Rijstvariaties, rijst op een andere manier
Sinds de wereld een stuk kleiner is geworden kun je vele voedingssoorten uit heel de wereld eten. Zilvervliesrijst in alle vormen en maten is daar een voorbeeld van. Bij sommige delicatessenwinkels kun je zwarte, rode en allerlei vormen rijst kopen. Het kan geen kwaad af en toe wat te variëren zodat je niet alleen maar witte rijst opeet. Witte rijst is namelijk de minst gezonde rijst die er bestaat. Rijst behoort tot de voeding die in het koude Noord-Europa helemaal is ingeburgerd, terwijl rijst hier niet eens groeit. Overigens eten we in Europa relatief veel zilvervliesrijst, iets wat in Aziatische landen bijna niet wordt gegeten. Dat komt omdat zilvervliesrijst minder lang houdbaar is dan witte rijst, vooral in warme landen. Daarentegen is zilvervliesrijst door zijn extra vlies vele malen gezonder dan witte rijst!
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Inhoud:
1. Rijst met kurkuma
Rijst met een eetlepel
kurkuma erdoor levert knalgele rijst op. Het is veel goedkoper om zo gele rijst te maken dan met
saffraan. Bovendien gebruik je wat van een medicinale plant. Kurkuma wordt duur verkocht als supplement, vaak in de vorm van één stof, cucurmine, maar kurkuma zelf gebruiken zou ook medicinaal helpen, vooral om kanker te voorkomen.
2. Rijst met kerrie
Rijst met kerrie levert net als met kurkuma, overigens één van de kruiden in kerrie, een gele rijst op. Maar de kleur is iets zachter geel, pastelgeel, in vergelijking met het gebruik van een eetlepel kurkuma. Kerrie heeft echter weer meer smaak; kerrierijst is wat lekkerder dan kurkumarijst.
3. Rijst met kokos
Kokos behoort tot de supergezonde voeding. Rijst dat bijna klaar is om te serveren kun je mengen met geraspte kokos. Je kunt ook kokos toevoegen aan een pan rijst die al helemaal klaar is. Kokos geeft de rijst een natuurlijke, zoete smaak. Verder is het belangrijk dat kokos zich uitstekend laat combineren met andere gerechten. In veel tropische eilanden eten ze dagelijks allerlei soorten voeding met kokos.
4. Gebakken rijst
Eenmaal gekookte rijst kun je opbakken. Doe eerst een
uitje en
knoflook in de pan. Fruit dit een half minuutje en voeg er daarna de rijst aan toe. Vervolgens kun je
prei met de rijst meebakken. Dat geeft een leuke groene kleur. Prei moet je niet gelijk al met de uitjes meebakken want prei kan snel verbranden.
5. Rijst met zonnebloempitten
Rijst is op zich al lekker maar alleen rijst is niet gezond. Er zitten dan geen eiwitten in. Rijst is een ideaal voedsel in samenwerking met andere ingrediënten. Doe eens
zonnebloempitten bij de rijst als deze al gaar is. Zo maak je de rijst extra voedzaam en breng je wat variatie in de keuken. Zonnepitjes hebben geen sterke smaak en zijn daarom goed te combineren met elk ander gerecht.
6. Rijst met paardenbloemblad
In de tuin staat vaak
paardenbloem, helemaal als je een grasveldje of een wilde tuin hebt. De bladeren van de paardenbloem kun je wassen, versnipperen en door de rijst heen doen. Zo geef je de rijst wat meer pit. Paardenbloembladeren smaken licht bitter.
7. Rijst met kaas
Als je de Aziatische keuken wilt mengen met de Hollandse keuken kun je eens
jonge Hollandse kaas door de rijst doen. De rijst blijft zo goed aaneen plakken, maar dat hoort erbij. Kaasrijst is een speciaal gerecht dat niet met iedere groentegerecht kan worden gecombineerd. Met een eigerecht is het een prima combinatie maar groentengerechten waarin soja wordt gebruikt geven een minder goede samensmaak.
Linzen /
Bron: George Hodan, PublicDomainPictures8. Rijst met linzen
Linzen bevatten veel
ijzer en kun je gewoon meekoken met de rijst. Als je
zilvervliesrijst gebruikt, duurt het 20 minuten om die te koken. Dat is niet echt lang voor zo´n rijstsoort die een stuk gezonder is dan witte rijst. Linzen geven de rijst extra voedingswaarde terwijl je deze peulvruchtjes vrijwel overal mee kunt combineren. Vooral voor mensen die weinig vlees eten is het toevoegen van linzen een ideale rijstvariatie.
9. Rijst met sojabrokken
Soja is niet bepaald supergezond maar eens in de drie weken sojabrokken eten kan heel gezond zijn door de mineralen die erin zitten. Sojabrokken moeten in water liggen om te weken maar je kunt ze ook aan het kookwater van de rijst toevoegen. Zo maak je creatief gebruik van de pannen die je al hebt en heb je minder afwas. Soja is bijna smaakloos en is een ideaal middel voor vegetariërs om wat extra eiwitten binnen te krijgen.
10. Rijst met brandnetel
De
brandnetel groeit op vele plaatsen, gewenst en ongewenst. Het is niet alleen lastig onkruid maar ook een prima eetbare groente met veel voedingswaarde! Het leuke aan brandnetel eten is dat je een biologische groente eet, omdat hij in het wild is geplukt. Je
blancheert brandnetel, snijdt of hakt het in fijne stukjes en voegt het vervolgens toe aan de rijst. Dit is heerlijk in combinatie met
zelf gemaakte pindasaus!