Rijstvariaties, rijst op een andere manier

Sinds de wereld een stuk kleiner is geworden kun je vele voedingssoorten uit heel de wereld eten. Zilvervliesrijst in alle vormen en maten is daar een voorbeeld van. Bij sommige delicatessenwinkels kun je zwarte, rode en allerlei vormen rijst kopen. Het kan geen kwaad af en toe wat te variëren zodat je niet alleen maar witte rijst opeet. Witte rijst is namelijk de minst gezonde rijst die er bestaat. Rijst behoort tot de voeding die in het koude Noord-Europa helemaal is ingeburgerd, terwijl rijst hier niet eens groeit. Overigens eten we in Europa relatief veel zilvervliesrijst, iets wat in Aziatische landen bijna niet wordt gegeten. Dat komt omdat zilvervliesrijst minder lang houdbaar is dan witte rijst, vooral in warme landen. Daarentegen is zilvervliesrijst door zijn extra vlies vele malen gezonder dan witte rijst! Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


1. Rijst met kurkuma

Rijst met een eetlepel kurkuma erdoor levert knalgele rijst op. Het is veel goedkoper om zo gele rijst te maken dan met saffraan. Bovendien gebruik je wat van een medicinale plant. Kurkuma wordt duur verkocht als supplement, vaak in de vorm van één stof, cucurmine, maar kurkuma zelf gebruiken zou ook medicinaal helpen, vooral om kanker te voorkomen.

2. Rijst met kerrie

Rijst met kerrie levert net als met kurkuma, overigens één van de kruiden in kerrie, een gele rijst op. Maar de kleur is iets zachter geel, pastelgeel, in vergelijking met het gebruik van een eetlepel kurkuma. Kerrie heeft echter weer meer smaak; kerrierijst is wat lekkerder dan kurkumarijst.

3. Rijst met kokos

Kokos behoort tot de supergezonde voeding. Rijst dat bijna klaar is om te serveren kun je mengen met geraspte kokos. Je kunt ook kokos toevoegen aan een pan rijst die al helemaal klaar is. Kokos geeft de rijst een natuurlijke, zoete smaak. Verder is het belangrijk dat kokos zich uitstekend laat combineren met andere gerechten. In veel tropische eilanden eten ze dagelijks allerlei soorten voeding met kokos.

4. Gebakken rijst

Eenmaal gekookte rijst kun je opbakken. Doe eerst een uitje en knoflook in de pan. Fruit dit een half minuutje en voeg er daarna de rijst aan toe. Vervolgens kun je prei met de rijst meebakken. Dat geeft een leuke groene kleur. Prei moet je niet gelijk al met de uitjes meebakken want prei kan snel verbranden.

5. Rijst met zonnebloempitten

Rijst is op zich al lekker maar alleen rijst is niet gezond. Er zitten dan geen eiwitten in. Rijst is een ideaal voedsel in samenwerking met andere ingrediënten. Doe eens zonnebloempitten bij de rijst als deze al gaar is. Zo maak je de rijst extra voedzaam en breng je wat variatie in de keuken. Zonnepitjes hebben geen sterke smaak en zijn daarom goed te combineren met elk ander gerecht.

6. Rijst met paardenbloemblad

In de tuin staat vaak paardenbloem, helemaal als je een grasveldje of een wilde tuin hebt. De bladeren van de paardenbloem kun je wassen, versnipperen en door de rijst heen doen. Zo geef je de rijst wat meer pit. Paardenbloembladeren smaken licht bitter.

7. Rijst met kaas

Als je de Aziatische keuken wilt mengen met de Hollandse keuken kun je eens jonge Hollandse kaas door de rijst doen. De rijst blijft zo goed aaneen plakken, maar dat hoort erbij. Kaasrijst is een speciaal gerecht dat niet met iedere groentegerecht kan worden gecombineerd. Met een eigerecht is het een prima combinatie maar groentengerechten waarin soja wordt gebruikt geven een minder goede samensmaak.

Linzen / Bron: George Hodan, PublicDomainPicturesLinzen / Bron: George Hodan, PublicDomainPictures

8. Rijst met linzen

Linzen bevatten veel ijzer en kun je gewoon meekoken met de rijst. Als je zilvervliesrijst gebruikt, duurt het 20 minuten om die te koken. Dat is niet echt lang voor zo´n rijstsoort die een stuk gezonder is dan witte rijst. Linzen geven de rijst extra voedingswaarde terwijl je deze peulvruchtjes vrijwel overal mee kunt combineren. Vooral voor mensen die weinig vlees eten is het toevoegen van linzen een ideale rijstvariatie.

9. Rijst met sojabrokken

Soja is niet bepaald supergezond maar eens in de drie weken sojabrokken eten kan heel gezond zijn door de mineralen die erin zitten. Sojabrokken moeten in water liggen om te weken maar je kunt ze ook aan het kookwater van de rijst toevoegen. Zo maak je creatief gebruik van de pannen die je al hebt en heb je minder afwas. Soja is bijna smaakloos en is een ideaal middel voor vegetariërs om wat extra eiwitten binnen te krijgen.

10. Rijst met brandnetel

De brandnetel groeit op vele plaatsen, gewenst en ongewenst. Het is niet alleen lastig onkruid maar ook een prima eetbare groente met veel voedingswaarde! Het leuke aan brandnetel eten is dat je een biologische groente eet, omdat hij in het wild is geplukt. Je blancheert brandnetel, snijdt of hakt het in fijne stukjes en voegt het vervolgens toe aan de rijst. Dit is heerlijk in combinatie met zelf gemaakte pindasaus!
© 2014 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gebakken rijst receptenGebakken rijst is wat minder bekend dan de traditionele gekookte rijst, maar absoluut niet minder lekker. Je ziet dan oo…
Pompoen, veelzijdig en zacht van smaak en textuurPompoen, veelzijdig en zacht van smaak en textuurPompoen is een makkelijke groente die je decoratief in je keuken kunt laten staan om hem te gebruiken als het zo uit kom…
De bijzondere varianten van rijstDe bijzondere varianten van rijstHet eten van rijst lijkt misschien saai, maar er zijn veel vaiaties mogelijk en wist je dat er veel verschillende soorte…
Indisch koken: rijstgerechten en receptenIndisch koken: rijstgerechten en receptenEr zijn schattingen dat rijst het dagelijks hoofdvoedsel is voor meer dan de helft van de wereldbevolking. In India, waa…

Hormonaal in balans: diëtenDiëten, wie heeft dit niet ooit gedaan of in ieder geval geprobeerd? Veel mensen beginnen aan een dieet maar eindigen me…
Fastfood centrum Dordrecht: snackbars, broodjeszaken en meerFastfood centrum Dordrecht: snackbars, broodjeszaken en meerZeg je frikandel dan zeg je Dordrecht. Veel mensen weten het niet maar de frikandel en ook de mexicano zijn Dordtse uitv…
Bronnen en referenties
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 10-06-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.