Slanke recepten met kwark

Slanke recepten met kwark Kwark is door zijn voedingswaarde een populair product voor sporters en mensen die willen afvallen. Niet iedereen is een liefhebber van kwark. Meestal komt dit doordat men niet goed weet hoe de kwark gegeten kan worden. Door de kwark te verwerken in een lekker recept kan ook iemand die niet zo van pure kwark houdt, genieten van de lekkerste kwarkrecepten.

Kwark

Kwark is het product dat is ontstaan aan het begin van de kaasbereiding. Het wordt daardoor ook wel verse kaas of plattekaas genoemd. Kwark wordt gemaakt van melk. De melk wordt aangezuurd en gestremd zodat er een wrongel ontstaat. Deze wrongel wordt gesneden en uitgelekt in een kwark zak of kaasdoek. De lactose bevattende wei loopt uit de wrongel en wat overblijft is de kwark. Bij de bereiding van kwark gaat blijft zo'n 30 tot 35 procent van de oorspronkelijke hoeveelheid over. Hierdoor bevat kwark minder vocht en meer eiwitten en vet dan melk. Het vetgehalte van de kwark hangt overigens af van het vetgehalte van de melk. De kwark zal doorgaans drie keer zoveel vet bevatten als de melk waarvan het gemaakt is. Zo bevat volle melk ongeveer 3,5 procent vet en volle kwark ongeveer 10,5 procent vet. Magere kwark bevat net als magere melk nagenoeg geen vet.

Gezonde eigenschappen

Omdat kwark in verhouding tot andere producten veel eiwitten bevat, is het een populair product bij sporters. Eiwitten spelen namelijk een belangrijke rol bij de opbouw en het herstel van spieren. Maar ook voor mensen die graag willen afvallen biedt kwark voordelen. Eiwitten geven een verzadigd gevoel wat zal resulteren in een verminderde voedselinname. Bovendien bevat de magere variant weinig energie.

Zo eet je kwark

Kwark heeft een fris zure smaak en een crème-achtige structuur. Volle kwark smaakt romig, maar magere kwark kan wel eens wrang smaken. Deze laatste variant is juist het beste alternatief voor sporters of afvallers. Magere kwark kun je lekker maken met wat (suikerarme) siroop, vers fruit of muesli. Een ander alternatief is om de kwark te verwerken in lekkere gerechten. Hieronder staan drie gezonde en lekkere gerechten met kwark.

Aardbeienkwarkpudding

Ingrediënten

  • 250 milliliter magere kwark
  • 250 milliliter magere melk
  • 6 blaadjes gelatine
  • 250 gram aardbeien, vers of uit de vriezer
  • citroensap

Bereiding

  • Week de gelatine in koud water.
  • Verwarm 50 milliliter melk en los de uitgeknepen gelatineblaadjes hierin op.
  • Meng de kwark en het citroensap met de overige melk.
  • Pureer de aardbeien en meng ze door het kwarkmengsel.
  • Meng ook het gelatinemengsel goed door de aardbeienkwark.
  • Giet de aardbeienkwark in vier schaaltjes of glazen en laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.

Kwark dip

Ingrediënten

  • 250 gram magere kwark
  • 2 tenen knoflook
  • 1 komkommer
  • 1 lente-ui
  • bieslook
  • peper
  • Zout

Bereiding

  • Snij de komkommer in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten.
  • Rasp de komkommer en laat het uitlekken in een zeef.
  • Snij ondertussen de lente-ui en de bieslook fijn.
  • Pers de knoflook in een knoflookpers.
  • Meng de komkommer met de lente-ui, de bieslook en de knoflook door de kwark en voeg peper en zout naar smaak toe.

Kwarkbrood

Ingrediënten

  • 250 gram volkorenmeel
  • 250 gram magere kwark
  • 1 ei
  • 1 zakje bakpoeder
  • 75 gram rozijnen
  • 50 gram gedroogde cranberry's
  • 2 theelepels kaneel
  • 2 eetlepels kokosrasp

Bereiding

  • Wel de rozijnen in koud water.
  • Meng het meel, bakpoeder, kaneel en kokosrasp goed door elkaar.
  • Voeg het ei en de kwark toe, en meng het goed door elkaar
  • Voeg de gewelde rozijnen en de cranberry’s toe en maak met je handen een deeg.
  • Maak een langwerpige rol van het deeg zodat deze in een cakeblik past.
  • Zet het brood in een koude oven en bak het op 220 graden in 30 tot 40 minuten gaar.
© 2015 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recepten voor sporters: extra ijzer, koolhydraten en calciumRecepten voor sporters: extra ijzer, koolhydraten en calciumWanneer je actief sport als vrouw is het belangrijk om op je ijzergehalte, calciumgehalte en koolhydraten inname te lett…
Recepten bavaroisBavarois is een luchtige franse pudding. Deze pudding wordt in een vorm gegoten of gebruikt voor taartvulling. Er zijn v…
Tien dagen dieetTien dagen dieetHet tien dagen dieet is een dieet waarbij u in tien dag 5 kilo kan afvallen. Hou er rekening dat bij afvallen in zo´n ko…

Heerlijke, zelfgemaakte gerechten met pastaHeerlijke, zelfgemaakte gerechten met pastaEr is meer in het leven dan spaghetti met bolognesesaus uit een potje of lasagne uit de supermarkt. Met eenvoudige ingre…
Taarten voor minder dan twee euroTaarten voor minder dan twee euroTijdens een verjaardag kan taart vaak niet ontbreken. Daarbij wordt er ook nog taart getrakteerd op het werk, op school…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: EME, Pixabay
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Quark_(dairy_product)
Mrst (283 artikelen)
Gepubliceerd: 18-04-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.