Appels; welke appelsoorten bestaan er onder andere?

Appels; welke appelsoorten bestaan er onder andere? Appelbomen groeien voornamelijk in het noordelijk halfrond. Er bestaan in totaal duizenden soorten appelrassen. De verschillende appelsoorten hebben ieder hun eigen uiterlijk en smaak en kunnen gebruikt worden voor het bereiden van diverse gerechten. De zaden van deze vrucht zijn giftig en dienen verwijderd te worden. Wat zijn de benamingen van de diverse appels? Hoe zien de verschillende appels eruit en wat voor smaak hebben zij? Waar komen ze oorspronkelijk vandaan en hoe zijn ze duidelijk te herkennen?

Welke appelsoorten bestaan er onder andere?


De appel

De appel is een vrucht van de 'Malus domestica'. Dit is een boom die tot de 'Rosaceae', oftewel de 'Rozenfamilie' behoort. De appelboom bloeit gemiddeld van half april tot eind mei en groeit grotendeels in het noordelijk halfrond in gematigde streken. Zo'n 10.000 jaar geleden werden er al appels voor consumptie verzameld. De appels werden zo'n 2.000 jaar geleden onder andere via de zogenaamde zijderoute verhandeld. Tegenwoordig bestaan er in totaal zo'n 7.000 verschillende appelrassen.

Onderdelen van de appel

Het klokhuis bevat de zaden van de vrucht. Tevens bevindt hier zich de vaatbundel die met de steel verbonden is. De buitenkant van de vrucht wordt het 'excocarp' genoemd, terwijl het gebied tussen het exocarp en klokhuis 'endocarp' genoemd wordt. Het exocarp en endocarp van deze vrucht zijn niet van elkaar te onderscheiden en vormen samen met de bloembodem het vruchtvlees van de vrucht.

Verschillende gerechten

De appel is een vrucht die veelal rauw gegeten wordt. De vrucht kan tevens worden gebruikt voor het bereiden van diverse gerechten. Hij wordt bijvoorbeeld gebruikt als ingrediënt voor onder andere appeltaart, appelmoes en appelstroop. Hiernaast kan er hiermee appelsap gemaakt worden. Soms worden er appels gebruikt als ingrediënt voor het bereiden van pannenkoeken.

Giftige zaden

De zaden van appels dien je te verwijderen. Deze zijn namelijk giftig en kunnen er in grote hoeveelheden voor zorgen dat je ziek wordt. Een overdosis van deze zaden kan zelfs levensbedreigend zijn. Dit komt door de stof 'amygdaline'. Deze stof bevat namelijk cyanide, wat een paar uur na het nuttigen vrijkomt.

Waar dien ik tijdens de aanschaf op te letten?

Bij het aanschaffen van appels is het belangrijk om op meerdere zaken te letten. Het is aanbevolen om exemplaren te kiezen die geen bruine vlekken bevatten. Hiernaast is het belangrijk dat de appel geen deuken bevat. De hardheid van de appel geeft een indicatie hoe rijp de vrucht is. Let hierbij op het feit dat de diverse appelsoorten van hardheid verschillen.

Ethyleenproductie

Appels die op een fruitschaal liggen kunnen sneller overrijp worden vanwege de ethyleenproductie. Ethyleen is een gas dat ervoor zorgt dat nabije vruchten sneller rijpen. Dit gas zorgt namelijk ervoor dat de productie van enzymen wordt verhoogd. Appels die buiten de koeklast bewaard worden (en niet op een fruitschaal bij elkaar) zijn over het algemeen twee weken houdbaar. Het is belangrijk om deze vruchten op een koele en donkere plaats te bewaren. Hieronder zijn enkele specifieke eigenschappen van verschillende appelsoorten te vinden.

Zoete appels

De Braeburn / Bron: Superbass, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)De Braeburn / Bron: Superbass, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Braeburn

De Braeburn is geeloranje van kleur en is groot van formaat. Hiernaast bevat hij roodbruine tinten. De appel komt oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland en is vermoedelijk een kruising tussen de Granny Smith en Lady Hamilton appel. De Braeburn is een grondige en licht-zoete appel.

Cox

Deze appel staat ook wel bekend als 'Cox's Orange Pippin'. Hij heeft oranje-achtige tinten en komt oorspronkelijk uit Engeland. Deze appel is stevig maar tegelijk ook sappig. Dit geeft een unieke combinatie. Tevens is hij een kleine en brede appel.

Fuji

De Fuji-appel kan geel of geelgroen van kleur zijn. Hiernaast hebben deze appels roze tot donkerrode tinten. Deze soort komt oorspronkelijk uit Japan. Hij wordt echter vanuit Frankrijk geïmporteerd. De Fuji is een frisse en sappige appel. Omdat hij zo fris smaakt wordt hij vaak gebruikt voor de bereiding van onder andere salades en appeltaarten.

De Royal Gala / Bron: AgKo13, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)De Royal Gala / Bron: AgKo13, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Royal Gala

Deze appelsoort heeft een gele tot roodachtige kleur. Hij wordt grotendeels in Amerika verkocht. Deze appel wordt niet alleen als handappel gebruikt, maar ook als ingrediënt voor salades en desserts. Royal Gala is een sappige appel.

Zoetzure appels

Elstar

Deze sappige appel heeft een gele/groene kleur. Hiernaast heeft de Elstar een sterke rode tint. De Elstar komt oorspronkelijk uit Nederland (Elst, Gelderland). Tegenwoordig is de Elstar overal in Europa te verkrijgen.

