Zweedse amandeltaart, klassieker uit het hoge noorden

Zweedse amandeltaart is dé klassieker uit het hoge noorden, wie wel eens een tijdje in Zweden is geweest heeft er ongetwijfeld een keer een stuk van geproefd, de taart staat bij elk zichzelf respecterend Zweeds etablissement op de kaart. Wellicht heeft u zich in ons eigen land ook wel eens bij een vestiging van een bekend Zweeds warenhuis laten verleiden tot de aanschaf van een Zweedse amandeltaart met chocolade, een van de bekende varianten. We gaan hier de originele uitvoering maken en geven u en passant de chocoladetopping erbij die u indien u dat wenst er aan toe kunt voegen, dat wordt smullen!

Veel sneeuw en ijskoud vriesweer

Bij Zweden denken we vrijwel onmiddelijk aan veel sneeuw en ijskoud vriesweer en ook al is dat niet helemaal onterecht toch kan het er 's zomers aangenaam warm zijn. Deze taart bereidt de Zweed voor op wat komen gaat na de herfst en is dan ook zowel hartverwarmend lekker als behoorlijk machtig te noemen, het is een traditioneel recept van het Zweedse platteland.


Zoals gezegd zijn er nogal wat variaties mogelijk, niet alleen met chocolade maar ook met een dubbele laag botercrème en soms worden er appel schijfjes of ontpitte kersen in het beslag verwerkt, gebruik naar eigen inzicht uw creativiteit op dat vlak.

Recept voor Zweedse amandeltaart, Svenska mandeltårta

We onderscheiden een drietal onderdelen bij het maken van deze taart, bij de bereiding zullen we deze ook zo benoemen.

Ingrediënten voor de taart:
  • 150 gram kristalsuiker
  • 250 gram poedersuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 200 ml slagroom
  • 150 gram zachte roomboter
  • 8 eieren
  • snufje zout
  • 200 gram ongepelde gemalen amandelen
  • 75 gram amandelschaafsel

Splits eerst de eieren, er mag geen eigeel bij het eiwit komen, dan wordt straks het eiwit bij het kloppen niet goed stijf,
zet de eiwitten even apart in de koelkast, die gebruiken we zometeen bij onderdeel 2, nu eerst onderdeel 1:

Bereiding van de taart, onderdeel 1:

  • verhit de slagroom met de kristalsuiker en vanillesuiker, breng het tegen de kook aan en neem het van het vuur,
  • klop de eierdooiers los en voeg ze beetje voor beetje bij de warme room terwijl u krachtig roert met een garde,
  • zet dit mengsel weer op het vuur en verhit dit al roerend 5 minuten tot het een dikke crème wordt,
  • let op: niet laten koken want dan gaan de eieren schiften en is uw crème mislukt,
  • neem de crème van het vuur, dek deze af met huishoudfolie om velvorming te voorkomen en laat het afkoelen.

Bereiding van de taart, onderdeel 2:

  • Verwarm de oven voor op 175°Celsius,
  • leg bakpapier op de bodem van een springvorm, doe de rand er omheen en knip het eruit stekende bakpapier af,
  • doe nu de eiwitten in een beslagkom, voeg het snufje zout toe en klop de eiwitten met een mixer goed stijf,
  • voeg tijdens het kloppen de poedersuiker toe en roer er daarna de goed fijn gemalen amandelen door,
  • doe dit eiwit-suiker-amandel mengsel in de springvorm en strijk de bovenkant glad,
  • bak het vervolgens gedurende 15 à 20 minuten in de oven op 175°Celsius,
  • laat deze taartbodem nu iets afkoelen, snijd de rand los met een mes, open de vorm en laat verder afkoelen.

Bereiding van de taart, onderdeel 3:

  • Klop de zachte roomboter gedurende minstens 8 à 10 minuten met een mixer tot zij crèmig is,
  • voeg beetje voor beetje het eierdooier-room-kristalsuiker mengsel toe uit onderdeel 1,
  • mix nog even een minuutje door als alles er in zit,
  • bestrijk dan de gebakken en afgekoelde taartbodem met de aldus gevormde botercrème,
  • rooster in een koekenpan zonder vet het amandelschaafsel bruin, let op, ze worden snel zwart,
  • strooi de geroosterde amandel blaadjes over de taart en zet deze enige tijd in de koelkast,
  • eventueel kunt u de taart ook nog lichtjes met poedersuiker bestrooien voor het opdienen.

Nadat de botercrème voldoende stevig is geworden de taart uit de koelkast halen, in stukken snijden en genieten!

Daim chocolade topping

Zoals beloofd geven we u ook de variatie met een chocoladetopping maar eerst de variatie met een dubbele laag botercrème. Daim is een Zweeds chocolademerk en is een typisch Scandinavische chocolade die bestaat uit knapperige amandelen met chocolade, Milka heeft een vergelijkbare chocolade met stukjes karamel en amandelen in het assortiment, Milka & Daim.

Variatie met een dubbele laag botercrème

  • Bak eerst de helft van het eiwitbeslag en daarna de andere helft,
  • verspreid botercrème over de eerste helft, leg dan de andere helft er op en bestrijk deze ook met botercrème,
  • bestrijk vervolgens ook de zijkanten van de taart met botercrème.


Variatie met een Daimchocolade topping

  • Maak een chocolade canache door 200 gram gesmolten daimchocolade te mengen met 100 ml warme room,
  • schenk dit chocolademengsel als het tot bijna bij het stollingspunt is afgekoeld over de taart heen.

U kunt de taart ook garneren met rood fruit en een frambozenblaadje, overdrijf hierbij niet, voeg alleen wat kleur toe.

Lees verder

© 2013 - 2024 Fijnesteyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aantal calorieën in gebakAantal calorieën in gebakHoeveel calorieën zitten er in gebak? Iedereen lust wel eens een stukje taart, cake of ander gebak, bijvoorbeeld tijdens…
Bienenstich: heerlijk zoete taart uit DuitslandBienenstich: heerlijk zoete taart uit DuitslandDit is een recept voor een heerlijk zoete taart met amandelen en een romige vulling. Dit gebak is afkomstig uit Duitslan…
Australische recepten, gebakGebak is eigenlijk heel internationaal, alleen met dat verschil dat ieder land zijn eigen specialiteit heeft. Zo heeft D…
Goedkope gemakkelijke taarten: Monchou taartGoedkope gemakkelijke taarten: Monchou taartBij een verjaardag hoort natuurlijk taart. Taarten bij de bakker kunnen aardig in de kosten lopen, ze zijn namelijk vrij…

Russische chocoladekwarktaart, verrukkelijke lapjestaartRussische chocoladekwarktaart is één van Europa's meest populaire taarten, een heerlijke combinatie van knapperig chocol…
Aprikosen-Streuselkuchen, Duitse abrikozen kruimeltaartAprikosen-Streuselkuchen is een typisch zomers gebak dat we bij voorkeur maken met verse abrikozen. De abrikoos is bij u…
Bronnen en referenties
  • Blog.anneschuessler.com
  • Mariannslchf.se
  • Sverigekontakt.se.hemsida.eu
Fijnesteyn (99 artikelen)
Laatste update: 05-06-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.