Recepten: lekker, gemakkelijk én vers
Als we druk bezig zijn dan zitten we niet te wachten op uren in de keuken staan. Als we al uren in de keuken staan, is dat meer van toepassing in het weekend, als we genoeg tijd hebben. Tijdens de weekdagen willen we wel lekker en gezond eten, maar moet het vooral niet te moeilijk zijn. Daar zijn uiteraard meer dan genoeg recepten voor en enkele staan hieronder opgesomd. De recepten zijn zo samengesteld, dat je altijd kunt variëren. De meeste ingrediënten kun je vers toevoegen en je weet precies wat je eet!
Zelf pesto maken
Alvorens aan de recepten te beginnen is het goed om een algemeen recept van pesto, wat toch in veel recepten verwerkt is, op te sommen. De pesto zoals hier omschreven is gebaseerd op 4 personen en voor één maaltijd. Gooi het bij elkaar en meng het goed in een keukenmachine. Lekker zelf pesto maken dus!
Ingrediënten
- 40 gram verse basilicumblaadjes
- 25 gram pijnboompitten
- 1,5 teentje knoflook
- 1 eetlepel citroensap
- scheutje olijfolie
- 50 gram geraspte parmezaanse kaas
- verse zwarte peper (naar smaak toevoegen)
- verse pesto
Pasta met groene asperges en parmaham
Een lekker frisse maaltijdsalade is prima voor de warmere maanden. Varieer desgewenst met je groenten en vlees (of vis).
Ingrediënten
- 700 gram groene asperges
- 100 gram parmaham
- 350 gram penne pasta
- 250 gram ricottakaas
- 25 gram pijnboompitten
Bereiding
Was de groene asperges goed en verwijder het onderste gedeelte (ca. 2,5 cm) en snijd de rest in stukken van ca. 5 centimeter. Doe de asperges in een pan met ruim water en kook de asperges beetgaar (duurt ca. 5 tot 6 minuten). Vervolgens kan de pennepasta in hetzelfde kookwater. De uitgelekte asperges moeten vervolgens in een beetje verhitte olijfolie gewokt worden (zo地 2 tot 3 minuten).
Intussen kan de pasta afgegoten worden en mix deze met de asperges. Daarna kan de zelfgemaakte pesto er bij en tegelijkertijd kunnen de pijnboompitten in een klein pannetje geroosterd worden. Mix nu alles en verdeel het over de borden. Doe er vervolgens de kaas per bord overheen, snijd de ham in reepjes of blokjes en verdeel deze over de borden. Klaar in zo地 20 minuten.
Pasta met zeevruchten
Pasta met mozzarella is altijd lekker, combineer het met zeevruchten en je krijgt net een iets andere smaak.
Ingrediënten
- 400 gr fussillipasta
- 250 gram mix van verse garnalen en rivierkrabbeltjes
- 2 bolletjes mozzarellakaas
- 40 gram verse tomaten
- 60 gram zwarte olijven
- olijfolie
- oregano
- peper en zout naar smaak
- verse pesto
Bereiding
Begin met het verwarmen van de oven op zo地 200 graden. Kook de pasta in ruim water en snij de uitgelekte mozzarella, tomaten en halveer de olijven. Bak tegelijkertijd de garnalen en de rivierkrabbeltjes in een pannetje met een scheutje olijfolie. Meng nu tomaten, olijven, zeevruchten en verse pesto en breng peper en zout naar smaak toe.
Smeer de ovenschaal in met wat olijfolie, doe de pasta in de schaal, leg er dan plakjes mozzarella op. Daar bovenop de mix van tomaten, olijven, pesto en zeevruchten. Strooi er tenslotte wat oregano over. Laat de schotel 20 minuten in de oven staat, totaal in zo地 35/40 minuten klaar.
Noedels met kip
De meeste mensen lusten noedels en lusten kip. Combineer het met wat andere groenten en je krijgt een lekkere en gezonde mix.
Ingrediënten
- 300 gram noedels
- 4 grote kipfilets
- 1 grote rode ui
- 200 gram broccoliroosjes
- 250 gram peultjes
- ketjap
- olijfolie
Bereiding
Kook de kipfilets in een pan op hoog vuur (dit neemt even wat tijd in beslag, dus zet het even voor etenstijd aan, maar kan ook eerder al gekookt worden). Neem een grote hapjespan of wok en doe daar een scheutje olijfolie in. Doe er een klein gemaakte ui, de peultjes en de broccoli in en gooi de gekookte kip er vervolgens bij. Laat het geheel zo地 5 tot 6 minuten stomen. Daarna voeg je de noedels er aan toe met een scheutje ketjap en meng het goed door. Aan de noedels zie je wanneer het klaar is (als ze een beetje slap gaan hangen). De kip koken kan wel een uurtje kosten, eerder koken is dus mogelijk handiger. Als de gekookte kip uit de koeling komt, is het recept binnen pakweg 20 minuten klaar.