Bouillon & soep: verschillen, gebruik en recepten

Bouillon & soep: verschillen, gebruik en recepten Soep en bouillon worden vaak in één adem genoemd wat feitelijk niet juist is aangezien het twee verschillende gerechten zijn. Zo is het hoofdbestanddeel van bouillon water en die van soep bouillon. Bouillon heb je dus nodig om soep te maken en kan dan ook worden gezien als een zeer veelzijdig gerecht. Zo kun je bouillon direct consumeren of gebruiken als basis voor het maken van vele andere gerechten waaronder soepen en sauzen. Aangezien bouillon als basis voor andere gerechten kan dienen voeg je bij de bereiding geen zout toe omdat dit in een later stadium vaak al gebeurt. Door bij het maken van de bouillon al zout toe te voegen is de kans dat het eindproduct te zout wordt aanzienlijk groot.

Inhoud


Het verschil tussen bouillon en soep

Soep en bouillon worden vaak over één kam geschoren door ze beide simpelweg aan te duiden als soep, maar aangezien het twee verschillende gerechten zijn is dit niet juist. Bouillon - ook wel vleesnat of vleesaftreksel genoemd - wordt namelijk verkregen door water op smaak te brengen door middel van het toevoegen van bepaalde ingrediënten zoals vlees of groenten en deze enige tijd te laten trekken. Het resultaat - de bouillon - kan direct worden gegeten of kan als basis dienen voor het bereiden van soepen, sauzen en ragouts. Soep is daarentegen vloeibaar voedsel op basis van bouillon die verder op smaak wordt gebracht door het toevoegen van groenten, kruiden, specerijen, vis, vlees en/of gevogelte. Soep is in veel gevallen niet helder en dient in tegenstelling tot bouillon niet 'geklaard' te worden.

Het klaren van de bouillon

Bouillon dient na het bereiden altijd geklaard te worden wat betekent dat je de bouillon helder maakt. De grote delen zoals stukken groenten of vlees zijn makkelijk te verwijderen door de bouillon simpelweg te zeven, maar voor het verwijderen van de kleinere 'zwevende' delen - zoals vet - is grover geschut nodig. Zoals er meerdere wegen zijn die naar Rome leiden zijn er ook meerdere manieren om bouillon te klaren waarbij het effect afhankelijk is van het soort bouillon dat je maakt en de zorgvuldigheid waarmee je de handelingen uitvoert.

Passeerdoek

De makkelijkste manier om bouillon te klaren is door deze simpelweg door een passeerdoek - ook wel netel- of kaasdoek genoemd - te gieten. De passeerdoek is een los geweven doek van katoen of netel die helpt de zwevende delen uit de bouillon te filteren en deze helder te maken. Voor het klaren met een passeerdoek zet je een vergiet op een schone pan. Spoel de passeerdoek uit onder koud water en wring goed uit. Leg de doek in het vergiet, giet de bouillon erop en geef deze rustig de tijd om door te lopen.

Eiwitten

Een andere manier om bouillon helder te maken is door deze te klaren met behulp van eiwitten. Houd bij het klaren met eiwitten een verhouding aan van 3 eiwitten op 1 liter bouillon en begin met het splitsen (1*) van de eieren. Klop de eiwitten vervolgens in een brandschone en vetvrije kom stijf en voeg deze toe aan de koude bouillon. Zet de pan terug op het vuur, warm de bouillon op en blijf hierbij continu roeren om te voorkomen dat de eiwitten aan de bodem van de pan blijven plakken. Laat de bouillon vervolgens op laag vuur circa 30 minuten doorwarmen - de bouillon hoeft niet te koken - waardoor de eiwitten de tijd krijgen te stollen en de zwevende delen aan zich te 'binden'. Verwijder na een half uur de gestolde eiwitten en zeef de bouillon door een passeerdoek in een schone pan.

Toelichting:
(1): Het splitsen van eieren gaat het makkelijkst als je het ei doormidden breekt en het eigeel van de ene naar de andere eischaal laat 'glijden'. Laat hierbij het eiwit voorzichtig tussen de eierschalen doorlopen en vang deze op in een kom. Gooi het eigeel en de eierschalen vervolgens weg.

