Pompoen, veelzijdig en zacht van smaak en textuur
Pompoen is een makkelijke groente die je decoratief in je keuken kunt laten staan om hem te gebruiken als het zo uit komt en je er zin in hebt. Pompoen kan zowel zacht, zoet als hartig tot pittig klaargemaakt worden. De overige ingrediënten die je kiest, vooral de kruiden, bepalen de smaak. Je kunt er soep van koken of een ovenschotel mee maken. En met Parmezaanse kaas komt hij pas goed tot zijn recht als je hem de volgende dag opwarmt! Pompoen: heel smaakvol met en zonder vlees.
Pompoenen heb je in vele soorten. Maar of je nu groene, oranje of witte (flessenpompoen en patisson) neemt, je kunt ze op dezelfde manier klaarmaken en de verschillen in smaak zijn feitelijk miniem. Koop je biologische pompoen, dan hoef je hem niet te schillen maar kun je hem met schil en al koken of in de oven bakken. Als de schil zacht is, is de pompoen klaar om gegeten te worden.
Veelzijdig
De pompoen is een herfst/wintergroente. In Amerika zijn ze er dol op en wordt hij verwerkt tot traditionele gerechten als pompoentaart, pompoensoep en zelfs pompoenbrood! De zaden van de pompoen kun je geroosterd eten, al duurt het erg lang eer ze klaar zijn dus misschien koop je ze beter kant en klaar; als borrelhapje.
Pompoenbloem
Naast de oliehoudende zaden is ook de pompoenbloem eetbaar. Die laatste is vooral decoratief en heeft, net als de pompoen zelf, een zachte smaak. Je kunt hem in een laagje deeg frituren, net als bijvoorbeeld spinazieblad. Met wat suiker erop heb je een goedkoop toetje.
Pompoen met tandoorikruiden
Ingrediënten
- 1 oranje pompoen
- 1 ui
- 2 eieren
- Kluit boter
- Tandoorikruiden of een andere kruidenmix
- Ca. 100 gr. rijst p.p.
- Biologische pittige worst
Werkwijze
- Kook de rijst met wat zout en/of kruiden.
- Vierendeel de pompoen en kook hem in water tot hij zacht is.
- Haal de delen uit de pan en schil ze dun (bij verse pompoen kun je de schil laten zitten).
- Vet een ovenschaal in met boter.
- Scheid de eidooier van het eiwit en klop het eiwit stijf.
- Snipper de ui en vermeng met de dooier in de ovenschaal, bestrooi met tandoorikruiden
- Voeg de pompoen toe en pureer met een stamper of vork.
- Schep het eiwit luchtig door de pompoenpuree.
- Zet de schaal in de oven tot het eiwit bruin is.
- Bak de biologische worst in een koekenpan of bovenop de puree mee in de oven.
Variant met Parmezaanse kaas
Vervang de Tandoorikruiden door grof geraspte Parmezaanse kaas en meng die door de pompoenpuree voor je hem in de oven schuift. De kaas komt naar mijn eigen ervaring echter pas echt tot zijn recht als je de schotel een tweede keer opwarmt...
Groentencurry met pompoen en linzen
Ingrediënten
- 1 pompoen (oranje of groen) (ca. 650gr.)
- 200 gr. sperziebonen
- 1 winterwortel
- 1 pastinaak of 1 á 2 aardappelen
- 100 gr. rode linzen
- 2 uien
- 125 gr. kokos
- 2 el korianderzaad
- ½ theelepel komijnpoeder
- ¼ tl geelwortelpoeder/kurkuma
- 1 mespuntje nootmuskaat
- 6 dl groentebouillon (1 tablet)
- Kneepje limoensap
Werkwijze
- Verhit 1 el olie en rooster het korianderzaad (3min.)
- Snijd de groenten in stukken en zet het water op.
- Voeg de specerijen en de kokos bij de koriander en roerbak bruin.
- Voeg 1 fijngesneden ui en 1 dl water toe
- Fruit de andere ui en voeg dit bij de rest in een diepe pan; je curry is nu klaar.
- Roer er de bouillon doorheen en breng tegen de kook aan.
- Voeg de groenten en linzen toe en laat ca. 30 min. sudderen.
- Breng op smaak met wat limoen.
Lekker met rijst en papadums.