Zelf pesto maken: het recept

Zelf pesto maken: het recept Pesto is een heerlijke smaakmaker uit de Italiaanse keuken. Het kan in tal van gerechten gebruikt worden. Tegenwoordig verkopen niet alleen delicatessenwinkels maar ook bijna alle supermarkten pesto. Maar als je zelf ooit pesto hebt gemaakt, wil je niet meer anders. Het recept voor groene pesto.

Pesto: Italiaanse uitvinding

Groene pesto is een heerlijke kruidige 'saus' dat veel gerechten siert. Het recept wordt in Italië van moeder op dochter doorgegeven. De volledige naam van pesto is Pesto alla Genovese. Deze naam is afkomstig van 'pestatura' dat fijnmalen van kruiden betekent en van het plaatsje Genua waar pesto is uitgevonden.

Smaakmaker in veel gerechten

Pesto wordt veel in de mediterrane keuken gebruikt. Omdat het uit kruiden en zaden bestaat zijn ook veel vegetariërs hier gek op. Pesto wordt steeds populairder en vormt dan ook onderdeel van veel gerechten. Denk hierbij aan:
  • soepen
  • dressing voor salades
  • vulling voor aardappels
  • pastasaus
  • pizzasaus
  • dipsaus

Groene pesto is ook een smakelijke dressing voor over carpaccio van dungesneden rauwe ossenhaas. Het wordt ook bij allerlei andere vlees- en visgerechten gebruikt.

Het basisrecept voor groene pesto

Ingrediënten voor vier personen

  • 4 tenen verse knoflook
  • 1 bosje basilicum (vers)
  • 2 deciliter olijfolie
  • 50 gram pijnboompitten
  • 150 parmezaanse kaas
  • gemalen peper
  • 1 1/2 theelepel zout

Bereiding

Hak de gewassen basilicumblaadjes fijn. Doe hetzelfde met de knoflookteentjes of pers ze uit. Hou de olijfolie apart. Doe de rest van de ingrediënten in de keukenmachine/blender en maal ze fijn. Als je geen blender hebt kun je alles in een vijzel fijn hakken. Voeg de olijfolie met kleine beetjes toe, roer tot er een gladde saus ontstaat en klaar is de groene pesto!.

Varianten

De traditionele groene pesto bestaat uit een mengsel van onder andere basilicum, pijnboompitjes en parmezaanse kaas. Er zijn echter ook veel varianten op dit basisrecept denkbaar, bijvoorbeeld rozemarijnpesto, pesto met tomaten of korianderpesto. Varieer zelf eens met de kruiden die je lekker vindt en wellicht vind je je eigen pesto uit. Eet smakelijk!

Houdbaarheid pesto

Koelkast

Zelfgemaakte pesto is minder lang houdbaar dan kant en klare pesto uit een potje omdat er geen conserveringsmiddelen aan toe zijn gevoegd. De pesto is enkele dagen tot een week houdbaar in de koelkast als je het goed afgesloten hebt met bijvoorbeeld plasticfolie.

In de vriezer

Als je een laagje olijfolie op de pesto doet, verkleurt deze minder snel en is de pesto langer houdbaar, Zelfgemaakte pesto is ook in te vriezen. Zo kun je later ook nog eens van je zelfgemaakte pesto genieten!
© 2013 - 2024 Schoontje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kruiden: BasilicumBasilicum is een veel gebruikt kruid in met name de Italiaanse keuken. Met de komst van internationale gerechten is het…
Groene pesto; voorgerecht, hoofdgerecht, lunch en hapjesGroene pesto is een saus die oorspronkelijk uit Italië komt. Tegenwoordig wordt pesto in veel meer landen gebruikt. In I…
Consumentenbond: de beste pesto komt van de LidlBasilicum, olijfolie (van de eerste persing), pijnboompitten en een of meer Italiaanse kazen vormen de ingrediënten voor…
Italiaanse broodjesVeel mensen weten inmiddels dat Italianen van eten houden. De Italiaanse keuken is al geheel geïntegreerd in onze samenl…

Braden in de braadzakBraden in de braadzakDe braadzak is niet alleen te gebruiken voor vlees, je kan er ook vis, groente en aardappelen in garen. De braadzak kan…
Zelf brood bakkenZelf brood bakkenBrood is een van de populairste voedselproducten, en is ook een van de meest gegeten producten. Veel mensen ontbijten me…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: RitaE, Pixabay
  • Kruiden- Irene van Tilburg
  • www.leerwiki.nl
  • www.smulweb.nl
Schoontje (91 artikelen)
Gepubliceerd: 01-01-2013
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.