Bananen – Vader Steenwelle maakt kunst van banaan

Bananen – Vader Steenwelle maakt kunst van banaan Van bananen kun je kunstwerkjes maken en je kunt er nog beroemd mee worden ook. Dat bewees een vader die voor zijn kinderen figuurtjes tekende op de bananen die ze meekregen als hapje voor in de pauze. De social media gingen met de bananen aan de haal, de kranten en websites pikten het bericht op en de bananen, de vader en de kinderen die ze meekregen naar school werden beroemd. Wat je al niet met een banaan kunt doen!

Bananen en kunst als pauzehapje


Banaan als een zwaan

Een Leeuwarder papa begon als aardigheidje voor zijn beide dochters in de basisschoolleeftijd de bananen die ze meekregen als pauzehapje te versieren. Jurgen Steenwelle had er lol in en maakte van elke banaan een ander kunstwerkje. Hij maakte vanaf het begin een foto van de elke versierde banaan en stuurde het via social media de wereld in. Hij startte in 2013. Eerst schreef de mama iets leuks of liefs op de bananen.

Traditie

Toen papa de fruithapjes voor de dochters maakte, ging hij in die traditie door. Steenwelle tekent liever dan dat hij schrijft en daarom maakte hij tekeningen op de bananen. De Leeuwarder werkt in de reclame.

Banaan als dolfijn

De allereerste banaan die hij betekende werd een dolfijn. Een dolfijn die uit het water springt heeft ongeveer de vorm van een banaan, of andersom, net zo je wilt. De tekenaar kijkt naar de banaan en ziet welke vorm er in zit. De vorm van de banaan is leidend. De figuur zit als het ware al in de banaan. Hij zit te wachten op iemand als Steenwelle om hem eruit te halen, tevoorschijn te toveren.

Banaan als toekan

Na de dolfijn maakte hij een toekan, vis, gondel en een haai. Na een stuk of veertig dieren en figuren was de tekenaar een beetje door zijn vormen heen. Daarna tekende hij figuurtjes op de banaan, zoals een aan-uit knopje, oogjes met een bekje en een buitenaards wezentje. De poppetjes werden simpeler en er kwam toch tekst bij.

Pauzehapje op Twitter en Facebook

De foto’s van de kunstbananen kwamen op Facebook en Twitter te staan en begonnen zo hun reis over de wereld. De eerste bananen legde de tekenaar simpel op de bank en schoot er een plaatje van. Na een aantal keren bedacht hij passende achtergronden bij de bananenfiguren, zoals een beeld van Venetië bij de gondel.

Bron: TwitterBron: Twitter

Kunst op bananen beroemd

De bekendheid nam een enorme vlucht toen Georgina Verbaan erover twitterde. De actrice twitterde over een soortgelijk projectje van een vader die tekeningetjes maakte op boterhamzakjes. Toen Verbaan de bananen van Steenwele onder ogen kreeg stuurde ze daarover ook een Tweet de wereld in en dat werd opgepakt door de media. De bananenkunst werd ontsloten voor het grote publiek en dat bereikte in een paar weken razendsnel een enorm groot publiek.

Vader Steenwelle in de Huffington Post

Zelfs gerenommeerde Amerikaanse kranten schreven over het fenomeen en het kwam op de website Buzzfeed te staan. Het artikel dat in de Huffington Post verscheen is om en nabij in elke taal van de wereld vertaald. Steenwelle werd een ervaringsdeskundige op het gebied van bananenfiguren. Hij heeft geen ambitie om ermee op televisie te verschijnen: hij wil niet de bananenman worden. De plaatjes van zijn bananen zeggen genoeg.

De kunstenaar is via Twitter te volgen op @JSteenwelle

2016

De bananen pauzehapjes zijn een hype en beklijft niet. Voor zolang het duurde is er van genoten. In maart 2016 stuurt de bananenpauzehapjevader (voorlopig?) zijn laatste Tweet met bananenkunst.

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bananen, zijn ze gezond en hebben we ze nodig?Bananen, zijn ze gezond en hebben we ze nodig?Zijn bananen wel gezond? Dat is een vraag die vele mensen zich stellen. Vaak wordt wel eens verteld dat ze veel calorieë…
Smoothies tegen slapeloosheidSmoothies tegen slapeloosheidResearchers zijn het erover eens dat er een relatie bestaat tussen slapeloosheid en voeding. Sommige voedingsmiddelen (e…
Waar zijn bananen goed voor?Waar zijn bananen goed voor?De banaan is een lange en ietwat kromme gele vrucht, wat groeit aan een bananenplant. Deze bananenplant is ’s werelds gr…
ChocoladebananenEen lekker stukje bevroren banaan met een jasje van knapperige chocola. Makkelijk te maken en erg leuk voor de kinderen!…

Voedselverspilling en KliekjesdagVoedselverspilling en KliekjesdagWe koken vaak te veel en gooien goed voedsel weg. Ons oog is vaak groter dan onze maag en dat is zonde van het eten, kos…
Wel of geen voedingssupplementenWel of geen voedingssupplementenDe meningen blijven verdeeld als het gaat om wel of geen voedingssupplementen toevoegen aan je eetpatroon. Natuurlijk mo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • @JSteinwelle
  • Leeuwarder Courant
  • https://twitter.com/JSteenwelle/media
  • Afbeelding bron 1: Twitter
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 25-07-2018
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.