Wat eten veganisten niet?

Wat eten veganisten niet? Tegenwoordig hoor je de term veganisme steeds vaker. Maar nog lang niet iedereen weet precies wat een veganistisch dieet inhoudt. Veganisme is een flinke stap verder dan vegetarisme; vegetariërs eten doorgaans geen vlees en vis, terwijl veganisten helemaal geen dierlijke voedingsmiddelen consumeren. En zelfs hier houdt het niet op. Veganisten eten ook geen voedsel waar dieren direct of indirect voor hebben geleden, zoals bijvoorbeeld honing.

Wat eten veganisten niet?

 • Vlees
 • Vis en schaaldieren
 • Zuivelproducten
 • Eieren
 • Honing
 • Witte suiker
 • Gelatine
 • Sommige soorten alcohol
 • Sommige soorten brood

Redenen om naast vlees ook geen andere dierlijke voedingsmiddelen te consumeren

Redenen voor veganisten om geen zuivel te consumeren

Er zijn meerdere redenen waarom veganisten geen zuivel consumeren. Ten eerste is koemelk het moedermelk dat bestemd is voor kalfjes en niet voor mensen. Daarnaast worden jonge kalfjes na enkele dagen al van hun moeder gescheiden en krijgen kalfjes met opzet niet de juiste mineralen in hun voeding zodat het kalfsvlees een lichte kleur krijgt. De melkkoeien worden na zeven jaar geslacht, terwijl de levensverwachting van een gemiddelde koe maar liefst twintig jaar is.

Redenen voor veganisten om geen eieren te eten

De reden waarom veganisten geen eieren eten, is vanwege de barbaarse manier waarom haantjes (ook in Nederland) worden behandeld. Commercieel gezien zijn haantjes niet interessant genoeg om vet te mesten. De jonge kuikentjes gaan door de kuikentjesversnipperaar en sterven bij volledig bewustzijn een pijnlijke dood. Het gaat hier wereldwijd om miljoenen kuikentjes per dag (!). Op de website waardelozehaantjes.nl vind je hier meer informatie over.

Redenen voor veganisten om geen honing te gebruiken

Honing hoort niet thuis in een veganistisch dieet omdat bijen voornamelijk nectar verzamelen om de winter door te komen. Veel bijen overleven het niet wanneer hun nectar wordt afgenomen.

Redenen voor veganisten om geen suiker te eten

Witte suiker wordt vaak gefilterd met dierlijke botten. Het is erg moeilijk om te achterhalen welke suikermerken hun suiker niet filteren met botten en hierdoor wordt witte suiker vaak vermeden door veganisten.

Redenen voor veganisten om geen gelatine te eten

Gelatine wordt gemaakt van gekookte botten en huid van varkens en runderen. Gelatine vind je o.a. in stroopwafels, marshmallows, gebak, taarten, pudding en kleverige snoepjes.

Redenen voor veganisten om geen alcohol te drinken

Bier wordt vaak gefilterd met gelatine en aan rode wijn wordt vaak insectenbloed toegevoegd voor een intense rode kleur.

Welke E-nummers eten veganisten niet?

Er bestaat helaas veel onduidelijkheid over de afkomst van veel E-nummers. Er kan met zekerheid worden gezegd dat er drie E-nummers zijn die altijd dierlijk zijn en daarom vermeden worden door veganisten.
 • E120 (ook wel vermeld als karmijn ofkochenille). E120 bestaat uit insectenbloed en wordt vaak als kleurstof gevonden in rode, paarse, oranje en roze snoepjes, gebak en pudding.
 • E640 (Ook wel glycine genoemd, gemaakt uit slachtafval en gelatine)
 • E904 (Schellak)

Is lecithine veganistisch?

Naast E-nummers zijn er nog andere onduidelijke ingrediënten die dierlijk kunnen zijn, zoals bijvoorbeeld lecithine. Lecithine wordt vaak gevonden in salade dressings, omdat deze ervoor zorgt dat azijn en olie van elkaar gescheiden blijven. Lecithine bestaat uit dierlijk weefsel, eigeel óf soja. Uit deze drie opties is alleen soja plantaardig. Aangezien het meestal niet achterhaald kan worden of lecithine wel of niet veganistisch is, kiezen veel veganisten ervoor om lecithine altijd te vermijden voor de zekerheid.

Lees verder

© 2014 - 2024 Nataliya, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vega producten in de supermarktVega producten in de supermarktNederlanders staan ​​bekend als vleeseters, maar veganisme als nieuwe trend rukt op. In de Verenigde Staten…
Tips om thuis veganistisch te kokenBij de overstap op een veganistisch dieet zijn er veel zaken waar rekening mee gehouden moet worden. Thuis veganistisch…
Veganistische cosmetica, waar moet je op letten?Veganistische cosmetica, waar moet je op letten?Wanneer je kiest voor een veganistische ofwel vegan levensstijl maar je wel graag verzorgd de deur uit gaat weet je miss…

Keukengerei die je ziek kunnen makenKeukengerei die je ziek kunnen makenZelf koken is gezond, goedkoop en lekker. Omdat je zelf beslist wat er in gaat, kun je het gerecht precies afstemmen op…
Voedsel bewaren en verspilling voorkomenVoedsel bewaren en verspilling voorkomenVoedsel klaarmaken is een bezigheid die uiteraard door zeer velen wordt beheerst. Maar een algemeen probleem daarbij is…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Kkolosov, Pixabay
 • https://shine.yahoo.com/green/10-foods-that-vegans-cant-eat-2443353.html
Nataliya (19 artikelen)
Laatste update: 04-02-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.