Aantal calorieën in sushi

Aantal calorieën in sushi Sushi wordt tegenwoordig veel gegeten. Men denkt dat het een gezond hapje is, maar het aantal calorieën in een stukje sushi kan tegenvallen. Zeker de westerse varianten bevatten vaak meer calorieën en kunnen hierdoor dikmakers zijn. Een duidelijk overzicht van het aantal calorieën in de verschillende sushisoorten kan helpen bij het samenstellen van een sushimaaltijd zonder al teveel calorieën.

Sushi

Sushi is een Japans hapje dat hier inmiddels veel bekendheid heeft gekregen. Het begon enkele decennia geleden nog als een exclusief hapje, maar tegenwoordig is sushi in haast elke stad verkrijgbaar tegen vaste lage prijzen voor een onbeperkte hoeveelheid sushi. Hierdoor is sushi toegankelijk geworden voor een breed publiek en daardoor een populair gerecht van vele geworden.

Is sushi goed voor de lijn?

Sushi wordt gezien als een gezond hapje wat door de bereiding en ingrediënten weinig calorieën bevat. Hoewel er vele varianten bestaan, bestaat sushi in veel gevallen uit rijst, zeewier en vis of groente. Bij de bereiding wordt geen gebruik gemaakt van olie of boter, er worden enkel smaakmakers toegevoegd. De traditionele smaakmakers als mirin, wasabi, suiker en zout worden in kleine hoeveelheden gebruikt en worden niet beschouwd als dikmakers. De westerse smaakmakers als mayonaise, kaas of frituurvet voor gefrituurde sushisoorten zijn wel vet en daardoor ook dikmakers. Daarbij zit er een groot verschil in grootte van de sushi. Dit maakt dan ook dat het aantal calorieën in een stuk sushi sterk uiteen kan lopen.

Soorten sushi

Er bestaan veel verschillende soorten sushi. De meest bekende soorten zijn de maki, temaki, uramaki en nigiri.

Bron: Milivanily, PixabayBron: Milivanily, Pixabay

Maki

Maki betekent gerold en ziet er dan ook uit als een rol. Het is de meest bekende sushi en bestaat uit één of meerdere stukjes vis of groente omhuld met rijst gerold in een norivel. De kleinste en dunste variant, de hosomaki, bevat meestal maar een stukje vis of groente en bevat daardoor minder calorieën dan de futomaki, die dikker is en meerdere ingrediënten bevat.
Bron: Stu spivack, Flickr (CC BY-SA-2.0)Bron: Stu spivack, Flickr (CC BY-SA-2.0)

Temaki

Een temaki is een puntzak gevuld met rijst en vis of groente. Deze soort is ook wel bekend als de handroll. De temaki is vaak groter dan andere soorten en bevat hierdoor doorgaans meer calorieën.
Bron: ADOnlinePromo, PixabayBron: ADOnlinePromo, Pixabay

Uramaki

De uramaki wordt ook wel een de insideout roll genoemd. De rijst zit aan de buitenkant en de nori is om de vis of de groente gerold. Er zijn vele soorten variaties en in de westerse wereld wordt er vaak mayonaise aan toegevoegd, zoals in de bekende uramaki California roll. Ook wordt deze variant wel eens gefrituurd, waardoor de rijst aan de buitenkant knapperig wordt. Men noemt het ook wel tempura sushi.
Bron: Milivanily, PixabayBron: Milivanily, Pixabay

Nigiri

Nigiri is niet gerold. Het bestaat uit een beetje rijst met hierop een plakje vis, ei en soms vlees. Nori wordt soms gebruikt om de rijst en de vis bij elkaar te houden, maar dit hoeft niet. In Japan wordt er vaak een laagje wasabi gebruikt om de rijst en de vis aan elkaar te plakken. In de meeste gevallen wordt er bij een nigiri geen mayonaise toegevoegd.

Aantal calorieën

In de onderstaande tabel staat het aantal calorieën van verschillende soorten sushi. Het aantal calorieën is berekend over één stukje sushi. Omdat de grootte van een sushi afhankelijk is van de chef, kunnen de calorieën in werkelijkheid iets afwijken.

SoortOmschrijvingCalorieën
Kappa makiKomkommer rol30
Avocado makiAvocado rol33
Maguro makiTonijn rol33
Sake makiZalm rol37
Ebi makiGarnalen rol57
California uramakiBinnenste buiten rol met surimi, komkommer, avocado, Japanse mayonaise en oranje viskuit72
Dynamite uramakiGefrituurde binnenste buiten rol met tonijn of garnaal en komkommer63
Sake en avocado uramakiBinnenste buiten rol met zalm en avocado61
Rainbow rollBinnenste buiten rol met mango, tonijn en avocado62
Sake en avocado temakiNori puntzak met zalm en avocado171
Maguro temakiNori puntzak met tonijn167
Kappa en avocado temakiNori puntzak met komkommer en avocado148
Ikura nigiriZalmeitjes op een bedje van rijst39
Suziki nigiriZeebaars op een bedje van rijst41
Tai nigiriRode brasem op een bedje van rijst41
Ika nigiriInktvis op een bedje van rijst43
Sake nigiriZalm op een bedje van rijst56
Maguro nigiriTonijn op een bedje van rijst62
Saba nigiriMakreel op een bedje van rijst59
Unagi nigiriPaling op een bedje van rijst63
Tamago nigiriOmelet op een bedje van rijst75

Lees verder

© 2015 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recept voor temaki sushiRecept voor temaki sushiDe temaki sushi is in Nedeland een geliefde soort sushi die is oorspronkelijk bedacht door de Amerikanen. Het lijkt op e…
Hoe maak je sushi?Sushi is een Japans gerecht dat tegenwoordig in Nederland ook veel gegeten wordt. Bij sushi geldt meestal: je vind het e…
Oorsprong en soorten sushiHet woord 'sushi' wordt vaak verkeerd geïnterpreteerd door niet-Japanners. Als we het woord sushi horen denk we direct a…
Sushirijst kokenSushirijst kokenSushi is een veel gegeten gerecht uit Japan. Het bestaat uit een hapje rijst in verschillende vormen met daarbij overige…

Bekende televisiekoksBekende televisiekoksEr zijn een heleboel bekende koks van de televisie. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Jamie Oliver, Rudolf van Veen, Herman…
Suiker en suikervervangersSuiker en suikervervangersSuiker is niet gezond, dat weten we allemaal. Vandaar dat er ook heel veel suikervervangers op de markt zijn. Dit vooral…
Bronnen en referenties
 • http://www.sushigids.nl/body-sushi/dieet
 • http://www.calorieking.com/foods/calories-in-edo-japan_b-YmlkPTE1ODQ.html#sushi
 • http://www.myfitnesspal.nl/food/calories/generic-sushi-salmon-avocado-handroll-33018815
 • http://pixabay.com/nl/sushi-japans-heerlijke-aziatische-373587/
 • https://www.flickr.com/photos/stuart_spivack/344932214/
 • http://pixabay.com/nl/maki-vis-rijst-zalm-grondstoffen-716433/
 • http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Homemade_sushi_rolls,_2009.jpg
 • http://pixabay.com/nl/zalm-vis-nigiri-sushi-grondstoffen-716430/
 • Afbeelding bron 1: Milivanily, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Stu spivack, Flickr (CC BY-SA-2.0)
 • Afbeelding bron 3: ADOnlinePromo, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Milivanily, Pixabay
Mrst (283 artikelen)
Laatste update: 12-05-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.