Bederf van levensmiddelen

Bederf van levensmiddelen Het bederven van levensmiddelen kan meerdere oorzaken hebben. De Aw-waarde speelt hierin een grote rol. In dit artikel wordt beschreven wat voor soorten bederf er zijn en wat de Aw-waarde met bederf van voedsel te maken heeft en ook wat de Aw-waarde inhoudt. Bederf is een onacceptabele achteruitgang van de organoleptische kwaliteit van een product.

Welke soorten bederf zijn er?

  • Fysisch bederf: hierbij verandert de structuur van levensmiddelen, bijvoorbeeld: beschadigd, aangevreten, dor, verlept, oud, ruw, slap, klef.
  • Chemisch bederf, bijvoorbeeld: gedenatureerd, vitamineafbraak, ontleding, oxidatie.
  • Biochemisch/enzymatisch bederf, bijvoorbeeld: contaminatie, ranzig, onfris, verkleuring
  • Microbieel bederf (door micro-organismen), bijvoorbeeld: rotting, gisting, schimmelbederf

Wat betekent het begrip Aw-waarde?

Wateractiviteit: vrij water kan bederf veroorzaken, gebonden water niet. De Aw-waarde is de mate waarin vrij water beschikbaar is. Micro-organisme hebben vrij water nodig om te kunnen leven en te vermeerderen.

Hoe vindt de meting van de Aw-waarde plaats?

De Aw-waarde wordt gemeten door de waterdampspanning boven een voedingsmiddel te meten. Het gebonden water verlaagt de dampspanning. Meten van de waterdampspanning van een voedingsmiddel bepaalt hoe gemakkelijk watermoleculen als damp kunnen ontsnappen. Gebonden water zal niet gemakkelijk verdampen, vrij water verdampt net zo makkelijk als zuiver water. De Aw-waarde wordt gemeten door een ruime hoeveelheid van een voedingsmiddel in een gesloten vat te doen en in evenwicht laten komen met de lucht in dat vat, en vervolgens de relatieve vochtigheid van die lucht meten.

Welke rol speelt de Aw-waarde bij de bederf reacties van voedsel?

Bij een hogere Aw-waarde is er meer vrij water. Dit betekent dat er meer kans is op bederf. Hierdoor zal het product slap, taai, schrompelig worden en slinken.

Waartoe worden sorptie-isothermen gebruikt en wat is de betekenis van deze isotherm?

Sorptie-isotherm geeft het verband weer tussen de wateractiviteit en het vochtgehalte van een voedingsmiddel, gemeten bij één bepaalde temperatuur. (iso-therm = gelijkblijvende temperatuur)

Op welke manieren kan je de Aw-waarde te weten komen?

De mate van vrij water wordt gemeten middels de waterdampspanning boven het voedingsmiddel. Het gebonden water verlaagt namelijk de waterdampspanning.

Is er samenhang tussen de Aw-waarde en de RV en opslag in magazijnen?

Opgeslagen producten kunnen water opnemen of afgeven aan de lucht. Als de Aw-waarde van het product lager is dan de Aw-waarde van de omgeving, zal wateropname in het product plaatsvinden. Als de Aw-waarde van het product hoger is dan de Aw-waarde van de omgeving, zal waterafgifte van het product plaatsvinden. Als de RV (relatieve vochtigheid) van de lucht groter is dan de RV van het product, zal het gevolg zijn dat het product water opneemt. Het product wordt zachter of plakkerig (beschuit, crackers, snoepgoed). Als de RV van de lucht kleiner is dan de RV van het product, zal het gevolg zijn dat het product water af geeft. Het product droogt uit, wordt harder, bros of zanderig.
© 2013 - 2023 Isolde, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Houdbaarheidsdatum op levensmiddelenDe houdbaarheidsdatum is een vermelding op levensmiddelen welke door de warenwet is voorgeschreven. Deze datum geeft de…
Bewaren van voedselBewaren van voedselMet verse producten een gezonde maaltijd klaarmaken is prima, maar als je teveel koopt gooi je het weg of bewaar je het…
Tips om geld te besparen op levensmiddelenTips om geld te besparen op levensmiddelenOf het nu financieel nodig is om te besparen op je uitgaven of niet, het is mogelijk je uitgaven aan levensmiddelen te v…
Parabenen in cosmeticaParabenen in cosmeticaParabenen staan over het algemeen bekend als stoffen die je beter vermijden kan, omdat ze mogelijk (borst)kanker zouden…

Ayurveda, in balans blijven met de juiste voedingDe ayurveda is een alternatieve hindoeïstische gezondheidsleer die al meer dan 3000 jaar oud is. Een belangrijk onderdee…
Zelf aardbeien, appels, bessen en peren plukken in FlevolandEr worden deze keer twee kwekerijen in Flevoland bezocht waar u bij de ene zelf aardbeien en diverse soorten bessen kunt…
Isolde (15 artikelen)
Gepubliceerd: 18-06-2013
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.