Hormonaal in balans: diëten

Diëten, wie heeft dit niet ooit gedaan of in ieder geval geprobeerd? Veel mensen beginnen aan een dieet maar eindigen met weer een hoop kilo's erbij. Het in balans brengen van je hormonen zou de oplossing zijn. Je kunt verantwoord en gezond en ook nog eens lekker eten en daarbij afvallen! Drie diëten op een rij.

Hormonen

Als je last hebt van overgewicht wordt dit aangezien als ziekte, het is namelijk een stofwisselingsprobleem dat voortkomt uit een hormonale disbalans. De disbalans zit tussen de niveaus van insuline, serotonine en het groeihormoon. De oorzaken zijn bijvoorbeeld medicijnen, stress of een slechte eetgewoonte. Het gevolg hiervan is dat de voeding niet goed wordt opgenomen en wordt omgezet in vet in plaats van energie. Dit zorgt ervoor dat je last krijgt van honger en dus eetbuien, een spastische darm, hoge bloeddruk etc.

Verdeling van vet door hormonen

De verdeling van je vetopslag wordt bepaald door je hormonen. Er zijn verschillende hormonen-balans theorieën. De essentie hiervan is dat je door bloedonderzoek je de 'serumconcentraties' kunt bepalen van alle hormonen. Je regionale vetopslag zal aangeven welke hormonen in disbalans zijn. Je komt er achter welke soorten hormonen niet in balans zijn, en daaruit kan je opmaken wat je ervoor moet doen. Bijv: vet op je schouderbladen betekent dat je insulinespiegel te hoog is. Je kunt dus gaan beïnvloeden waar je lichaam je vet opslaat, dit is wetenschappelijk zelfs bewezen! Veel ligt echter al vast in je DNA, en komt door geslachtshormonen, zo'n 70 procent. Zo'n 30 procent komt niet door de geslachtshormonen maar door andere hormonen.

Cortisol is het hormoon met de meest directe relatie tot lokale vetopslag, en vooral op je buik. Cortisol is een stresshormoon. Het groeihormoon verzwakt het stresshormoon. Het groeihormoon zorgt ook voor minder vet, hoewel de naam 'groei' juist zou suggereren dat dit niet zo was. Het groeihormoon zorgt ervoor dat vet wordt verbrand in plaats van opgeslagen. De kuiten en de knieën worden vaak gebruikt bij een meting om te kijken wat de productie is van dit hormoon. Wel zijn er ook genoeg mensen die kritisch zijn en zeggen dat hormonen uiteindelijk niks te maken hebben met afvallen. Volgens hen zeggen veel hormoon balans diëten namelijk dat je veelal kan blijven eten wat je al at. Dat is niet waar, hieronder een weergave van drie diëten en daarbij wat informatie.

NEWLIFE Nederland

NEWLIFE is in 2014 het nieuwe voedingsprogramma dat ook de disbalans van hormonen corrigeert. Op de website staat ook dat zij een individuele behandeling kunnen aanbieden mét 100 procent garantie dat je de kilo's voorgoed kwijtraakt. Helaas staat er geen informatie bij over wat je wel en niet mag eten, het is in ieder geval een programma onder begeleiding. Er wordt een bloedanalyse gedaan, er wordt gekeken naar je medische achtergrond en op basis hiervan wordt er een programma samengesteld. Ze garanderen een verlies van 7 tot 10 kilo per maand.

Zelfstandig een programma volgen

Sommige mensen willen geen programma volgen bij een deskundige maar gewoon op eigen houtje afvallen. Dit kan natuurlijk ook prima. Het receptenboek van Ralph Moorman zou je kunnen helpen. Ook kun je het zogenoemde 'Paleo dieet' volgen.

