Wat eten veganisten niet?
Tegenwoordig hoor je de term veganisme steeds vaker. Maar nog lang niet iedereen weet precies wat een veganistisch dieet inhoudt. Veganisme is een flinke stap verder dan vegetarisme; vegetariërs eten doorgaans geen vlees en vis, terwijl veganisten helemaal geen dierlijke voedingsmiddelen consumeren. En zelfs hier houdt het niet op. Veganisten eten ook geen voedsel waar dieren direct of indirect voor hebben geleden, zoals bijvoorbeeld honing.
Wat eten veganisten niet?
- Vlees
- Vis en schaaldieren
- Zuivelproducten
- Eieren
- Honing
- Witte suiker
- Gelatine
- Sommige soorten alcohol
- Sommige soorten brood
Redenen om naast vlees ook geen andere dierlijke voedingsmiddelen te consumeren
Redenen voor veganisten om geen zuivel te consumeren
Er zijn meerdere redenen waarom veganisten geen zuivel consumeren. Ten eerste is koemelk het moedermelk dat bestemd is voor kalfjes en niet voor mensen. Daarnaast worden jonge kalfjes na enkele dagen al van hun moeder gescheiden en krijgen kalfjes met opzet niet de juiste mineralen in hun voeding zodat het kalfsvlees een lichte kleur krijgt. De melkkoeien worden na zeven jaar geslacht, terwijl de levensverwachting van een gemiddelde koe maar liefst twintig jaar is.
Redenen voor veganisten om geen eieren te eten
De reden waarom veganisten geen eieren eten, is vanwege de barbaarse manier waarom haantjes (ook in Nederland) worden behandeld. Commercieel gezien zijn haantjes niet interessant genoeg om vet te mesten. De jonge kuikentjes gaan door de kuikentjesversnipperaar en sterven bij volledig bewustzijn een pijnlijke dood. Het gaat hier wereldwijd om miljoenen kuikentjes per dag (!). Op de website waardelozehaantjes.nl vind je hier meer informatie over.
Redenen voor veganisten om geen honing te gebruiken
Honing hoort niet thuis in een veganistisch dieet omdat bijen voornamelijk nectar verzamelen om de winter door te komen. Veel bijen overleven het niet wanneer hun nectar wordt afgenomen.
Redenen voor veganisten om geen suiker te eten
Witte suiker wordt vaak gefilterd met dierlijke botten. Het is erg moeilijk om te achterhalen welke suikermerken hun suiker niet filteren met botten en hierdoor wordt witte suiker vaak vermeden door veganisten.
Redenen voor veganisten om geen gelatine te eten
Gelatine wordt gemaakt van gekookte botten en huid van varkens en runderen. Gelatine vind je o.a. in stroopwafels, marshmallows, gebak, taarten, pudding en kleverige snoepjes.
Redenen voor veganisten om geen alcohol te drinken
Bier wordt vaak gefilterd met gelatine en aan rode wijn wordt vaak insectenbloed toegevoegd voor een intense rode kleur.
Welke E-nummers eten veganisten niet?
Er bestaat helaas veel onduidelijkheid over de afkomst van veel E-nummers. Er kan met zekerheid worden gezegd dat er drie E-nummers zijn die altijd dierlijk zijn en daarom vermeden worden door veganisten.
- E120 (ook wel vermeld als karmijn ofkochenille). E120 bestaat uit insectenbloed en wordt vaak als kleurstof gevonden in rode, paarse, oranje en roze snoepjes, gebak en pudding.
- E640 (Ook wel glycine genoemd, gemaakt uit slachtafval en gelatine)
- E904 (Schellak)
Is lecithine veganistisch?
Naast E-nummers zijn er nog andere onduidelijke ingrediënten die dierlijk kunnen zijn, zoals bijvoorbeeld lecithine. Lecithine wordt vaak gevonden in salade dressings, omdat deze ervoor zorgt dat azijn en olie van elkaar gescheiden blijven. Lecithine bestaat uit dierlijk weefsel, eigeel óf soja. Uit deze drie opties is alleen soja plantaardig. Aangezien het meestal niet achterhaald kan worden of lecithine wel of niet veganistisch is, kiezen veel veganisten ervoor om lecithine altijd te vermijden voor de zekerheid.
Lees verder