Clarifique

Een clarifique is een samenstelling van groenten, vlees - of vis - en eiwitten die je helpen bij het helder maken van je bouillon. Het vlees dat je hierbij gebruikt is afhankelijk van het soort bouillon dat je maakt; zo gebruik je bij runderbouillon rundvlees, bij visbouillon vis en bij kippenbouillon kip. Houd bij het maken van de clarifique een verhouding aan van 150 gram groenten en 150 gram vlees of vis per 1 liter bouillon.

Voor het maken van de clarifique snijd je de groenten fijn en bereid je de bouillon voor door deze door een passeerdoek te gieten, te ontvetten - het bovendrijvende vet er af te scheppen met een schuimspaan - en in te koken. Laat de bouillon vervolgens volledig afkoelen voor je de clarifique toevoegt. Meng de fijngesneden groenten samen met het vlees in een kom en klop in een andere kom de eiwitten stijf - 3 eiwitten per 1 liter bouillon -, voeg de eiwitten bij de groenten en het vlees en roer door. Giet de koude bouillon vervolgens in een pan, schep de clarifique erbij en verwarm het geheel terwijl je continu blijft roeren. Laat de pan vervolgens 20 minuten op een laag vuurtje doorwarmen - de bouillon hoeft niet te koken - schep vervolgens de gestolde eiwitten van de bouillon. Zeef de bouillon door een passeerdoek in een schone pan.

Gebruik van bouillon

Bouillon kun je voor vele doeleinden gebruiken in tegenstelling tot soep. Waar soep na bereiding kan dienen als maaltijd wordt bouillon na bereiding vaak gebruikt voor het bereiden van andere gerechten zoals soepen, sauzen en ragouts. De doeleinden van bouillon zijn eindeloos en mocht je toch de tijd nemen om het te maken zorg dan dat je meer dan voldoende maakt zodat je de resterende bouillon kunt invriezen voor later gebruik. Een aantal dingen die je zoal met bouillon kunt doen zijn:
  • Stoofpotten maken; bij het stoven van het vlees krijgt deze extra smaak als je deze in bouillon stooft in plaats van gewoon water
  • Groente koken; kook je groenten voor de verandering eens gaar in groentenboillon, veel smakelijker dan koken in gewoon water met wat zout
  • Ragout bereiden; een goede kippenragout maak je met kippenbouillon, een runderragout met runderbouillon enzovoorts. Door bouillon in dezelfde smaak als je ragout te gebruiken wordt de smaak van de ragout een stuk intenser
  • Jus maken; maak de volgende keer na het bakken van je vlees de jus aan met bouillon in plaats van water. Je jus zal hierdoor een stuk steviger en voller van smaak worden
  • Cup-a-soup zelf maken; kook de bouillon goed in, laat volledig afkoelen en giet deze vervolgens in een ijsblokbakje. Wil je de soep weer gebruiken, voeg deze dan simpelweg toe aan het (kokende) water
  • Risotto koken; net als ragout maak je ook een goede risotto met bouillon waarbij je de soort bouillon afstemt op de overige ingrediënten van de risotto
  • Sauzen bereiden: gebruik bouillon als basis van je saus door het water simpelweg te vervangen door bouillon. Smaak gegarandeerd

Mirepoix

Bij het maken van een bouillon heb je altijd - minimaal - 3 ingrediënten nodig. Namelijk water, vlees, vis of gevogelte en groenten en kruiden voor het toevoegen van smaak. De groenten en kruiden die je gebruikt bij het maken van een bouillon wordt in officiële termen ook wel een mirepoix - of boeket - genoemd en bestaat minimaal uit ui, wortel en knol- of bleekselderij. De overige ingrediënten van een mirepoix zijn afhankelijk van het soort bouillon, soep of saus dat je maakt en kan dus per recept verschillen. Tevens kan er onderscheid gemaakt worden tussen een magere en vette mirepoix waarbij de eerst genoemde alleen groenten en kruiden bevat en de tweede soort ook vette ingrediënten zoals spek of zwoerd.

Het snijden van een mirepoix hoeft bij het maken van een bouillon niet zeer zorgvuldig te gebeuren aangezien deze eruit worden gezeefd voor de bouillon wordt gegeten of verwerkt maar bij bouillons met een relatief korte 'kooktijd' - zoals een visbouillon - is het aan te raden de mirepoix zo fijn mogelijk te snijden zodat de groenten en kruiden zo veel mogelijk smaak in een zo kort mogelijke tijd kunnen afgeven.

