Rupsen op het menu - eiwitrijk voedsel van de toekomst

Rupsen op het menu - eiwitrijk voedsel van de toekomst In Nederland is het nog niet zo ingeburgerd, maar in diverse landen staan rupsen regelmatig op het menu. In Mexico en Zambia, om maar twee landen te noemen, lusten ze er wel pap van. De zwarte en bruine rupsen gaan in grote hoeveelheden van de hand. De FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, is doordrongen van het belang van insecten voor de voedselzekerheid. Rupsen zijn eiwitrijk en kunnen het voedsel van de toekomst worden.

Kleine kruipbeestjes als voedsel


Rupsen op het menu

In Nederland voelen de meeste mensen weerstand bij het zien van rupsen op het bord. Over het algemeen zijn we hier nog niet klaar voor de consumptie van insecten. In Zambia worden rupsen op de hoek van de straat aangeboden. Waar in Nederland de haringkar staat, kun je voor Zambia de rupsenverkoopster invullen. Uit grote zakken kan een maaltje rupsen geschept worden. De insecten worden beschouwd als een eiwitrijke delicatesse en Zambianen vinden ze erg lekker. Ze zitten boordevol vitamines en de smaak laat zich vergelijken met die van vis. De rupsen kunnen zó gegeten worden, maar je kunt ze ook pletten en stampen tot een papje. Dat wordt in Zambia wel aan baby’s gegeven, die de pap lekker weg smakken.

Mopaneboom in Zambia

De rupsen die in Zambia als etenswaar worden aangeboden leven op de mopaneboom in het noorden van het land. De beestjes worden met de hand van de takken en bladeren geplukt. Ze worden daarna zachtjes uitgeknepen om de resten van de verorberde bladeren uit de diertjes te verwijderen. Voor consumptie worden de rupsen geroosterd op een zacht vuurtje. Ze worden ook wel gedroogd in de zon. De rupsen worden in grote hoeveelheden vanuit het noorden naar de andere delen van het land vervoerd. Het is een goede handel voor de lokale bevolking. De mopanerups is in Botswana ook populair.

Snack met ui en tomaat

De Zambianen zijn er echte liefhebbers van. Ze eten de bruine of zwarte rupsen als tussendoortje, met ui en tomaat. Samen met maïsmeel worden er lekkere stoofpotjes van gekookt. Toeristen worden verleid om de lekkernij te proberen. Enkele restaurants hebben ze op het menu staan. In de regio van de Victoriawatervallen worden ze aan vakantiegangers geserveerd. Rupsen hebben een hoge voedingswaarde en volgens de VN-voedselorganisatie zouden een paar miljard mensen al regelmatig rupsen eten.

Insecten zijn eetbaar

Niet alleen rupsen, maar heel veel insecten zijn eetbaar. Er zijn bijna 2000 verschillende soorten geteld die op een menu niet zouden misstaan. Eten van insecten geeft vele voordelen:
Bron: Simon, PixabayBron: Simon, Pixabay
 • Ze hebben hoge voedingswaarde;
 • ze stoten weinig broeikasgassen uit;
 • ze nemen weinig land in beslag;
 • ze zetten voedsel efficiënt om;
 • ze zijn veel minder milieubelastend dan vee.

Voedingswaarde

Honderd gram gedroogde rups is goed voor:
 • 30 tot 70 procent eiwit;
 • 15 procent vet, goede vetzuren;
 • 17 procent koolhydraten;
 • vitamines;
 • mineralen;
 • calcium;
 • ijzer;
 • zink.

Rupsenkeurmerk

Rupsen maken met hun eigenschappen een goede kans om een belangrijk onderdeel van het voedsel op de wereld ook te worden. Eiwitrijke voeding ligt als het ware voor het grijpen. Voor het zover komt moeten er regels worden opgesteld om te garanderen dat de productie en het vervoer van de eetbare waar op verantwoorde wijze gebeurt. Controle van voedselinspecties moet er voor zorgen dat de eisen nageleefd worden en dat het product verantwoord is: zeg maar een rupsenkeurmerk zoals dat er ook is voor vlees en vis.

Voedsel van de toekomst

De vraag naar vlees of vleesvervangers zal in de eerste helft van de 21ste eeuw groeien. De vleesproductie gebruikt erg veel landbouwgrond en daarom is het goed om naar alternatieven te zoeken. In de tropen verzamelt men sinds jaar en dag insecten en ze worden daar ook aangeboden op de markt. Dat betekent dat de handelswaarde van de rups zal groeien. Als er een methode wordt ontwikkeld waarbij de rupsen eenvoudig te kweken zijn, dan levert dat goedkoop voedsel èn een inkomstenbron voor Afrikaanse families op. Rupsen gaan bijdragen aan de voedselzekerheid in de wereld.

Portie rups

Het duurt niet meer zo lang en dan kopen we ook in Nederland naast patat friet in de snackbar een portie rups op de hoek van de straat.

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dennenprocessierups: grotere variant van de eikenrupsDennenprocessierups: grotere variant van de eikenrupsIn Nederland is er in 2020 en de jaren daarvoor veel overlast geweest van de eikenprocessierups die met zijn brandharen…
De eikenprocessierupsDe Eikenprocessierups. Rond de zomer zijn ze weer vaak zichtbaar in Nederland. De Eikenprocessierups is de rups van een…
Gezondheidsproblemen door eikenprocessierupsenEikenprocessierupsen veroorzaken in Nederland jaarlijks gezondheidsproblemen als jeuk, huiduitslag, irritatie aan de oge…
Meer vlinders in uw tuinMeer vlinders in uw tuinVlinders, een van de weinige insectensoorten die daadwerkelijk geliefd zijn bij vele mensen. In hun vele kleuren en vari…

Nederland, we hebben allemaal genoeg te etenNederland, we hebben allemaal genoeg te etenWat hebben we het toch goed in Nederland. Volgens onderzoek van Oxfam Novib vind je in de Nederlandse winkels de grootst…
Koffiequiz prikkelt geheugen en zintuigen van dementerendenKoffiequiz prikkelt geheugen en zintuigen van dementerenden"Koffie? Ja, graag!" Welke Nederlander houdt er nu niet van een kopje koffie, "een bakkie"? Koffie malen, zetten en drin…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Girochantal, Pixabay
 • Friesch Dagblad
 • www.ipsnews.be
 • www.duurzaamnieuws.nl
 • www.wageningenur.nl
 • www.dewereldrond.org
 • Afbeelding bron 1: Simon, Pixabay
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 19-03-2019
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.