Portugese recepten: Nagerechten
Het dessert is een belangrijk gerecht in Portugal. De Portugezen houden van zoet. In dit artikel ga ik in op de typische Portugese nagerechten en ik zal een aantal voorbeelden geven van gemakkelijke recepten voor Portugese toetjes.
Sobremesa, is het Portugese woord voor nagerecht. Op de kaart in restaurants vind men vooral verschillende soorten crème, pudding of mousse als nagerecht. Vaak heeft een restaurant zijn eigen huisgemaakte
(caseira) mousse of crème. Er wordt ook wel ijs geserveerd, maar dit zijn over het algemeen de commerciële ijsproducten en zijn vaak duurder. Ook wordt er wel vers fruit als nagerecht gegeten en kan men verse ananas, sinaasappels, druiven, kersen of aardbeien bestellen. Hieronder een aantal traditionele Portugese recepten voor nagerechten:
Mousse de chocolate com frutos silvestres (chocolade mousse met bosvruchten)
Ingrediënten (6 personen):
- 8 eidooiers
- 250 gram chocola met 60% cacao
- 150 gram suiker
- 150 gram boter
Voor de saus:
- 150 gram bosvruchten
- 50 gram suiker
Klop het eigeel met de suiker op maximale snelheid gedurende 5 minuten. Maakt de chocolade samen met de boter op een licht vuur vloeibaar en voeg dit bij het eigeel en ga door met kloppen. Zet het geheel in de koelkast en laat het ongeveer 4 uur rusten.
Maak ondertussen de saus van bosvruchten. Zet de bosvruchten samen met de suiker op het vuur en laat het 4 minuten koken. Haal de saus van het vuur en laat het afkoelen. Roer de saus goed met een keukenmixer. Giet de saus over de chocolade mousse
Arroz-doce (zoete rijstepap)
Ingrediënten (10 personen):
- 12 liter water
- 150 gram margarine
- 2 stokjes kaneel
- Citroenschil
- 12 eetlepels bruine suiker
- 1 liter warme melk
- Theekopje rijst
- 6 gele eidooiers
- Kaneelpoeder
- Theelepel zout
- 8 druppels muntolie
Zet een pan op het vuur met water, zout, citroenschil, margarine en de kaneelstokjes. Wanneer de margarine gesmolten is voegt men de rijst toe en laat het koken totdat al het water geabsorbeerd is. Daarna voegt men de melk toe en laat men het geheel koken totdat de rijst goed gekookt is. Voeg de suiker toe en laat het nog 5 minuten koken. Haal dan de citroenschil en de kaneelstokjes eruit. Klop het eigeel in een kom en mix het met de rijst en voeg de druppels muntolie toe. Zet het geheel opnieuw op het vuur en laat het langzaam warm worden zodat de eieren uitzetten, blijf constant roeren. Het mag nu niet koken. Laat het geheel afkoelen en bestrooi het met kaneel.
Leite-creme queimado (custard pudding met gebrande suiker)
Ingrediënten (8 personen):
- 1,2 liter melk
- 8 eidooiers
- 9 eetlepels suiker
- 3 citroenschillen
- 1 kaneelstokje
- 3 eetlepels maizena
- Suiker
Zet een liter melk op het vuur samen met het kaneelstokje en de citroenschillen. Voeg ondertussen de suiker, maizena, de eidooiers en de rest van de koude melk samen en blijf roeren. Voeg daarna ook de warme melk toe. Zet het geheel weer terug op het vuur zonder te stoppen met roeren totdat het uit gaat zetten. Haal het dan van het vuur af en haal het kaneelstokje en de citroenschillen eruit. Giet het mengsel in kommetjes. Bestrooi het met suiker en brand voorzichtig de suiker totdat het een lichtbruine kleur krijgt.