Recepten voor een rund-, vis-, wild- of groentenbouillon

Runderbouillon

De runderpoulet die je voor dit recept nodig hebt vindt je in de supermarkt onder de naam soepvlees. Wil je echte goede en smaakvolle runderpoulet, ga dan naar de slager.

Ingrediënten - voor 6 personen
  • 2,5 liter water
  • 1 schenkel met been
  • 225 gram runderpoulet
  • 1 ui gepeld en grof gesnipperd
  • 1 winterwortel, in plakjes
  • 1 stengel bleekselderij, in stukjes
  • 3 takjes peterselie
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • 1 laurierblad
  • 8 peperkorrels, geplet

Bereidingswijze

Pel de ui en snipper deze grof. Snijd de winterwortel en bleekselderij in plakjes en kneus (1) de peperkorrels.

Doe de schenkel en het runderpoulet in een grote (soep)pan en giet er ruim 2 liter water bij. Breng het water langzaam aan de kook, draai het vuur laag en schep gedurende het koken het schuim van de soep (2). Wacht tot het water niet meer schuimt en voeg dan de groenten en kruiden toe. Laat de bouillon circa 8 uur trekken, zonder deksel en zorg ervoor dat het water niet kookt anders slaat de bouillon blind - wordt troebel -.

Haal de bouillon na het trekken van het vuur, laat deze afkoelen en ontvet (3) indien nodig. Zeef de bouillon vervolgens door een passeerdoek om deze te klaren of gebruik één van de andere manieren om de bouillon helder te krijgen.

Toelichting:
(1): Het kneuzen van peperkorrels doe je door de korrels plat te drukken met de zijkant van een groot mes. Leg de peperkorrels op een snijplank, leg het snijvlak van het mes er horizontaal op en duw met je hand op het mes.
(2): Afschuimen doe je door het schuim met een schuimspaan uit de pan te scheppen en de schuimspaan vervolgens schoon te spoelen in een bak met water.
(3): Het ontvetten van een bouillon doe je simpelweg door het vet met een schuimspaan van de koude bouillon te scheppen.

Visbouillon

Voor het maken van een smaakvolle en krachtige visbouillon kun je het beste de graten gebruiken van tong, tarbot, wijting of kabeljauw aangezien deze de meeste smaak afgeven tijdens het trekken.

Ingrediënten - voor 6 personen
  • 2,5 liter water
  • 500 gram vis graten
  • 1 ui, gepeld en grof gesnipperd
  • Handje selderij blaadjes
  • 3 champignons, in plakjes
  • 1 laurierbaadje
  • 1 takje tijm
  • 1 takje peterselie
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 ml. witte wijn
  • 1 citroen
  • 6 peperkorrels
  • Peper & zout

Bereidingswijze

Hak de graten in kleine stukken en was ze vervolgens goed schoon onder koud stromend water. Pel de ui, snijd deze in grove stukken, hak de blaadjes selderij fijn en maak de champignons schoon met wat keukenrol of een borsteltje. Snij de champignons hierna in plakjes, kneus de peperkorrels met de zijkant van een groot mes en pers de citroen uit.

Verhit een beetje boter in een grote (soep)pan en fruit de groenten en kruiden aan tot de uien licht gaan glanzen maar laat de groenten niet verkleuren, anders zal de bouillon donker worden van kleur. Voeg de vervolgens de visgraten toe en laat deze enkele minuten mee smoren. Voeg vervolgens het citroensap en de witte wijn toe - pas op voor spetteren! - en laat het geheel in 5 minuten inkoken. Voeg vervolgens het water toe en warm het geheel op - laat de bouillon niet koken anders slaat deze blind -. Laat de bouillon circa 30 minuten trekken (1) op een laag vuur en schuim de bouillon regelmatig af met behulp van een schuimspaan.

Zeef de bouillon na het trekken door een passeerdoek en klaar verder met eiwitten indien nodig en/of gewenst.

Toelichting:
(1): Houd bij het bereiden van visbouillon de bereidingstijd goed in de gaten. Als je de bouillon namelijk te lang laat trekken zal deze bitter van smaak worden.

