Aantal calorieën in sushi
Sushi wordt tegenwoordig veel gegeten. Men denkt dat het een gezond hapje is, maar het aantal calorieën in een stukje sushi kan tegenvallen. Zeker de westerse varianten bevatten vaak meer calorieën en kunnen hierdoor dikmakers zijn. Een duidelijk overzicht van het aantal calorieën in de verschillende sushisoorten kan helpen bij het samenstellen van een sushimaaltijd zonder al teveel calorieën.
Sushi
Sushi is een Japans hapje dat hier inmiddels veel bekendheid heeft gekregen. Het begon enkele decennia geleden nog als een exclusief hapje, maar tegenwoordig is sushi in haast elke stad verkrijgbaar tegen vaste lage prijzen voor een onbeperkte hoeveelheid sushi. Hierdoor is sushi toegankelijk geworden voor een breed publiek en daardoor een populair gerecht van vele geworden.
Is sushi goed voor de lijn?
Sushi wordt gezien als een gezond hapje wat door de bereiding en ingrediënten weinig calorieën bevat. Hoewel er vele varianten bestaan, bestaat sushi in veel gevallen uit rijst, zeewier en vis of groente. Bij de bereiding wordt geen gebruik gemaakt van olie of boter, er worden enkel smaakmakers toegevoegd. De traditionele smaakmakers als mirin, wasabi, suiker en zout worden in kleine hoeveelheden gebruikt en worden niet beschouwd als dikmakers. De westerse smaakmakers als mayonaise, kaas of frituurvet voor gefrituurde sushisoorten zijn wel vet en daardoor ook dikmakers. Daarbij zit er een groot verschil in grootte van de sushi. Dit maakt dan ook dat het aantal calorieën in een stuk sushi sterk uiteen kan lopen.
Soorten sushi
Er bestaan veel verschillende soorten sushi. De meest bekende soorten zijn de maki, temaki, uramaki en nigiri.
Bron: Milivanily, Pixabay
Maki
Maki betekent gerold en ziet er dan ook uit als een rol. Het is de meest bekende sushi en bestaat uit één of meerdere stukjes vis of groente omhuld met rijst gerold in een norivel. De kleinste en dunste variant, de hosomaki, bevat meestal maar een stukje vis of groente en bevat daardoor minder calorieën dan de futomaki, die dikker is en meerdere ingrediënten bevat.
Temaki
Een temaki is een puntzak gevuld met rijst en vis of groente. Deze soort is ook wel bekend als de handroll. De temaki is vaak groter dan andere soorten en bevat hierdoor doorgaans meer calorieën.
Bron: ADOnlinePromo, Pixabay
Uramaki
De uramaki wordt ook wel een de insideout roll genoemd. De rijst zit aan de buitenkant en de nori is om de vis of de groente gerold. Er zijn vele soorten variaties en in de westerse wereld wordt er vaak mayonaise aan toegevoegd, zoals in de bekende uramaki California roll. Ook wordt deze variant wel eens gefrituurd, waardoor de rijst aan de buitenkant knapperig wordt. Men noemt het ook wel tempura sushi.
Bron: Milivanily, Pixabay
Nigiri
Nigiri is niet gerold. Het bestaat uit een beetje rijst met hierop een plakje vis, ei en soms vlees. Nori wordt soms gebruikt om de rijst en de vis bij elkaar te houden, maar dit hoeft niet. In Japan wordt er vaak een laagje wasabi gebruikt om de rijst en de vis aan elkaar te plakken. In de meeste gevallen wordt er bij een nigiri geen mayonaise toegevoegd.
Aantal calorieën
In de onderstaande tabel staat het aantal calorieën van verschillende soorten sushi. Het aantal calorieën is berekend over één stukje sushi. Omdat de grootte van een sushi afhankelijk is van de chef, kunnen de calorieën in werkelijkheid iets afwijken.
Soort | Omschrijving | Calorieën |
Kappa maki | Komkommer rol | 30 |
Avocado maki | Avocado rol | 33 |
Maguro maki | Tonijn rol | 33 |
Sake maki | Zalm rol | 37 |
Ebi maki | Garnalen rol | 57 |
California uramaki | Binnenste buiten rol met surimi, komkommer, avocado, Japanse mayonaise en oranje viskuit | 72 |
Dynamite uramaki | Gefrituurde binnenste buiten rol met tonijn of garnaal en komkommer | 63 |
Sake en avocado uramaki | Binnenste buiten rol met zalm en avocado | 61 |
Rainbow roll | Binnenste buiten rol met mango, tonijn en avocado | 62 |
Sake en avocado temaki | Nori puntzak met zalm en avocado | 171 |
Maguro temaki | Nori puntzak met tonijn | 167 |
Kappa en avocado temaki | Nori puntzak met komkommer en avocado | 148 |
Ikura nigiri | Zalmeitjes op een bedje van rijst | 39 |
Suziki nigiri | Zeebaars op een bedje van rijst | 41 |
Tai nigiri | Rode brasem op een bedje van rijst | 41 |
Ika nigiri | Inktvis op een bedje van rijst | 43 |
Sake nigiri | Zalm op een bedje van rijst | 56 |
Maguro nigiri | Tonijn op een bedje van rijst | 62 |
Saba nigiri | Makreel op een bedje van rijst | 59 |
Unagi nigiri | Paling op een bedje van rijst | 63 |
Tamago nigiri | Omelet op een bedje van rijst | 75 |
Lees verder