Wel of geen voedingssupplementen
De meningen blijven verdeeld als het gaat om wel of geen voedingssupplementen toevoegen aan je eetpatroon. Natuurlijk moet iedereen het vooral zelf weten, maar als je je mening probeert te vormen of het van toegevoegde waarde voor je is, kan het wel eens lastig worden. Er zijn altijd voors en tegens, maar bekijk vooral je eigen situatie goed.
Normale voeding
Voor sommige mensen is de aloude “Schijf van Vijf” verouderd, maar in grote lijnen is het nog steeds dat wat een lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Wel is het zinvol een aantal aspecten te nuanceren. Denk bijvoorbeeld aan de koolhydraten. Als je sec let op de koolhydraten zoals deze bekend zijn, kan je per ongeluk de onduidelijke koolhydraten vergeten. Voeding waar je niet direct bij stilstaat, als zijnde voeding met koolhydraten erin verwerkt. Maar denk ook aan de suikers, té is altijd slecht, maar bij suikers is dit een absolute waarheid. En ook in producten waar je het niet verwacht zit suiker verwerkt. Vaak niet duidelijk op het etiket vermeldt en met enige gene moet gezegd worden dat de fabrikant dit met opzet doet. De mens is gelukkig steeds kritischer op zijn voedingspatroon geworden en dus ook over de suikers. Als er dan namen op het etiket staan die bij de meeste mensen niet bekend zijn, dan kan je behoorlijk de mist ingaan. Let verder goed op wat verbruikt. Een sporter kan veel meer koolhydraten verwerken dan iemand met een zittend beroep.
Kortom, let goed op je voeding, varieer met vlees, (vette) vis of vleesvervangers. Zorg dat je voldoende groeten, fruit en noten binnen krijgt… en je komt een heel eind met je voedingspatroon. En dan komt natuurlijk de vraag dat als je dit doet, heb je dan nog voedingssupplementen nodig?
"A fit, healthy body—that is the best fashion statement" Jess C. Scott
Voeding aanvullen
Bron: Jill111, Pixabay Ervaar het aan je lichaam
Het begint met je eigen gevoel, of met andere woorden... ken je lichaam goed! Als je van jezelf weet dat je bijvoorbeeld door stress of andere oorzaken meer van jezelf gevraagd hebt (mogelijk té veel), tel daar wat mindere kwalitatieve slaap bij op, dan voel je je vaak niet helemaal fit. Je hebt dan minder weerstand en ziek worden ligt dan op de loer. Maar een dergelijke situatie is nog te overzien, je vult een tijdje je voeding aan met supplementen en je weert jezelf als het ware. Spreekt voor zich dat voedingssupplementen geen wondermiddelen zijn, en je ook nog steeds op je voeding moet letten. Jezelf in acht nemen, voldoende slapen etc.
Geen signaal
Maar wat nu als er geen signaal komt, niets aan de hand denk je dan. Immers… je voelt je goed. Toch is het goed om ook dan alert te zijn. Een belangrijk voorbeeld is de winter. Vitamine D, welke je erg weinig aanmaakt tijdens de koude maanden tussen pakweg oktober en april. De zon is in feite te zwak om in de huid vitamine D aan te maken en dus teer je als het ware op de vitamine D die je tijdens de warme maanden aangemaakt hebt. Deze raakt logischerwijs uitgeput en is lang niet altijd genoeg om je gedurende de koude maanden te voorzien. Je moet dan weten in welke voeding vitamine D zit, bijvoorbeeld vette vis, om dit aan te vullen. Maar iedere dag vette vis is ook weer niet goed. Vitamine D slikken kan dan een prima aanvulling zijn. Let zeker in de koude maanden ook op voldoende vitamine C. Dit is belangrijk voor je weerstand in deze periode.
Wat het lastig maakt is dat de gevolgen lang niet altijd gelinkt worden aan een vitamine D gebrek. De vraag is dan ook, wanneer weet je of je mogelijk een vitamine D tekort hebt? Het beste is dit via de huisarts te laten testen. Een bloedonderzoek kan exact aangeven of je een tekort hebt (dit geldt uiteraard ook voor de andere vitamines). Een eenvoudig testje door op je borstbeen te drukken en als het dan pijnlijk aanvoelt, kan ook een signaal zijn van vitamine D tekort. Maar is geen maatgever. Je bloed laten testen is en blijft het beste.
Alle vitamines
Vitamine D is er een die tijdens de koude maanden opvalt, maar bekijk naast je voedingspatroon ook nog even naar alle andere
vitamines en vitaminegebrek.
Tot slot
Een gevarieerd voedingspatroon is het beste en eet bewust en in alle rust. Neem er de tijd voor en bekijk eens de etiketten van hetgeen je in de winkel koopt. Het begint bij bewustwording, maar schroom niet om iets aan te vullen als dit goed is voor je lichaam.