Recept voor originele Amerikaanse Chocolate Chip Cookies

Het Amerikaanse Chocolate Chip Cookie is uitgevonden door een dame Ruth Wakefield. Ze was Butter Drop Do cookies aan het bereiden en merkte dat ze geen bakkers chocolade meer had en nam een Nestle stuk chocolade dat ze in kleine stukjes hakte. Bakkers chocolade smelt helemaal maar de fijngehakte chocolade bleef in kleine stukjes in het deeg zitten en zo was het koekje geboren.
Omdt Ruth Wakefield Nestle chocolade voor dit recept gebruikt had maakte ze een overeenkomst met Nestle. Zij zou haar levenlang gratis chocolade krijgen en Nestle mocht haar recept voor het koekje op hun verpakking afdrukken. Dit is het recept zoals ik het hier in de VS van een vriendin gekregen heb:

Benodigdheden

  • 550 gram bloem
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • 1 koffielepel zout
  • 250 gram boter (uit de koelkastsmeerbaar)
  • 180 gram suiker
  • 180 gram bruine suiker
  • 1 koffielepel vanilla extract
  • 2 grote eieren
  • 350 gram zwarte chocolade in kleine stukjes

Bereiding

[OLIST]Verwarm de oven op 190 graden.

Meng in een kom de bloem met het bak poeder en het zout. Klop in een grotere kom de boter met de suiker, bruine suiker en het vanilla extract tot het romig is. Voed de eieren 1 per 1 toe en klp het mengsel stevig na elk ei. Daarna voeg je beetje per beetje de bloem toe. Als laatste voeg je de chocolade stukjes toe, hier in Amerika worden de chocolate chips in zakjes in de supermarket verkocht indien ze in Nederland nog niet verkrijgbaar gebruik dan de oude manier en hak een tablet chocolade in stukjes.

Schep met een lepel rondjes deeg op een anti aanbak bakplaat (deze moet niet ingevet worden) Laat genoeg plaats tussen elk deeghoopje want ze lopen nog wat uit tijdens het bakken.

Bak 8-11 minuten of tot ze mooi goudbruin zijn haal de koekjes uit de oven en laat 2 minuten op de bakplaat afkoelen leg ze daarna op afkoel rekjes en laat volledig afkoelen.[/OLIST]

Variaties op het klassieke Chocolate Chip Cookie

[OLIST]Voor een variant op dit recept kan je ook stukjes hazelnoot,amandel of pistachnoten toevoegen (hier is momenteel de macademia noot erg in trek in recepten) of de chocolade stukjes vervangen door mini M&M's

Ook erg populair is het deeg uitgieten in een kleinere baksckotel zodat het 1 grote rechthoek vormt van 1,5 tot 2 cm dik en onmiddellijk wanneer je het deeg uit de oven haalt met scherp puntig mesje in repen snijden van bijvoorbeeld 8 cm bij 2 cm dan krijg je wat ze hier cookie bars noemen.

Liefhebber bij de kinderen, Bak de chocolate chip cookies groter dan normaal, laat ze goed afkoelen, neem 2 koekjes en draai ze met de onderkant naar boven, leg er een bolletje vanille ijs op en bedek met het andere koekje. Druk lichtjes zodat het ijs zich verdeelt tussen beide koekjes. Succes gegarandeerd.[/OLIST]
© 2009 - 2025 Joie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.
Reacties
Annelies, 12-08-2010
Ik heb de koekjes nu al een paar keer gebakken en ze zijn écht een succes! Superlekker! Jammer van de calorieen ;) Bedankt voor je recept!Reactie infoteur, 15-11-2010
Bedankt voor de leuke reactie jullie zijn mijn inspiratie om meer recepten te publiceren. Ik blijf ook jullie recepten uitproberen (met sucess)
Anonimia, 20-01-2010
Me vriendin en ik moeten het nog maken. Het lijkt me wel heel lekker, maar proeven moeten we nog doen.
KusReactie infoteur, 15-11-2010
Bedankt voor jullie positieve reacties dit doet mij enorm veel plezier. Ik blijf ook de Nederlandse recepten uitproberen.
Saphora, 05-01-2010
Hi Hi,
Net het recept uitgeprobeerd. Makkelijk en lekker! Zeker een aanrader en de koekjes stijven inderdaad op nadat ze uit de oven komen. Bedankt :-)
Groet,
SaphoraReactie infoteur, 18-01-2010
Hi Saphora,

Bedankt voor je reactie. Ik ben hier ondertussen de Nederlandse recepten aan het uitproberen en heb al veel succes gehad. groetjes uit de USA
Charlotte, 05-08-2009
Leuk recept! Ik heb het geprobeert te maken maar ik kon ze niet in 8-11 min bakken. Ik heb er heel lang over gedaan om ze hard te krijgen! Maar bedankt voor dit leuke recept!Reactie infoteur, 14-08-2009
Hi Charlotte
Bedankt voor je reactie, Dit is het verschil met europese koekjes, deze mag je niet hard bakken. Je haalt ze uit de oven terwijl ze nog zacht aanvoelen en ze stijven op terwijl ze afkoelen. De koeken hier zijn \"chewy\" nooit droog. Prettige dag nog