Wildbouillon

Voor het maken van een wildbouillon worden de botten en afsnijsels van diverse wildsoorten zoals hert, ree, wild zwijn en haas gebruikt.

Ingrediënten - voor 6 personen
  • 2,5 liter water
  • 375 gram botten en afsnijsels van wild
  • 25 gram boter
  • 1 winterwortel, in plakjes
  • 1 grote ui, gepeld en grof gesnipperd
  • 1 prei, in plakjes
  • 2 stengels bleekselderij, in plakjes
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 2 kruidnagels
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 theelepels zout
  • 1 theelepel peperkorrels, gekneusd
  • 4 jeneverbessen, gekneusd
  • 100 ml. rode wijn
  • Eventueel 2 á 3 eiwitten

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180°C (traditionele oven) of 160°C (hete lucht) en pinceer (1) de botten en afsnijsels in een braadslee tot ze de gewenste kleur hebben bereikt. Schep de botten tijdens het pinceren regelmatig om! Snijd in de tussentijd de mirepoix door de winterwortel en bleekselderij in plakjes te snijden, de ui te pellen en grof te snipperen en de peperkorrels en jeneverbessen te kneuzen met de zijkant van een groot mes.

Haal de braadslee uit de oven als de botten en afsnijsels klaar zijn en zet deze op een laag vuur op het fornuis. Mocht je braadslee niet geschikt zijn voor het fornuis giet de inhoud dan alvast over in een grote (soep)pan. Fruit de groenten en kruiden vervolgens aan in de pan met de botten en roer het geheel goed door elkaar. Als de ui licht gaat glanzen giet je het overtollige vet uit de braadslee (of pan) en voegt de tomatenpuree toe. Bak deze een minuut of 2 mee om deze te ontzuren en giet dan de wijn erbij - pas op voor spetters! -. Roer het geheel nog een keer goed door en giet - als je dat niet al had gedaan - het geheel over in een grote (soep)pan.

Voeg minimaal 2 liter water toe, verwarm het geheel op matig vuur, maar laat het water niet koken en schuim de bouillon af met behulp van een schuimspaan. Laat de bouillon vervolgens circa 6 tot 8 uur trekken op een laag vuur en schuim af indien nodig. Zeef de bouillon als laatste door een passeerdoek en klaar verder indien nodig en gewenst.

Toelichting:
(1): Pinceren is het aanbraden van botten en/of beenderen in een oven met het doel het vuil en de ongewenste smaak van de botten en beenderen te verwijderen. Gebruik voor het pinceren een braadslee waar je een beetje boter in smelt. Leg de botten en/of beenderen vervolgens in de braadslee en schep goed om zodat ze volledig met boter zijn bedekt. Zet de braadslee vervolgens in de oven en schep het geheel regelmatig om. De botten en/of beenderen zijn goed zodra ze licht- tot donkerbruin van kleur zijn.

Groentebouillon

Uiteraard gebruik je bij het bereiden van een groentebouillon geen vlees, vis, gevogelte of wild waarbij het maken van een groentebouillon van belang is de groenten goed klein te snijden zodat ze zo veel mogelijk smaak kunnen afgeven tijdens het trekken.

Ingrediënten - voor 6 personen
  • 2,5 liter water
  • 100 ml. witte wijn
  • 1 grote ui, gepeld en grof gesnipperd
  • 1 prei, in plakjes
  • 20 gram knolselderij, in stukjes
  • 20 gram venkel, in stukjes
  • 40 gram groene kool, in stukjes
  • 100 gram tomaten, in blokjes
  • 40 gram champignons, in plakjes
  • Handje fijn gehakte peterseliestelen
  • 1 laurierblaadje
  • 1 takje verse tijm
  • 5 a 6 peperkorrels, gekneusd
  • Een klein handje fijn gehakte verse kervel
  • Boter of olie

Bereidingswijze

Was en pel de groenten - indien nodig - en snijd de groenten en kruiden vervolgens zo fijn mogelijk. Smelt wat boter of olie in een grote (soep)pan en smoor de groenten op laag vuur. Let er hierbij op dat de groenten en kruiden niet mogen verkleuren anders zal je bouillon donker worden. Giet vervolgens de witte wijn in de pan - pas op voor spetters! - en laat het geheel een minuut of 5 inkoken zodat de alcohol kan vervliegen. Voeg vervolgens het water toe, verwarm het geheel maar laat niet koken, en laat de bouillon ruim 1 uur rustig trekken.

