3 eetlepels olijfolie.
 • Basilicum, twee volle handen.
 • 55 gram Parmezaanse kaas (25 gram Pecorino en 30 gram Parmigiano Reggiano)
 • 2 tenen knoflook.
 • Peper en zout

Ingrediënten zonder kaas

Bij de kaasloze versie wordt de kaas vervangen door walnoten. De smaak van walnoten geeft de pesto toch een smeuïge tint die anders door de kaas gegeven zou worden.
 • 3 eetlepels olijfolie.
 • Basilicum, twee volle handen.
 • 50 gram Walnoten
 • 2 tenen knoflook.
 • 15 gram Pijnboompitten
 • Peper en zout

Variatie: groene pesto met rucola

Een laatste, heerlijke variant is pesto met rucola. Deze is iets pittiger. In plaats van twee volle handen met basilicumblaadjes neem je een volle hand rucola er bij.
 • olijfolie.
 • Basilicum, een volle hand.
 • Rucola, een volle hand
 • 55 gram Parmezaanse kaas (Pecorino of Parmigiano Reggiano
 • 2 tenen knoflook.
 • 10 gram Pijnboompitten
 • Peper en zout

Bereiding

Alle pesto's die hierboven zijn genoemd worden op dezelfde manier klaargemaakt. Zoals in het begin aangegeven is de bereiding afhankelijk van welke apparatuur je tot je beschikking hebt. Voor alle bereidingen geldt ook dat je de verhouding van ingrediënten naar eigen smaak kan veranderen. Experimenteer eens met net wat meer basilicum of een andere verhouding tussen de kazen en je krijgt een heel ander resultaat.

Staafmixer

Beschik je over een staafmixer, zorg dan dat alle ingrediënten ruim in een schaal passen waar je in kan pureren. Dit betekent dat het niet handig is om de meest dure of kostbare schaal hiervoor te nemen. Beter neem je een schaal die tegen een stootje kan.

Het handigst is om de olijfolie als eerste in de schaal te doen. Voeg daarna de knoflook en basilicum (en/of rucola) toe. Pureer dit eerst met de staafmixer tot het één geheel wordt. Voeg de pijnboompitten en walnoten toe. Bij de noot-loze versie kun je deze stap vanzelfsprekend overslaan. Zorg er vervolgens voor dat je kaas (mits in het recept gebruikt) voldoende klein is gemaakt dat de staafmixer het kan verwerken. Pureer alles nog eens goed door. Proef af en toe om te kijken of je peper en zout wil toevoegen. Als de pesto te droog wordt kun je wat meer olie toevoegen

Vijzel

De vijzel is de meest bewerkelijke optie als het gaat om pureren. Het is natuurlijk wel de echte traditionele manier van pesto maken en daarom leuk om te doen. De volgorde van ingrediënten is belangrijk aangezien je niet in 1x alles handmatig kan verwerken met een vijzel. Een strategische volgorde is:
 • een scheut olijfolie.
 • pijnboompitten (als gebruikt).
 • Knoflook.
 • Basilicum en eventueel Rucola (het is ook handig deze alvast wat kleiner te knippen
 • Nog een scheut olijfolie.
 • Voeg de stukjes kaas en/of de walnoten toe, afhankelijk van het recept. Ook hiervoor geldt: hoe kleiner het al is, hoe handiger het te vijzelen is.

Proef zo veel mogelijk om te kijken of en hoe veel peper en zout je wil toevoegen. Als de pesto te droog wordt kun je wat meer olie toevoegen

Keukenmachine

Het meest eenvoudige is om de pesto met een keukenmachine te maken. Als je messen nog goed van kwaliteit zijn en de bijbehorende bak groot genoeg kun je alle ingrediënten in 1 keer in de machine doen. Als je kaas gebruikt, maak deze dan het liefst wel een beetje kleiner. Laat de machine nu verder het werk doen. Voor deze bereiding geldt echter wel dat je het beste tussendoor kan proeven om de juiste verhoudingen van zout en peper toe te voegen. En mocht de pesto wat te droog zijn kun je olie toevoegen. Er zijn keukenmachines waarbij je nog extra ingrediënten kan toevoegen via een daarvoor gemaakte ingang aan de bak.

Tot slot

Je kan als variatie op de normale olijfolie ook een gekruide olijfolie nemen. Met de verhouding en aantallen ingrediënten hierboven genoemd kun je ongeveer net zo veel pesto maken als een potje uit de supermarkt. De verse pesto is twee weken houdbaar, mits er voldoende olie in is verwerkt. De pesto mag bij stilstand net een laagje olie over zich heen hebben om langer houdbaar te zijn. Het lekkerste is natuurlijk om de pesto direct na het klaar maken te eten.

Veel plezier en smakelijk!
© 2015 - 2024 Maurelius, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf pesto maken: het receptZelf pesto maken: het receptPesto is een heerlijke smaakmaker uit de Italiaanse keuken. Het kan in tal van gerechten gebruikt worden. Tegenwoordig v…
Consumentenbond: de beste pesto komt van de LidlBasilicum, olijfolie (van de eerste persing), pijnboompitten en een of meer Italiaanse kazen vormen de ingrediënten voor…
Gewone broodjes gezondGewone broodjes gezondHet bekende “broodje gezond” is zo alledaags dat we er eigenlijk aan voorbij gaan dat een goed broodje gezond naast lekk…
Doe eens iets anders met kipOntdek de lekkerste kipvariaties die eenvoudig te bereiden zijn, maar vooral erg smakelijk! Gebakken, gerookt, bij pasta…

Vijgen, vijgenjam, vijgensiroopVijgen, vijgenjam, vijgensiroopMet vijgen creëer je meteen een zuiderse sfeer aan tafel. Vijgenbomen zijn van oorsprong afkomstig uit het Middellandse…
Iraans gerecht: HaleemIraans gerecht: HaleemIran kent veel heerlijke gerechten, waaronder haleem. Dit traditionele gerecht stamt ver uit de geschiedenis van het Per…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Havis, Pixabay
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Pesto
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Genovese
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Pesto
 • http://www.keukenmachineshop.nl/category/183921/top-10-keukenmachines.html
Maurelius (32 artikelen)
Laatste update: 09-04-2019
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.