Slanke recepten met kwark
Kwark is door zijn voedingswaarde een populair product voor sporters en mensen die willen afvallen. Niet iedereen is een liefhebber van kwark. Meestal komt dit doordat men niet goed weet hoe de kwark gegeten kan worden. Door de kwark te verwerken in een lekker recept kan ook iemand die niet zo van pure kwark houdt, genieten van de lekkerste kwarkrecepten.
Kwark
Kwark is het product dat is ontstaan aan het begin van de kaasbereiding. Het wordt daardoor ook wel verse kaas of plattekaas genoemd. Kwark wordt gemaakt van melk. De melk wordt aangezuurd en gestremd zodat er een wrongel ontstaat. Deze wrongel wordt gesneden en uitgelekt in een kwark zak of kaasdoek. De lactose bevattende wei loopt uit de wrongel en wat overblijft is de kwark. Bij de bereiding van kwark gaat blijft zo'n 30 tot 35 procent van de oorspronkelijke hoeveelheid over. Hierdoor bevat kwark minder vocht en meer eiwitten en vet dan melk. Het vetgehalte van de kwark hangt overigens af van het vetgehalte van de melk. De kwark zal doorgaans drie keer zoveel vet bevatten als de melk waarvan het gemaakt is. Zo bevat volle melk ongeveer 3,5 procent vet en volle kwark ongeveer 10,5 procent vet. Magere kwark bevat net als magere melk nagenoeg geen vet.
Gezonde eigenschappen
Omdat kwark in verhouding tot andere producten veel eiwitten bevat, is het een populair product bij sporters. Eiwitten spelen namelijk een belangrijke rol bij de opbouw en het herstel van spieren. Maar ook voor mensen die graag willen afvallen biedt kwark voordelen. Eiwitten geven een verzadigd gevoel wat zal resulteren in een verminderde voedselinname. Bovendien bevat de magere variant weinig energie.
Zo eet je kwark
Kwark heeft een fris zure smaak en een crème-achtige structuur. Volle kwark smaakt romig, maar magere kwark kan wel eens wrang smaken. Deze laatste variant is juist het beste alternatief voor sporters of afvallers. Magere kwark kun je lekker maken met wat (suikerarme) siroop, vers fruit of muesli. Een ander alternatief is om de kwark te verwerken in lekkere gerechten. Hieronder staan drie gezonde en lekkere gerechten met kwark.
Aardbeienkwarkpudding
Ingrediënten
- 250 milliliter magere kwark
- 250 milliliter magere melk
- 6 blaadjes gelatine
- 250 gram aardbeien, vers of uit de vriezer
- citroensap
Bereiding
- Week de gelatine in koud water.
- Verwarm 50 milliliter melk en los de uitgeknepen gelatineblaadjes hierin op.
- Meng de kwark en het citroensap met de overige melk.
- Pureer de aardbeien en meng ze door het kwarkmengsel.
- Meng ook het gelatinemengsel goed door de aardbeienkwark.
- Giet de aardbeienkwark in vier schaaltjes of glazen en laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
Kwark dip
Ingrediënten
- 250 gram magere kwark
- 2 tenen knoflook
- 1 komkommer
- 1 lente-ui
- bieslook
- peper
- Zout
Bereiding
- Snij de komkommer in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten.
- Rasp de komkommer en laat het uitlekken in een zeef.
- Snij ondertussen de lente-ui en de bieslook fijn.
- Pers de knoflook in een knoflookpers.
- Meng de komkommer met de lente-ui, de bieslook en de knoflook door de kwark en voeg peper en zout naar smaak toe.
Kwarkbrood
Ingrediënten
- 250 gram volkorenmeel
- 250 gram magere kwark
- 1 ei
- 1 zakje bakpoeder
- 75 gram rozijnen
- 50 gram gedroogde cranberry's
- 2 theelepels kaneel
- 2 eetlepels kokosrasp
Bereiding
- Wel de rozijnen in koud water.
- Meng het meel, bakpoeder, kaneel en kokosrasp goed door elkaar.
- Voeg het ei en de kwark toe, en meng het goed door elkaar
- Voeg de gewelde rozijnen en de cranberry’s toe en maak met je handen een deeg.
- Maak een langwerpige rol van het deeg zodat deze in een cakeblik past.
- Zet het brood in een koude oven en bak het op 220 graden in 30 tot 40 minuten gaar.