Zeef de bouillon vervolgens door een passeerdoek en pas - indien nodig en gewenst - 1 van de technieken toe om de bouillon verder te klaren.

Recepten voor uien-, groenten-, Chinese kippensoep en soep uit de wok

Gegratineerde uiensoep

Gratineren betekent een krokante en bruine bovenlaag maken op een hartig of zoetgerecht. Gratineren kun je doen in de oven of onder een grill.

Ingrediënten - voor 6 personen
  • 2,5 liter runderbouillon
  • 6 grote uien
  • 50 gram boter
  • 1 eetlepels bloem
  • 4 eetlepels rode port
  • 2 liter runderbouillon
  • 2 takjes tijm
  • 12 sneetjes stokbrood
  • 150 gram geraspte kaas

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 220°C (traditionele oven) of 200°C (hete lucht) of verwarm de grill voor indien je deze mogelijkheid hebt. Pel de uien, halveer ze en snijd ze in mooie gelijke (halve) ringen. Smelt wat boter in een grote (soep)pan en fruit de uien aan tot ze beginnen te carameliseren - lichtbruin kleuren -. Dit kan 10 tot 15 minuten duren dus heb geduld en vergeet de uien niet goed door te roeren om aanbranden te voorkomen.

Voeg vervolgens wat peper, zout en de bloem toe en roer het geheel goed door elkaar tot je een klonterig geheel krijgt. Blus de roux vervolgens af met de port waarbij je goed roert met een garde om klonteren te voorkomen. Laat de port een paar minuten meekoken om de alcohol te laten vervliegen en voeg vervolgens scheut voor scheut de (koude!) runderbouillon toe aan de warme roux (1). Roer na iedere scheut de roux goed glad voor je de volgende scheut bouillon toevoegt en ga zo door tot alle bouillon is toegevoegd. Voeg vervolgens de tijm toe, breng het geheel aan de kook en laat de soep vervolgens circa 20 minuten - zonder deksel - op een laag vuurtje sudderen.

Bak in de tussentijd het stokbrood af volgens de aanwijzingen op de verpakking en snijd deze vervolgens in dunne plakken. Bekleed een bakplaat met bakpapier, leg het stokbrood hierop en bestrooi royaal met geraspte kaas. Zet het brood vervolgens een paar minuten in de oven of onder de grill om de kaas te laten gratineren. Verwijder na het sudderen de tijm en breng de soep - indien nodig of gewenst - verder op smaak met peper en zout. Schep de soep in kommen en leg in iedere kom 1 of 2 stukjes stokbrood met gegratineerde kaas en serveer direct.

Toelichting:
(1): Een roux zorgt voor binding in een gerecht maar heeft ook de eigenschap om snel te klonteren. Wil je de roux gaan verwerken tot soep of saus dan die je er een vloeistof aan toe te voegen, maar zorg er hierbij voor dat óf de vloeistof óf de roux koud is. Door een koude roux met een warme vloeistof - of andersom - te mengen zal deze veel makkelijker glad te roeren zijn en wordt de kans op klonten bloem in je soep of saus zo goed als nihil.

Groentesoep met balletjes

Door de aanwezigheid van de soepballetjes is deze groentesoep niet geschikt voor vegetariërs! Wil je een vegetarische variant doe dan wat groentesoep in een aparte pan voor je de gehaktballetjes toevoegt en serveer de soep zonder ballen apart.

Ingrediënten - voor 6 personen
  • 2,5 liter groentebouillon
  • 350 gram rundergehakt
  • Boter en/of olijfolie
  • 2 uien, gepeld en fijn gesnipperd
  • 1 kleine bloemkool, in roosjes
  • 250 gram wortel, in plakjes
  • 250 gram prei, in ringen
  • 2 stengels bleekselderij, in plakjes
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • 1 blik tomatenblokjes, ongeveer 400 gram
  • Mespunt cayennepeper
  • Peper & zout

Bereidingswijze

Doe het gehakt in een kom, voeg er wat peper, zout en een mespuntje cayennepeper aan toe en kneed het geheel goed door. Draai hierna kleine (soep)balletjes van het gehakt en zet de de balletjes apart.