Hormonen in balans met Ralph Moorman

Je hormonen moeten weer in balans komen volgens Ralph Moorman. Dit dieet bevat geen medicijnen of shakes of injecties. Ralph Moorman schreef het boek 'De hormoonfactor', dit boek legt heel erg goed uit hoe belangrijk je hormoonbalans is. Daarnaast heeft hij ook een vervolgboek geschreven waarin heel veel recepten staan die je kunnen helpen met gezonder eten, afvallen en dergelijke. Suiker is vaak ook de boosdoener, neem voeding met zo min mogelijk 'geraffineerde' (bewerkte) suikers. Melkproducten zijn daarnaast ook verboden in dit dieet. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je geen calcium binnenkrijgt, dit zit bijvoorbeeld ook in spinazie, broccoli, andijvie. Daarnaast is teveel calcium heel erg slecht voor je, omdat je dierlijke eiwitten binnenkrijgt waardoor je bloed zuur wordt. Het neutraal maken van dit zuur moet gebeuren door calcium te gebruiken uit je botten. Op lange termijn verlies je hierdoor de stevigheid van je botten en dat zorgt voor osteoporose! Daarnaast is voeding die hij aanbeveelt rijk aan jodium, dit zou de schildkier stimuleren.

Er zijn door wetenschappers ook een aantal dingen over gezegd:
  • “Landen met de meeste gevallen van osteoporose, zoals de Verenigde Staten, Groot Brittannië en Zweden, hebben de hoogste melkconsumptie. In China en Japan, waar mensen veel minder zuivelproducten nuttigen, is het percentage van mensen met osteoporose een stuk lager.” (Nutrition Action Healthletter, juni 1993)
  • “Vrouwen die veel calcium binnenkregen via de consumptie van zuivelproducten hadden een significant hoger risico op heupfracturen dan vrouwen die aan hun dagelijkse calciumbehoefte kwamen via andere voedingsbronnen” (conclusie aan de hand van een wetenschappelijk onderzoek dat 12 jaar duurde en waarbij 78.000 vrouwen betrokken waren, American Journal of Public Health, 1997)

Paleo dieet

Een ander dieet die je op eigen houtje kunt volgen is het 'OER' Paleo dieet. Voeding is het uitgangspunt van dit dieet. Om eten goed en lang houdbaar te maken wordt er een hoop troep doorheen gegooid, en dat is heel erg slecht. Vooral de suikers, zout en de koolhydraten waar wij ons eigenlijk mee vol eten tegenwoordig. Stiekem zit er zo veel rotzooi in eten, zonder dat je het zelf doorhebt en dat hoeft niet eens te zitten in snoep maar ook in 'gezonde' dingen. Dit dieet gaat terug in de tijd, hoe men vroeger at is volgens dit dieet een goed uitgangspunt. Rauw eten is volgens dit dieet goed en daarnaast is er ook een hele voedingslijst en recepten op internet te vinden! Deze recepten zijn overigens hartstikke lekker!

Weetjes

  • Bij mannen is overgewicht hoger dan bij vrouwen
  • 11,2% heeft zelfs een ernstig overgewicht
  • 86% van de vrouwen één of meerdere malen een dieet gevolgd

Lees verder

© 2014 - 2024 Ince, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hormoon, hormonen en hun functieHormoon, hormonen en hun functieEen hormoon is een stof die een regulerende werking in het lichaam heeft. Hormonen worden geproduceerd door klieren. We…
Hoe kom je weer in balans?Hoe kom je weer in balans?Afhankelijk van het gegeven waardoor je uit balans bent geraakt! Dat is het meest voor de hand liggende antwoord op de v…
Overgewicht door erfelijkheidOvergewicht door erfelijkheidDe Wereld Gezondheids Organisatie herkent overgewicht nu als een wereldwijd gezondheidsprobleem. In de rijkere landen et…
Een balans maken (boekhouden)Op de balans van iedere onderneming staan drie onderdelen, namelijk bezittingen, schulden en eigen vermogen.Hoe stel je…

Voedsel bewaren en verspilling voorkomenVoedsel bewaren en verspilling voorkomenVoedsel klaarmaken is een bezigheid die uiteraard door zeer velen wordt beheerst. Maar een algemeen probleem daarbij is…
Rijstvariaties, rijst op een andere manierSinds de wereld een stuk kleiner is geworden kun je vele voedingssoorten uit heel de wereld eten. Zilvervliesrijst in al…
Bronnen en referenties
  • Jessevandervelde.com
  • Guydroog.com
  • Nutrition Action Healthletter, juni 1993
  • American Journal of Public Health, 1997
Ince (31 artikelen)
Laatste update: 20-06-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.