Waar zijn appels goed voor?
Appels zijn één van de bekendste soorten fruit en de meeste mensen lusten het wel. Appels zijn er in verschillende soorten, denk aan zure appels zoals de Goudreinet of de zoete appels zoals Fuji en Junami (helaas best prijzig!). Dan heb je ook nog de zachte appels en de harde appels. In kleur verschillen de appels ook van elkaar, zo heb je de knalrode Gala appel of de groene Granny Smith. Voor ieder wat wils en veel keus. Wil je verstandig snoepen, eet dan een appel!
Appels worden ook veelvuldig gebruikt in bakrecepten, zoals appeltaart en appelflappen, of andere kookrecepten. Ook worden er veel producten gemaakt van appels, denk maar aan appelsap, appelmoes, appelcider en appelstroop. Appel wordt in ook wel gebruikt als decoratie op bijvoorbeeld slagroomtaarten of de pannenkoek.
De appel zit bomvol goede vitaminen en bevat het anti-oxidanten. Ook biedt dit fruitsoort langdurige energie, heel handig voor het sporten bijvoorbeeld. Naast de vitaminen, anti-oxidanten en goede vezels, is de appel ook rijk aan koolhydraten. Deze zorgen voor vitaminen die het immuunsysteem stimuleren. Wist je dat het beter is om de appel met schil en al te eten? De vitaminen komen veel voor in de schil van de appel. Eén appel bevat ongeveer 60 calorieën. De suikers die in een appel zitten, zijn goede suikers. Het zijn dus niet de suikers waar je dik van wordt. De vezels die in de appel zitten voorkomen dat je lichaam de suikers als vet opslaan. Eén appel bevat 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vezels. Ook zit pectine in een appel, dit zorgt voor een zuiverende werking.
Dieet met appels?
Appels passen zeker in een dieet, maar denk ik eraan alles met ‘te’ is teveel. De hele dag door appel eten is dus niet zo slim, want dan zal het lichaam de suikers weg degelijk opslaan als vet. Het eten van drie appels op een dag is meer dan voldoende. Je kunt ze als tussendoortje eten of voor elke grote maaltijd. Door de appels voor een grote maaltijd te eten is de kans groter dat je minder van de maaltijd eet. Je hebt namelijk een voller gevoel en minder trek in eten. De appel kun je ook heel goed verwerken in de yoghurt of kwark. Wanneer je de appel in stukjes snijdt en hieraan toevoegt of op een andere manier eet, heb je niet alleen goede stoffen te pakken, maar geeft het ook wat meer smaak aan het voedsel in je dieet.
Appels en zwanger zijn
Het is gezond om tijdens de zwangerschap appels te eten. Door het eten van appels wordt de kans dat het kindje astma krijgt verkleint. Dit is onderzocht door American Thoracic Society. Men weet nog niet helemaal waardoor het komt, maar vermoedelijk zijn het de anti-oxidanten in de appel die daarvoor zorgen.
Wist je dat?
- In de Verenigde Staten worden meer dan 2500 appelsoorten gekweekt
- Over de hele wereld zijn dat er 7000
- In een appel zit zo’n 25% lucht
- De appel is één van de oudste vruchten in de wereld
- De appel komt oorspronkelijk uit Kazachstan, Centraal-Azië
- Appels worden geassocieerd met vruchtbaarheid, geluk, liefde en gezondheid
Lees verder