Vijgen, vijgenjam, vijgensiroop

Vijgen, vijgenjam, vijgensiroop Met vijgen creëer je meteen een zuiderse sfeer aan tafel. Vijgenbomen zijn van oorsprong afkomstig uit het Middellandse Zeegebied en vijgen worden al gegeten sinds de oudheid. Ze zijn zoet en lekker, zowel vers als gedroogd, en ze kunnen gebruikt worden in tal van gerechten. Bovendien zijn ze ook voedzaam en gezond. Vijgenjam is heerlijk op brood of toast, in taarten en desserten en past ook uitstekend bij een stukje kaas of ham. Vijgensiroop is een efficiënt middel tegen hoesten. Vijgenjam en vijgensiroop zijn makkelijk zelf te bereiden.

Vijgen

Vijgen zijn schijnvruchten, net zoals aardbeien en ananas. Dat betekent dat de pitjes eigenlijk de vruchten zijn. De pitjes worden beschermd door het sappige, vlezige vruchtvlees dat eromheen zit.
Vijgen bestaan in allerlei soorten en variëren in kleur van groen-geel tot blauw-paars. Het vruchtvlees is lichtroze tot donkerrood.
Verse vijgen die goed gerijpt zijn, smaken heerlijk zoet en sappig en zelfs de schil is eetbaar. Als de vijgen iets minder vers zijn, kan je ze beter schillen omdat de schil dan taaier en leerachtig wordt. Je kan verse vijgen niet erg lang bewaren, eet ze dus snel na aankoop op, verwerk ze in gerechten of maak er jam of siroop van.
Vijgen zijn veelzijdige vruchten, ze kunnen in verschillende gerechten gebruikt worden. Enkele ideetjes:
  • Met een ontbijt van yoghurt, honing, verse vijgen en noten start je je dag op een smakelijke en gezonde manier!
  • Vijgen smaken heerlijk bij vers brood, belegd met gorgonzola of Italiaanse ham en rucola.
  • Met verse vijgen geef je een extraatje aan een slaatje met geitenkaas of eendenfilet.
  • Vijgen en mascarpone vormen een perfecte combinatie, je tovert er heerlijke desserten mee op tafel!
  • Gedroogde vijgen zijn een smakelijk tussendoortje. Met wat noten erbij is het nog lekkerder!

Vijgen zijn gezond

  • Vijgen bevatten veel mineralen waaronder ijzer, kalium, magnesium en calcium
  • Vijgen zijn rijk aan vitamine A, B6, C en PP
  • Vijgen bevatten antioxidanten en polyfenolen. Die remmen de groei van tumoren af.
  • De enzymen in vijgen bevorderen de vertering en zorgen ervoor dat voedsel makkelijker wordt opgenomen. Ze werken ook ontstekingsremmend op het darmslijmvlies.
  • Vijgen bevatten veel vezels en hebben een laxerende werking, goed tegen constipatie dus.
  • Ondanks het feit dat vijgen heel zoet zijn, bevatten ze vrij weinig calorieën, minder dan bijvoorbeeld druiven en mandarijntjes.
  • Vijgenmelk (een witachtig vocht dat na het plukken uit het peervormige topje van de vijg en uit de tak komt) wordt vaak verwerkt in cosmetische producten. De grote hoeveelheid aan vitamine A gaat de celveroudering tegen en houdt de huid elastisch.
  • Vijgensiroop is een natuurlijk middeltje tegen een droge hoest.

Interessante weetjes

  • Het blad van de vijgenboom werd al in het Oude Testament vernoemd: Adam en Eva gebruikten na de zondeval vijgenbladeren om er hun schaamstreek mee te bedekken.
  • Romulus en Remus, volgens de Romeinse legende de stichters van Rome, werden door de wolvin gezoogd onder een vijgenboom.
  • De vijgenboom is in vele culturen symbool van vruchtbaarheid en overvloed.
  • In de Griekse mythologie werd de vijgenboom vereerd als boom van Dionysos, de god van de wijn en de roes.
  • In het Nieuwe Testament is de vijgenboom het symbool voor het Joodse volk.
  • Voor hindoes en boeddhisten is de vijgenboom symbool van kennis en waarheid. Boeddha ontving de verlichting onder een vijgenboom.

