Heerlijke Martabak (indisch deeghapje)

Lekker hapje voor gewoon tussendoor, maar het is ook gewoon lekker voor bij de maaltijd. De deegbasis kan gebruikt worden voor een eindeloze variatie aan vulling. Je moet er alleen op letten dat de vulling die je gebruikt droog is. De indische kruiden zijn veelal te verkrijgen in de supermarkt, of in de plaatselijke toko.

Benodigdheden voor het deeg

  • 250 gram bloem
  • 1 ei
  • Zout
  • 100ml water
  • Olie

Benodigdheden voor de vulling

  • 500 gram gehakt
  • Djintan (= komijnzaad)
  • Sereh (= citroengras)
  • Laos (= milde pepersoort)
  • Kunyit (= soort kerrie)
  • Sambal (je kan zowel oelek als badjak gebruiken)
  • Knoflookteentjes( naar smaak)
  • 1 rode ui
  • 2 eieren
  • Fijngehakte selderij
  • Lenteui
  • Olie

Bereiding

  • Zeef de bloem.
  • Meng de gezeefde bloem met wat zout en doe het ei in een putje in het midden.
  • Roer het geheel rustig door elkaar.
  • Voeg het water beetje bij beetje toe tot er een soepel en niet te droog deeg ontstaat.
  • Laat het deeg een kwartiertje rusten, ondertussen kun je beginnen aan de vulling.
  • Fruit in een beetje olie de rode ui in snippers en wat knoflook en voeg het gehakt toe.
  • Giet tussendoor het vocht af zodat de gehakt mooi droog geruld is.
  • Voeg de indische kruiden toe,(djintan,sereh,laos,kunyit) net voordat het gehakt gaar is, en doe ook de sambal erbij.
  • Laat dit mengsel uitlekken in een vergiet, en hak ondertussen de selderij en de lenteui fijn.
  • Doe het gehaktmengsel in een kom en voeg daar 2 eieren aan toe en de fijngehakte groenten, roer dan het geheel door elkaar.
  • Rol het deeg zo dun mogelijk uit en snijd het in vierkante stukjes.
  • Verdeel nu het gehaktmengsel over de stukken deeg.
  • Vouw het dubbel tot een driehoek en snijd het rond af zoals bij een pastei, met een vork ga je langs de randjes voor een leuk effect.
  • Verwarm in een koekenpan ruim wat olie, en bak de martabak bruin en krokant.

Eet smakelijk!
© 2007 - 2024 Daisy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meest gespeelde schaakopeningen: Siciliaans, Frans en meerMeest gespeelde schaakopeningen: Siciliaans, Frans en meerHet schaakspel kent vele openingen die nog altijd door zowel grootmeesters als clubspelers gespeeld worden. De meeste op…
Overzicht van de belangrijkste platenOverzicht van de belangrijkste platenEr zijn 6 grote platen op de wereld, natuurlijk zijn er daarnaast ook nog kleinere platen, maar om dat allemaal te bespr…
Boekverslag: Marion Bloem; Geen gewoon Indisch meisjeDe hoofdfiguur inditboek, die soms als vertelster in de ik-vorm optreedt, is gesplitst in twee schijnbaar aparte persona…
Baby's eerste hapjeBaby's eerste hapjeZodra je kind kan en mag gaan eten zijn er tal van variatie's mogelijk. Je kunt zelf heerlijke en makkelijke hapjes voor…

Heerlijke appelgerechtenAn apple a day keeps the doctor away zeggen ze in het Engels. Oftewel een appel elke dag houdt de dokter weg. Het eten v…
Enkele Friese receptenIedere Nederlandse provincie heeft zo zijn eigen karakter, gewoontes, tradities en niet te vergeten gerechten en lekkern…
Daisy (43 artikelen)
Gepubliceerd: 03-07-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.