Golden Delicious

De naam van deze soort is afgeleid van zijn uiterlijk. Hij heeft namelijk een gouden/gele kleur. De exemplaren die uit Nederland komen zijn in oktober tot en met juli verkrijgbaar. Buiten deze periode worden ze geïmporteerd vanuit het buitenland. Hoe rijper deze appel is, hoe zoeter deze smaakt.

De Jonagold / Bron: Superbass, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)De Jonagold / Bron: Superbass, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Jonagold

De Jonagold heeft een geel- tot groen-achtige kleur. Hiernaast bevat hij een rode tint. Jonagold is een appel die oorspronkelijk uit de Verenigde Staten vandaan komt. Deze appelsoort is zeer populair in zowel België als in Nederland. De smaak van Jonagold is vergelijkbaar met die van de Elstar.

Kanzi

Kanzi-appels hebben een rode kleur. Deze soort wordt in meerdere landen binnen Europa geteeld en blijft lang houdbaar. De Kanzi is een kruising tussen de Gala en de Breaburn. Kanzi appels zijn sappig en tegelijk knapperig.

Zure appels

Goudrenet

Deze soort heeft zowel een gele als een rode kleur. Hij heeft een schil die droog en ruw is. Het is voor onderzoekers onduidelijk of de appel afkomstig is van Reinette van Montfoort of dat hij als eerst in 1853 door P. A. Ottolander is gekweekt.

De Granny Smith / Bron: Ja:Hadge, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)De Granny Smith / Bron: Ja:Hadge, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Granny Smith

De Granny Smith is altijd groen van kleur en wordt steeds geler. Granny Smith is een stevige appel die vernoemd is naar de eerste kweker van deze appelsoort. De appel kan zowel gebakken als gefrituurd worden. Granny Smith is afkomstig uit Australië.

Junami

De Junami-appel ziet er rood uit en komt oorspronkelijk uit Zwitserland. Deze appel is krokant en heeft een frisse smaak. De Junami is een kruising tussen de Elstar en de minder bekende soorten Idared en Maigold.

Pink Lady

De Pink Lady heeft een lichtgroene kleur. Hiernaast heeft hij rozig tinten. Pink Lady komt net als Granny Smith oorspronkelijk uit Australië. Ze zijn bijna het gehele jaar beschikbaar in onder andere Frankrijk, Zuid-Afrika en Chili. In Nederland zijn ze het gehele jaar beschikbaar. De Pink Lady is een sappige appel.
© 2019 - 2024 Tijger3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Superfood AppelSuperfood AppelSuperfoods worden met de dag populairder. Er zijn tegenwoordig zelfs hele diëten op gebaseerd. Ook de appel is één van d…
Oude hoogstam appelrassen: smaak, eigenschap en kenmerkenOude hoogstam appelrassen: smaak, eigenschap en kenmerkenHoogstam appelrassen horen bij de Nederlandse cultuurhistorie en moeten gekoesterd worden. Sterappel, Vlaamse Schijvelin…
Hoe gezond is een appel?Hoe gezond is een appel?De appel is misschien wel het meest bekende stukje fruit in Nederland. En dat is al lange tijd zo. Zo zijn er al allerle…
Appelrassen: welke soorten appel zijn er allemaal?Appelrassen: welke soorten appel zijn er allemaal?Het aantal appelsoorten is groot. Zo door de jaren heen zijn er duizenden rassen gekweekt. En nog steeds is men bezig ni…

Thuisgekookt.nl: lokaal maaltijden afhalen tegen kostprijsThuisgekookt.nl: lokaal maaltijden afhalen tegen kostprijsRelatief veel mensen hebben geen tijd, zin of mogelijkheid om dagelijks een gezonde verse maaltijd op tafel te zetten vo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Scott Bauer, USDA, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • https://www.jumbo.com/content/seizoen/appelsoorten
  • https://www.enzafruit.be/nl/appelvarieteiten/braeburn/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jonagold
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Cox%27s_Orange_Pippin
  • https://www.supermarktaanbiedingen.com/zoeken/appels#
  • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Appel_(vrucht)
  • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Appel_(plant)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Braeburn
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Vruchtontwikkeling
  • https://www.verseoogst.nl/producten/cox
  • https://www.verseoogst.nl/producten/braeburn
  • https://www.verseoogst.nl/producten/fuji
  • https://www.verseoogst.nl/producten/elstar
  • https://www.verseoogst.nl/producten/golden-delicious
  • https://www.verseoogst.nl/producten/kanzi
  • https://www.verseoogst.nl/producten/junami
  • https://www.verseoogst.nl/producten/pink-lady
  • https://www.verseoogst.nl/producten/royal-gala
  • https://lindenhoff.nl/products/fuji-appel
  • https://www.verseoogst.nl/producten/granny-smith
  • https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Junami
  • https://oogst.villa-augustus.nl/post/97-de-appels-van-villa-augustus--rode-boskoop
  • http://www.veggipedia.nl/consumenten/bedrijfsproducten/13
  • https://www.verseoogst.nl/producten/cox
  • http://veggipedia.nl/consumenten/producten/194
  • Afbeelding bron 1: Superbass, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 2: AgKo13, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Superbass, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 4: Ja:Hadge, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tijger3 (112 artikelen)
Laatste update: 09-06-2020
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 30
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.