Chocoladetaart met slagroom is een heerlijke verrassing

Chocoladetaart met slagroom is een heerlijke verrassing Chocoladetaart met slagroom is in de winkels te koop in allerlei uitvoeringen en in verschillende grootte, maar de lekkerste chocoladetaart bakt u met het onderstaande recept zelf in uw eigen oven. Dit recept is de basis voor een taart die u voor elk feest naar eigen idee kunt aanpassen, of dat nu een kerkelijke feestdag, een verjaardag of een gezellige avond met vrienden of kennissen is. De taart is niet calorie arm, maar welke taart is dat wel? Ze is echter het proeven meer dan waard. Het is tevens een bekend feit dat chocolade en cacao gelukshormonen vrijmaken. Pure chocolade zou zelfs de hoge bloeddruk wat kunnen verlagen. Een stukje van deze taart maakt u vast en zeker blij.

De chocoladetaart met slagroom op de afbeelding is een paastaart

De afgebeelde chocoladetaart is gegarneerd als een paastaart met paaseitjes in de twaalf nestjes van slagroom, maar de taart van dit recept kan op diverse manieren en voor elke gelegenheid toepasselijk gegarneerd worden. Zo kunt u er voor de kerst chocolade kerstboompjes of klokjes op zetten en voor een kinderverjaardag kan ze versierd worden met smarties of ander kleurig snoepgoed. Voor een jubileum en een verjaardag kan er het jaartal op gespoten worden.

Benodigdheden voor de chocoladetaart

  • 155 gram patentbloem, waarvan twee volle eetlepels cacao (Blooker)
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 5 grote eieren
  • 150 gram basterdsuiker
  • Een eetlepel handwarm water

Benodigdheden voor de afwerking van de taart

  • Een potje donkere kersenjam met hele kersen erin
  • Twee tot drie potjes slagroom van 250 dl
  • Wat geraspte pure chocolade
  • Versiering in de vorm van chocolade blaadjes, zilveren bolletjes, o.i.d.

Deze benodigdheden zijn voor een chocoladetaart uit een bakvorm van 27 cm doorsnede, Daar kunnen 12 stukken uit. Garneer de chocoladetaart aan het einde ook met die twaalf stukken in uw achterhoofd, dan is die later ook gemakkelijk aan te snijden en te verdelen.

Hogere taart

Gebruikt u een springvorm die een maat kleiner, maar wel hoger is voor uw taart, gebruik dan dezelfde hoeveelheden. Het enige nadeel is dan dat de hogere stukken taart sneller omvallen als u ze op de gebakbordjes zet. Het is dan verstandiger om de stukken maar meteen neer te leggen.

Bereiding van het biscuitdeeg voor de chocoladetaart

Doe de suiker en de vanillesuiker in de kom van de mixer en vermeng ze goed. Maak een kuiltje en breek de eieren daarin. Doe er een eetlepel handwarm water bij. Zet meteen de mixer aan en mix tot het deeg lichtgeel en luchtig is (zet de eierwekker op 20 minuten daarvoor).

Tijdens het kloppen van het deeg

Weeg intussen 100 gram bloem af doe daar twee eetlepels cacao bij en vul met bloem aan tot 155 gram Leg een stuk bakpapier op de bodem van een springvorm van 27 cm en vet de hele vorm met boter in.

Werk het deeg voor de chocoladetaart voorzichtig af

Zeef het mengsel van bloem en cacao boven het deeg en schep deze er dan voorzichtig door (niet met de mixer, maar liefst met een houten lepel met een gat erin. Beslist niet roeren, want dan zakt het in.) Doe het deeg meteen in de springvorm en zet deze in de oven. Bak de taart in 30 tot 40 minuten af op de stand boven- en onder warmte en op 175 graden.

Behandeling van de taart aan het einde van het bakproces

Prik na het bakken met een breinaald in het midden van de taart. Als er niets aan de breinaald blijft hangen is het gebak gaar en goed en kan de taart uit de oven. Laat de chocoladetaart in de vorm even afkoelen en haal hem na 10 minuten voorzichtig los van de rand. Haal de rand eraf en schuif de taart, samen met het bakpapier, van de bodem van de springvorm op een rooster. Leg de losgemaakte bodem van de springvorm op de bovenkant en keer de taart voorzichtig, maar snel om. Haal snel het bakpapier van de bodem, leg het rooster erop en draai de taart heel voorzichtig, maar snel om, zodat die op het rooster ligt waar hij kan afkoelen.

Uitleg

Als u de taart niet zo zou laten afkoelen, maar hem met bakpapier en al op een rooster laat afkoelen, kan het vocht van de warmte alleen maar aan de bovenkant en de zijkant ontsnappen. De taart wordt aan de onderkant echter klef. Bovendien is het naderhand lastiger om de taart te snijden, met het vochtige bakpapier aan de onderkant, dat dan aan de taart vast plakt.

