Recepten uit de Belgische keuken
De Belgische keuken is zeer gevarieerd en kent naast vele regionale invloeden ook diverse invloeden uit de Fransen keuken. De Belgen koken graag met producten die voorkomen in hun streek en maken daarbij gebruik van hetgeen de seizoenen hen te bieden heeft, mede hierdoor varieert de Belgische keuken sterk per regio. Als laatste maakt de Belgische keuken ook graag gebruik van hetgeen ze als land om bekend staan en in menig saus of stoofpot zit dan ook een lekker Belgisch biertje verwerkt.
Inhoud
Gents stoofvlees
Probeer bij het maken van het Gents stoofvlees gebruik te maken van zogenaamde 'doorregen runderlappen'. Dit zijn runderlappen die van nature dooraderd zijn met stukken vet. Hoe meer vet in het vlees des te malser zal het vlees namelijk worden tijdens het stoven.
Ingrediënten - voor 4 personen
- 600 gram doorregen runderlappen, in blokjes
- 1 eetlepel bloem
- 50 gram boter
- 3 uien, gesnipperd
- 1 ui, gehalveerd
- 4 kruidnagels
- 1/2 eetlepel bruine basterdsuiker
- 1 snee bruin brood
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 500 ml. bokbier (of een ander donker/bruin bier)
- 2 laurierblaadjes
- 1 eetlepel (witte) wijnazijn
- 1 eetlepel grove mosterd
- Peper & zout
- Braadpan met dikke bodem
Bereidingswijze
Snijd de runderlappen in blokjes, doe ze in een kom en bestrooi ze met peper, zout en wat bloem. Meng het vlees goed door elkaar zodat de blokjes volledig bedekt zijn met bloem en pel vervolgens 4 uien, snijd er drie zo fijn mogelijk en halveer de vierde ui. Maak een spinnenkop (1) van de ui, laurier en kruidnagel en leg deze apart.
Verhit de boter in een pan en bak het vlees in enkele minuten op hoog vuur bruin. Voeg de gesnipperde uien toe en bak deze een minuut of 3 mee. Verwarm het bier ondertussen in een andere pan en voeg het warme bier toe aan het vlees (2). Voeg de suiker en azijn toe, leg de spinnenkop boven op het vlees en stoof het vlees in circa 1.5 uur gaar met het deksel schuin op de pan.
Voeg na 1,5 uur stoven de met mosterd besmeerde stukjes boterham toe, verwijder de spinnenkop voordat deze volledig uit elkaar valt en je alsnog moet zoeken naar je kruiden en zet het deksel weer schuin terug op de pan. Stoof het gerecht nog 1 uur en serveer meteen - eventueel in combinatie met gekookte en/of gebakken aardappelen of Belgische frieten -.
Toelichting
(1): Een spinnenkop is de benaming die wordt gebruikt voor een halve ui waarop de laurierbladeren worden vastgeprikt met de kruidnagels. Een spinnenkop geeft niet alleen extra smaak aan je gerecht door de kruiden maar maakt het terug vinden van je kruiden in een later stadium ook aanzienlijk makkelijker.
(2): Als je het koude bier direct bij het warme vlees doet zal het enorm gaan spetteren. Om dit te voorkomen is het aan te raden om het bier eerst langzaam op te warmen voordat je het aan het vlees toevoegt.
Gentse jachtschotel
Een jachtschotel is in veel gevallen een ovenschotel die bestaat uit een combinatie van vlees, zure appels en uien. Een jachtschotel hoeft in de regel dus geen wild te bevatten om deze naam te mogen dragen en de naam is dan ook puur gebaseerd op de manier van bereiden.
Ingrediënten - voor 4 personen
Gents stoofvlees
voor 4 personen
- 4 zure appels, bijvoorbeeld goudrenet
- 1 eetlepel kaneelpoeder
- 1 kg. kruimige aardappelen
- 100 ml. melk
- 50 gram boter
- Eventueel 1 ei
- 4 eetlepels paneermeel
- Nootmuskaat
- Peper & zout
- Ovenschaal
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 190°C (traditionele oven) of 170°C (hete lucht) en vet de ovenschaal in met wat boter. Schil de aardappels en snijd ze in grove stukken. Doe de aardappels in een pan met water en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar. Giet de aardappelen af, voeg de melk, de helft van de boter, wat peper, zout en nootmuskaat toe en stamp alles tot een romige aardappelpuree.
Schil - terwijl de aardappels koken - de appels, boor de klokhuizen eruit en snijd de appels in mooie plakken van gelijke dikte. Bestrooi de plakken appel met wat kaneelpoeder, smelt de resterende boter in een koekenpan en bak de appelplakken circa 2 minuten per kant.
Doe het Gents stoofvlees in de ingevette ovenschaal, verdeel de plakken appel er netjes overheen en dek het geheel af met de aardappelpuree. Strijk de puree aan de bovenkant glad en bestrijk met wat gesmolten boter of leg er een paar kleine klontjes boter boven op. Strooi als laatste wat paneermeel over de puree en zet deze in het midden van de oven. Bak de schotel in 15 tot 20 minuten gaar, de aardappelpuree dient een mooi krokant laagje aan de bovenkant te hebben gevormd.