Zelf vijgenjam maken

Vijgenjam kan je gebruiken in taarten en desserten en is lekker op brood of toast, of bij een stukje kaas.

Ingrediënten

  • 2 kg verse vijgen
  • 600 g suiker (of minder indien de vijgen heel zoet smaken)
  • het sap van 2 citroenen

Bereiding

  • Blancheer de vijgen kort, dan gaat het schillen makkelijker.
  • Snijd de geschilde vijgen in vier.
  • Laat ze een uurtje weken in het citroensap. Eventueel kan je er ook wat geraspte citroenschil aan toevoegen.
  • Doe dan alles in een ruime kookpan, breng aan de kook en laat gedurende 45 min zachtjes sudderen terwijl je regelmatig roert om aanbakken te voorkomen.
  • Was ondertussen de glazen potjes en dekseltjes en steriliseer ze gedurende 30 min in kokend water.
  • Wanneer na 45 min het mengsel vaster is geworden, haal je de pot van het vuur.
  • Om te weten of de jam de juiste consistentie heeft bereikt, giet je een lepeltje jam op een bord en je laat het even afkoelen. Als de jam nog te vloeibaar is, laat je het mengsel nog verder koken.
  • Verdeel dan alles over de potjes. Vul ze tot op 2-3 cm van de rand, sluit ze af en draai ze ondersteboven. Laat de jam zo verder afkoelen.
  • Bewaar de potjes op een donkere en koele plaats. Eens het potje geopend is, bewaar je het in de koelkast.
  • Deze jam is ook lekker als je een kaneelstokje mee laat weken en koken. Verwijder het kaneelstokje na het koken.

Zelf vijgensiroop maken

Vijgensiroop is een natuurlijk middeltje tegen een droge hoest.

Ingrediënten

  • 3 gedroogde vijgen
  • 1/2 l water
  • 2 el honing
  • 2 el citroensap

Bereiding

  • Kook de gedroogde vijgen op een zacht vuurtje tot het vocht tot de helft is ingekookt en stroperig geworden is.
  • Voeg de honing en het citroensap toe en meng goed.
  • Laat afkoelen.

Bij een droge hoest neem je enkele keren per dag een koffielepeltje van deze siroop.
© 2015 - 2024 Puccini, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Calorieën en vitamines in fruit: Uitgebreide tabelCalorieën en vitamines in fruit: Uitgebreide tabelFruit is gezond. Er wordt geadviseerd door het voedingscentrum om minimaal twee stuks fruit per dag te eten. Daarnaast w…
Natuurlijke middelen tegen constipatie en spastische darmEen spastische darm hebben betekent afwisselend diarree hebben en dan weer verstopt zitten. Een spastische darm kan best…
Vijg: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde van vijgenVijg: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde van vijgenDe vijg is de vrucht van bomen van het geslacht Ficus, de botanische naam van een geslacht in de moerbeifamilie (Moracea…

Surinaamse keuken: Hoe maak ik bami?Surinaamse keuken: Hoe maak ik bami?De Surinaamse keuken is erg veelzijdig en steeds meer gerechten zijn bekend onder de Nederlanders. Zo is bami een Surina…
Zelf verse pesto genovese makenZelf verse pesto genovese makenPesto genovese is een heerlijk gerechtje van gepureerde basilicum, knoflook, olijfolie, Parmezaanse kaas en pijnboompitt…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • http://myskin.it/blog/il-fico-nella-storia-e-il-suo-latte
  • http://www.cure-naturali.it/fichi/1504
  • http://emanualmente.blogspot.be/2013/08/sciroppo-di-fichi-contro-la-tosse.html
  • http://www.nonsprecare.it/ricetta-marmellata-di-fichi-deliziosa-conserva-fatta-in-casa
  • http://www.deliciousmagazine.nl/2008/09/02/vijgen-vijgen/
  • http://www.gezondheidsnet.nl/groente-en-fruit/de-vijg-delicate-schijnvrucht
Puccini (74 artikelen)
Laatste update: 12-05-2020
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.