Afwerking van de chocoladetaart

Laat de chocoladetaart geheel afkoelen en schuif hem daarna op een vaste plaat. Klop de (2) potjes slagroom met 4 scheppen suiker (bij 3 potjes slagroom 6 scheppen suiker) tot een stevige room. U moet er met een mes een lijn in kunnen trekken, maar de slagroom mag niet tot boter geklopt zijn! Snijd de taart (met een elektrisch mes of met een dunne draad) doormidden zodat u een boven- en een onderstuk hebt.

Kersenjam tussen de delen van de taart

Schuif het bovenstuk van de taart er voorzichtig af (bijvoorbeeld op de bodem van de springvorm) en besmeer de bodem met slagroom. Verdeel driekwart van het potje kersenjam daarop en smeer die voorzichtig uit. Doe er dan met een schoon mes weer slagroom overheen, zodat het vocht van de jam niet in de taart kan trekken. Leg de bovenplaat terug op de taart en besmeer de zijkant en de bovenkant van de chocoladetaart netjes met slagroom af.

De bovenkant van de chocoladetaart met toefjes slagroom versieren

Vul de garneerspuit en garneer eerst de buitenste bovenrand van de taart met toefjes slagroom. Daarna versiert u de rest van de bovenplaat naar eigen inzicht. Versier de taart tussen de slagroom moppen met geraspte, pure chocolade, die u via een maatbeker met een tuitje mooi gericht op de taart kunt laten vallen. Garneer de zijkanten van de taart met decoratiechocolade (Oetker) of plak er dunne chocolade figuurtjes van pure chocolade op.

De chocoladetaart vlak voor het feest garneren

Garneer bovenop de taart naar eigen inzicht met chocolade hulstblaadjes of kerstklokjes voor een kersttaart of maak voor Pasen vogelnestjes van slagroom en leg daar kleine, gespikkelde eitjes in. Voor verjaardagen kunt u garneren met zilveren of gekleurde bolletjes, chocolade koffieboontjes, gekleurde snoepjes of smarties zoals voor een kinderverjaardag, met kleine chocoladeplaatjes of bonbons voor een verjaardag van een volwassene. De mogelijkheden zijn bijna onbeperkt.

Deze heerlijke verrassing kunt u al op de dag voor elk feest bakken

U kunt deze taart gerust op de dag voor het feest bakken en hem na het afkoelen onder een stolp zetten zodat deze niet uitdroogt. Maak de taart eventueel pas de volgende dag vers op. Deze zal niet uitdrogen, behalve als u hem zonder af te schermen weg zet. Vers opgemaakt is de chocoladetaart het lekkerst en blijft dan ook iets langer vers. De slagroom taart wel goed beschermen tegen uitdrogen en warmte.

Het invriezen van de taart

Deze heerlijke taart kunt u ook invriezen als u hem niet in zijn geheel in een keer wilt gebruiken. Verdeel dan de taart eerst in twaalf taartpunten en vries hem dan in een goed afgesloten doos in. Bekleed de doos van tevoren met bakpapier, zodat de taart niet naar het karton gaat smaken. U kunt er op termijn naar behoefte een of een paar punten uit halen.

Het ontdooien van de taart is letterlijk een koud kunstje

De punten hebben ongeveer vijf uur nodig om te ontdooien en smaken dan even lekker, alsof ze vers opgemaakt zijn. Daarvoor moet u ze wel onder een stolp of in een doos laten ontdooien, anders droogt de slagroom teveel uit. Daarbij hoeft de taart echter niet helemaal luchtdicht afgesloten te zijn, want dan komt er vocht aan de buitenkant op slagroom en taart. Gewoon in een stolp laten ontdooien, dus.
© 2014 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Glutenvrije chocoladetaart met aardbeien zelf bakken, receptVoor mensen met coeliakie (glutenallergie of glutenintolerantie) is het vaak lastig om aan een feestelijke en smakelijke…
Kinderverjaardag: de taartKinderverjaardag: de taartNatuurlijk kan er op een kinderverjaardag ook een traditionele taart gepresenteerd worden, maar voor de jarige is het we…
Taarten voor minder dan twee euroTaarten voor minder dan twee euroTijdens een verjaardag kan taart vaak niet ontbreken. Daarbij wordt er ook nog taart getrakteerd op het werk, op school…
Taartrecepten: Witte chocoladetaart en bananenrolTaartrecepten: Witte chocoladetaart en bananenrolHieronder twee recepten voor twee heerlijke taarten. De witte chocoladetaart is een echte caloriebom, echter de bananenr…

Het pinksterfeest aankleden met goed etenHet pinksterfeest aankleden met goed etenHet pinksterfeest of minimaal de extra vrije dag (voor degene die niet gelovig is) heeft iets in een afgezwakte vorm van…
Lekkere picknickhapjes voor HemelvaartsdagLekkere picknickhapjes voor HemelvaartsdagHemelvaartsdag wordt steeds meer gevierd als dag dat je er samen met vrienden of het gezin een dagje op uit gaat. Zeker…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 28-01-2020
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.