Was de groenten zorgvuldig, snijd de bloemkool in kleine roosjes, de prei in ringen en de bleekselderij in plakjes. Pel de ui en snipper deze fijn en schil de wortel en snijd deze in plakjes. Smelt wat boten in een grote (soep)pan en fruit de ui aan. Voeg vervolgens de bloemkool, prei en bleekselderij toe en bak de groenten een minuut of 3 mee. Voeg vervolgens de tomatenblokjes plus het tomatensap toe en roer het geheel goed door.

Voeg hierna de groentebouillon en de tijm toe, breng het geheel aan de kook, draai het vuur laag en laat de soep op een laag vuurtje circa 20 minuten pruttelen. Voeg de laatste 10 minuten van de kooktijd de soepballetjes toe en kook deze mee nog 10 minuten mee.

Chinese kippensoep

Door het gebruik van Oosterse kruiden en groenten krijgt deze kippensoep een oriëntaals tintje.

Ingrediënten - voor 6 personen
  • 2,5 liter kippenbouilllon
  • 4 kipfilets
  • 1 rode peper, in ringen
  • 2 winterpenen, in reepjes
  • Ongeveer 2 cm gemberwortel, geschild en geraspt
  • 12 eetlepels sherry
  • 150 gram peultjes
  • 100 gram shiitakes, in plakjes
  • 3 bosuitjes, in ringen
  • Peper & zout
  • Sojasaus, naar smaak

Bereidingswijze

Schil de winterwortel en gember en snijd de wortel, gember en rode peper (1) in plakjes. Smelt wat boter in een grote (soep)pan en fruit de gesneden groenten hier in aan zonder deze te laten verkleuren. Blus het geheel af met de sherry, laat 1 tot 2 minuten doorkoken om de alcohol te laten vervliegen en voeg vervolgens de kipfilets in hun geheel toe. Schenk de kippenbouillon erbij en breng het geheel rustig aan de kook.

Laat de soep vervolgens op een laag vuur circa 30 minuten doorwarmen, de soep hoeft niet te koken, en schuim de soep af - indien nodig - met een schuimspaan. Snijd in de tussentijd de peultjes in dunne reepjes, maak de shiitake schoon met wat keukenpapier en snijd deze in plakjes. Haal de kipfilets uit de pan, snijd ze in dunne reepjes en voeg ze samen met de peultjes en shiitake weer toe aan de soep. Breng de soep vervolgens aan de kook en laat deze nog 5 tot 10 minuten op een laag vuurtje rustig door koken.

Snijd in de tussentijd de bosuien in kleine ringen, breng de soep - indien nodig en/of gewenst - op smaak met peper, zout en wat sojasaus en voeg vlak voor het serveren de gesneden bosui toe.

Toelichting:
(1): Voor een minder pittige variant van deze soep kun je er voor kiezen om de rode peper eerst te halveren en de zaden eruit te halen alvorens je deze in plakjes snijdt. Door het verwijderen van de zaden zal de peper een stuk minder pittig zijn van smaak.

Soep uit de wok met knoflook-bruschetta

Het voordeel van koken en/of bakken in een wok is dat de wok warmer wordt dan een pan waardoor de bak- en kooktijd van ingrediënten aanzienlijk wordt verkort. Met name bij het bakken of koken van groenten betekent dit dat er bij gebruik van een wok aanzienlijk minder vitamines verloren gaan.

Ingrediënten - voor 6 personen
  • 2,5 liter kippenbouillon
  • 1 stokbrood, gesneden in schuine plakken
  • 5 tenen knoflook
  • Scheut olijfolie
  • 225 gram rauwe hamreepjes
  • 2 rode uien, in ringen
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 3 eetlepels basilicum
  • 1 flinke courgette, in blokjes
  • 1 rode paprika, in reepjes
  • 375 gram tortellini gevuld met kaas en spinazie

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 220°C (traditionele oven) of 200°C (hete lucht) en snijd het (ongebakken) stokbrood in schuine plakken. Leg de stukken stokbrood op een met bakpapier bekleden bakplaat en besprenkel ze met wat olijfolie. Rooster de plakken brood in circa 5 tot 10 minuten goudbruin in de oven. Pel ondertussen de knoflook en halveer 5 tenen. Haal het brood uit de oven en wrijf het (warme) stokbrood goed in met de tenen knoflook. Laat de bruschetta vervolgens afkoelen op de bakplaat.

