Wat eten veganisten niet?

Wat eten veganisten niet?
- Vlees
- Vis en schaaldieren
- Zuivelproducten
- Eieren
- Honing
- Witte suiker
- Gelatine
- Sommige soorten alcohol
- Sommige soorten brood
Redenen om naast vlees ook geen andere dierlijke voedingsmiddelen te consumeren
Redenen voor veganisten om geen zuivel te consumerenEr zijn meerdere redenen waarom veganisten geen zuivel consumeren. Ten eerste is koemelk het moedermelk dat bestemd is voor kalfjes en niet voor mensen. Daarnaast worden jonge kalfjes na enkele dagen al van hun moeder gescheiden en krijgen kalfjes met opzet niet de juiste mineralen in hun voeding zodat het kalfsvlees een lichte kleur krijgt. De melkkoeien worden na zeven jaar geslacht, terwijl de levensverwachting van een gemiddelde koe maar liefst twintig jaar is.
Redenen voor veganisten om geen eieren te eten
De reden waarom veganisten geen eieren eten, is vanwege de barbaarse manier waarom haantjes (ook in Nederland) worden behandeld. Commercieel gezien zijn haantjes niet interessant genoeg om vet te mesten. De jonge kuikentjes gaan door de kuikentjesversnipperaar en sterven bij volledig bewustzijn een pijnlijke dood. Het gaat hier wereldwijd om miljoenen kuikentjes per dag (!). Op de website waardelozehaantjes.nl vind je hier meer informatie over.
Redenen voor veganisten om geen honing te gebruiken
Honing hoort niet thuis in een veganistisch dieet omdat bijen voornamelijk nectar verzamelen om de winter door te komen. Veel bijen overleven het niet wanneer hun nectar wordt afgenomen.
Redenen voor veganisten om geen suiker te eten
Witte suiker wordt vaak gefilterd met dierlijke botten. Het is erg moeilijk om te achterhalen welke suikermerken hun suiker niet filteren met botten en hierdoor wordt witte suiker vaak vermeden door veganisten.
Redenen voor veganisten om geen gelatine te eten
Gelatine wordt gemaakt van gekookte botten en huid van varkens en runderen. Gelatine vind je o.a. in stroopwafels, marshmallows, gebak, taarten, pudding en kleverige snoepjes.
Redenen voor veganisten om geen alcohol te drinken
Bier wordt vaak gefilterd met gelatine en aan rode wijn wordt vaak insectenbloed toegevoegd voor een intense rode kleur.
Welke E-nummers eten veganisten niet?
Er bestaat helaas veel onduidelijkheid over de afkomst van veel E-nummers. Er kan met zekerheid worden gezegd dat er drie E-nummers zijn die altijd dierlijk zijn en daarom vermeden worden door veganisten.- E120 (ook wel vermeld als karmijn ofkochenille). E120 bestaat uit insectenbloed en wordt vaak als kleurstof gevonden in rode, paarse, oranje en roze snoepjes, gebak en pudding.
- E640 (Ook wel glycine genoemd, gemaakt uit slachtafval en gelatine)
- E904 (Schellak)