Vlaams gemarineerde ribbetjes
Aangezien de ribbetjes in dit recept minimaal 8 uur van te voren moeten worden gemarineerd is het aan te raden de ribben een dag van te voren al vast deels te bereiden. Vervolgens kun je de ribben af garen in de oven of bij mooi weer buiten op de barbecue.
Ingrediënten - voor 4 personen
- 1,5 kg. spareribs, ongekruid
- 50 gram walnoten, gehakt
- 50 gram pinda's, gehakt
Marinade:
- 1 eetlepel geraspte gemberwortel
- 3 tenen knoflook, geperst
- 2 eetlepels honing
- 4 eetlepels arachideolie (pinda olie)
- 2 eetlepels Ketjap Manis
- 1 fles donker of bruin bier
- 200 ml. vleesbouillon, van tablet of zelf gemaakt
Bereidingswijze
Schil een deel van de gemberwortel zorgvuldig en rasp deze tot je 1 volle eetlepel hebt. Doe de gemberwortel in een kom, pel 3 tenen knoflook en pers deze boven de kom met gemberwortel uit. Voeg vervolgens de honing, arachideolie, ketjap, bier en de vleesbouillon toe en meng alles goed door elkaar. Snijd de spareribs met een scherp mes in stukken van circa 6 ribben lang en leg ze in de kom met marinade. Gebruik indien nodig meerdere kommen en zorg ervoor dat de ribben volledig bedekt zijn. Laat de ribben vervolgens minimaal 8 uur lang marineren in de koelkast.
Wil je de ribben in de oven bereiden dan dien je deze voor te verwarmen op 160°C (traditionele oven) of op 140°C (hete lucht) wil je ze op de barbecue bereiden dan wordt het tijd deze aan te steken. Haal de ribben uit de marinade en giet de marinade over in een pan. Breng de marina langzaam aan de kook en laat deze vervolgens inkoken tot de heft van de oorspronkelijke hoeveelheid. Verwarm in de tussentijd een koekenpan op hoog vuur, dep de ribben droog met wat keukenpapier en bak de ribben in een paar minuten bruin in de koekenpan. Leg de ribben naast elkaar in een braadslee of ovenschaal - gebruik voor de barbecue een vuurvaste schaal! - en giet er wat ingekookte marinade over de ribben. Zet de ribben vervolgens in de oven - of op een dichte barbecue - en laat de ribben in circa 50 minuten door garen. Smeer de ribben gedurende het garen regelmatig in met de marina om ze lekker mals te houden.
Hak als laatste de pinda's en walnoten zo fijn mogelijk en rooster deze vervolgens in een droge koekenpan - dus zonder toevoeging van boter of olie - tot ze lichtbruin kleuren. Houd de noten tijdens het roosteren in beweging omdat de kans op verbranden anders groot is. Haal de ribben uit de oven - of van de barbecue - leg ze op borden of een schaal en strooi de geroosterde noten eroverheen.
Krieken-jus
In tegenstelling tot de voorgaande recepten is krieken-jus geen gerecht maar een saus op basis van kersen en kersenbier. De verrassend zoete - maar toch frisse saus - combineert uitstekend bij de zwaardere Belgische wild- en vleesgerechten.
Ingrediënten - Voor 4 personen
- 250 gram diepvrieskersen, ontdooid
- 1 flesje Kriekbier (kersenbier)
- 1 eetlepel kersen confiture
- 2 kruidnagels
- 1 kaneelstokje
- 1 ui, fijn gesnipperd
- 100 gram wortel. in plakjes
- 1 stengel bleekselderij, fijn gesneden
- 1 theelepel aardappelzetmeel
Bereidingswijze
Begin met het voorbereiden van de ingrediënten door de ui te pellen en te snipperen. Snijd de wortel en bleekselderij in dunne plakjes en smelt wat boter in een paan. Bak de ui, wortel en bleekselderij een minuut of 10 en voeg vervolgens de kruidnagel, het kaneelstokje, de helft van de kersen en het bier toe en breng dit langzaam - onder af en toe roeren - aan de kook. Kook de saus vervolgens in tot de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid - dek de pan hierbij niet af - en zeef de saus vervolgens.
Schenk de saus in een (schone) pan en breng de saus weer aan de kook. Meng ondertussen het aardappelzetmeel met 1 eetlepel water in een kommetje tot een papje en voeg dit - al roerende - toe aan de saus. Voeg als laatste de resterende kersen, de confiture en wat peper en zout naar smaak toe.
Bak in de tussentijd het vlees dat je bij de krieken-jus wilt serveren en roer de aanbaksel van het vlees los met een klein beetje water. Voeg het bakboter van het vlees toe aan de saus en laat de saus nog 2 minuten - onder af en toe roeren - nog even pruttelen. Serveer de saus apart en eet deze warm.
Lees verder