Pel de rode ui, halveer deze en snijd deze in dunne ringen. Snijd de courgette in klein blokjes, hak de basilicum fijn en halveer de paprika. Verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika in reepjes. '

Verhit vervolgens een wok op hoog vuur en voeg een beetje olie toe. Pel 3 tenen knoflook, doe de gesneden groenten in de wok en pers de tenen knoflook erboven uit. Roerbak de groenten circa 4 tot 5 minuten op hoog vuur, draai het vuur vervolgens laat en giet voorzichtig de kippenbouillon erbij. Warm de bouillon desnoods van te voren een beetje op zodat de kans op spetteren zo goed als nihil wordt. Breng de soep vervolgens aan de kook, voeg de pasta toe en breng - indien nodig - opnieuw aan de kook. Kook de pasta vervolgens volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar in de soep en voeg als laatste de blokjes ham toe. Roer het geheel nog een keer goed door, laat nog minimaal 5 minuten rustig pruttelen zodat de smaken de tijd krijgen om zich te mengen en serveer de soep vervolgens in de wok of schep deze in kommen. Garneer de soep met de gehakte basilicum en serveer de knoflook-bruschetta er apart bij.

Lees verder

© 2014 - 2024 Marjolijnr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recept: Soepen van vroegerRecept: Soepen van vroegerSoepen van oma blijven de lekkerste. Zij maakt haar soepen namelijk zelf! Heeft u zin in een lekker nostalgisch soepje,…
Zelf soep makenZelf soep makenZelf soep maken is voor veel mensen teveel werk, zeker in deze drukke tijd. Toch is dat erg zonde. Zelfgemaakte soepen b…
Bouillon: de basis voor een heerlijk zelfgemaakte soepBouillon: de basis voor een heerlijk zelfgemaakte soepDe basis van elke zelfgemaakte soep maar ook van elke saus, is bouillon. Tegenwoordig is het handig om gebruik te maken…
AardappelsoepenAardappelsoepenUit Duitsland een heerlijk recept voor aardappelsoep. Volgens de overlevering het lievelingsgerecht van de laatste Duits…

Mueslikoekjes voor iedere dagDeze heerlijke muesli-koekjes kunnen iedere dag! Zelfs als je op dieet bent kan je er gerust een bij de thee nemen. En z…
Italiaanse keuken: Recepten voor Italiaanse nagerechtenItaliaanse keuken: Recepten voor Italiaanse nagerechtenBella Italia! Het land van zon, zee en heerlijk eten. Het koken zit de Italianen in het bloed en met een keuken die per…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
Reactie

Alex, 22-12-2015
Klopt het dat de bouillon uiteindelijk veel minder water bevat dan waar je mee begint? Ik hield van de 2,5 liter waarmee ik begon uiteindelijk iets van 1 liter over. En moet je bij het maken van de soep nog weer water toevoegen aan de bouillon, zoals bij bouillon uit een potje, of moet je die puur gebruiken? Reactie infoteur, 28-12-2015
Hoi Alex,

Het klopt inderdaad dat je van soep altijd iets minder over houdt dan dat je van plan bent om te maken, maar in dit geval is je soep heel ver ingekookt, wat overigens niet fout is hoor! Probeer de soep de volgende keer op een heel laag vuurtje te laten "pruttelen". De soep hoeft bij het trekken niet vol continu te koken, maar mag ook tegen de kook aangehouden worden, dat scheelt aanzienlijk in het verdampen van het vocht. Eventueel een deksel, beetje schuin op de pan, helpt ook. Het vocht wat verdampt slaat dan tegen het deksel neer en blijft (grotendeels) in de pan. Als ik rond de 2,5 liter soep maak hou ik vaak +/- 2 liter over.
Hoop dat het je op deze manier de volgende keer wat meer soep over houdt!

Veel succes!

Groetjes,
Marjolijn.

Marjolijnr (218 artikelen)
Laatste update: 09-02-2020
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.