Waar zijn tomaten goed voor?
Tomaten worden wereldwijd geconsumeerd en sommige bekende producten zoals ketchup zijn volledig gebaseerd op tomaten. Daarnaast wordt deze groente ook veel gebruikt in salades, op de pizza en in de spaghettisaus. Daarnaast wordt de tomaat in plakjes ook gebruikt op zowel koude broodjes als warme broodjes of burrito's. Daarnaast kun je ook tomatensap kopen in de supermarkt. Een veelzijdige groente dus. In dit artikel lees je in hoeverre de tomaat gezond is en waar het zoal goed voor is. Wist je bijvoorbeeld dat gezichtsmaskers op basis van tomaten heel goed is voor je huid?
Stukje geschiedenis
De tomaat vindt zijn oorsprong uit midden Amerika. De tomaten werden gekweekt door voorvaderen van de Maya's. Spanjaarden die in Amerika gevestigd waren namen hele tomatenplanten (op dat moment met nog onrijpe tomaten) terug mee naar Spanje. Pas in de 18e eeuw kwamen de Italianen erachter dat de gele onrijpe groentesoort eetbaar was. Pas later kreeg de tomaat zijn rode kleur. Eigenlijk is de tomaat, ondanks dat hij tussen de groente in de supermarkten ligt, een vrucht. Wanneer je hem open snijdt zie je dat er allerlei zaadjes in de vrucht zitten. Die zaadjes zijn een kenmerk voor vruchten. Echter is o.a. in Amerika bepaald dat de tomaat een groentesoort is. Dat is ontstaan doordat er belasting werd geheven over groente, maar niet over fruit / vruchten. Ook in Nederlandse supermarkten vind je de tomaat over het algemeen tussen de groente en niet tussen het fruit.
Als je tomaten haalt in de supermarkt of bij de groenteboer dan zal het je vast zijn opgevallen dat er meerdere soorten zijn. Zo kunnen ze verschillen in kleur, grootte, vorm en de structuur en stevigheid. Over het algemeen bestaat er 3 soorten tomaten. Dat zijn:
- Ronde tomaten
- Ovale / langwerpige tomaten
- Geribde tomaten
- Kersttomaten
Zijn ze gezond?
Tomaten zitten boordevol antioxidanten. Met name wanneer tomaten goed rood gekleurd zijn bevatten deze groentesoort veel lypoceen. Lycopeen is als het ware een natuurlijk pigment, wat de tomaat zijn rode kleur geeft. Of te wel hoe roder de tomaat is, des te meer lycopeen deze bevat. Lycopeen valt onder carotenoïden, zoals betacaroteen. Dit moeilijke woord is een soort antioxidant. Antioxidanten hebben een gunstig effect op het lichaam. Ze zorgen er namelijk voor dat verkeerde stoffen in het lichaam als het ware worden uitgeschakeld. Daarnaast zorgt het ook voor een sneller verzadigd gevoel, waardoor je sneller het idee hebt dat je vol zit. Het gevolg daarvan is dat je minder snel naar ongezonde tussendoortjes zult grijpen. Handig natuurlijk wanneer je wilt afvallen.
Het lichaam zet betacaroteen om in vitamine A. Deze vitamine heeft een positief effect op het gezichtsvermogen en de groei. Daarnaast heeft het ook een positief aandeel met betrekking tot gezonde botten, haar en tanden. Ook qua weerstand voor ziektes komt de tomaat goed uit de verf. De antioxidant betacaroteen komt ook voor in mango's, wortelen en diverse koolsoorten.
Wanneer je de tomaat stooft dan wordt er meer lycopeen aangemaakt. In tegenstelling tot bij andere groentes is het niet zo dat de groente gezonder is wanneer deze rauw wordt gegeten. Een leuke feitje is bijvoorbeeld dat tomatensaus gezonder is dan rauwe tomaten. Dat zou je in eerste instantie waarschijnlijk niet hebben bedacht.
Goed voor de huid
Wie had ooit gedacht dat een mengsel van gestampte tomaten kan helpen tegen eventuele rimpels en een verouderde huid? Als je dat had geweten was je waarschijnlijk hier al veel eerder mee begonnen. Net als moddermaskers kun je zelf ook eenvoudig en goedkoop je eigen maskers maken op basis van tomatenpuree. Je kunt er eventueel een theelepeltje olijfolie doorroeren, zodat alles nog beter wordt opgenomen in de huid.
Deze maskers zorgen ervoor dat je huidstructuur in de loop van de tijd verbeterd. Een voorwaarde is dan wel om deze maskers een aantal keer per aan te brengen. Wanneer je het maar 1 keer per week aanbrengt zul je waarschijnlijk niet het gewenste effect bereiken.
Lees verder