Hoe wordt alcoholische drank zoals wijn en bier gemaakt?
Vierduizend jaar voor Christus werd er al bier gedronken. Dit werd gemaakt van gist, gerst, hop en water. Dit basisprincipe gebruiken we nog steeds, al is het productieproces een stuk ingewikkelder geworden. Er zijn vele soorten drank bijgekomen, deze worden allemaal gemaakt met een proces dat gisting heet.
Het gistingsproces
Alcohol (ethanol) ontstaat door een proces dat we gisting noemen. Bij het gisten worden suikers afgebroken in ethanol en
kooldioxide. Dit proces vindt zonder de aanwezigheid van lucht plaats. Wanneer dit klaar is verdwijnt de kooldioxide in de lucht
waardoor ethanol en water achterblijft. Met dit gistingsproces kun je dranken als bier en wijn maken. Hiermee kun je geen sterker
alcohol percentage dan zo'n 15 procent krijgen.
Sterke dranken zoals whisky, rum en wodka worden na het gisten gedestilleerd om het ethanol te scheiden van het water om
het puurder te maken. Bij het destilleren wordt de drank die je overhoudt na het gistingsproces verwarmt. Omdat alcohol eerder
verdampt dan water kan het alcohol worden opgevangen om zo een vloeistof met een hoger alcoholpercentage te krijgen.
Hoe maken ze wijn
Wijn wordt gemaakt van druiven, wat voor druiven er gebruikt worden en op welke locatie ze staan zijn de belangrijkste factoren.
Het is belangrijk dat deze druiven op het goede moment geplukt worden. Deze moeten verzameld worden wanneer ze in hun
topvorm zijn. Deze druiven kunnen zowel met de hand als machinaal geplukt worden, in Frankrijk worden ze bijna altijd met de
hand geplukt om de druiven extra te kunnen selecteren.
Wanneer de druiven geplukt zijn moeten ze ontdaan worden van hun stengels en bladeren. Ook dit moet op tijd gebeuren want anders kunnen de stengels een bittere smaak afgeven. Het proces hierna is voor witte en rode druiven anders. Witte druiven worden geplet en worden gescheiden van hun vel, terwijl bij rode druiven het vel bij het sap blijft om de kleur en smaak te bevorderen. Hierna kan de wijn worden gegist. Wanneer dit is gedaan zijn sommige wijnen direct klaar om gedronken te worden, terwijl andere wijnen eerst moeten staan voordat ze drinkbaar zijn.
Hoe maken ze bier
Voor het maken van bier is mout nodig. Om dit te maken wordt er gerst in water gedaan, waardoor de gerst begint te kiemen. Dit
proces duurt ongeveer acht of negen dagen. Als deze overgebleven substantie gedroogd wordt krijg je mout. Vervolgens wordt de mout gemalen en vermengd met warm water waardoor het zetmeel in suikers veranderd. Deze vloeistof ziet er troebel uit, en wordt dus gefilterd om helder te maken. Wanneer dit is gebeurd vind het gistingsproces plaats, bij het brouwen
van bier moet het vocht in het bier nog tussen zes en acht weken nagisten.
Verschillende dranken
Elke 'product' van een plant kan worden gegist en worden omgezet in alcohol. Hieronder de bekendste voorbeelden;
- Druiven - wijn en cognac
- Gerst - bier
- Aardappel - wodka
- Appel - cider
- Suikerriet - rum
- Rijst - sake
- Mais of rogge - whisky
Deze bovenstaande voorbeelden bevatten allen van nature suiker of bevatten zetmeel of koolhydraten die omgezet kunnen
worden in suiker.