Let op je gewicht

Let op je gewicht Dit artikel is niet geschikt voor de man of vrouw die vele kilo’s af moet vallen, althans met de tips die hier gegeven worden ga je niet vele kilo’s afvallen. Als je op je gewicht wilt of moet (van wie?) letten, omdat je anders snel kilo’s aankomt, zijn er wel wat zaken waar je op kunt letten. Deze zaken zijn ook prima vol te houden tijdens de vakantie, immers als je niet een heel actieve vakantie hebt is de kans op extra kilo’s tijdens de vakantie zeerwel aanwezig. Soms zijn de tips psychisch … en dan blijkt dat lichaam en geest ook bij het eten prima samen gaan.

Weet wat je eet

Waar alles mee begint is weten wat je eet en ben je er bewust van, zoals:
  • Voorverpakte voeding, let op de verpakking – probeer het te beperken - en probeer het aantal e-nummers op de verpakkingen te beperken.
  • Denk ook eens aan de verse groenten die je koopt, zijn ze van het seizoen of niet. Probeer de seizoensgroenten te volgen.
  • Een glaasje wijn bij het eten prima, maar drink een goed glas wijn zonder bezinksel onderin en bedenk dat voor een leuke avond die fles niet per se leeg hoeft.
  • Melkproducten zijn prima, maar je hebt niet al die producten nodig voor een gezonde dosis. Een glas melk, beker yoghurt of boterham met kaas is prima. Maar doe eens wat vaker “of of” in plaats van “en en”.
  • Koolhydraten zijn belangrijk voor het lichaam, maar in veel meer producten dan wij ons realiseren zitten koolhydraten, dus beperk het (en let maar eens op de verpakkingen v.w.b. de dosis koolhydraten). Sla bijvoorbeeld één maaltijd over v.w.b. de koolhydraten en vervang dit voor alleen eiwitten.

Tips

Wil je op een eenvoudige manier letten op je voeding c.q. zorgen dat je niet meer binnenkrijgt dan je verbruikt, want dat is immers het proces, dan zijn daar enkele relatief eenvoudige hulpmiddelen voor.
  • Begin met het snacken tussendoor, maar dan wel gezond. Als je gewend bent 3 maaltijden te nuttigen, is het zinvol om gewoon enkele stukken fruit in je tas te steken. Een appel, enkele mandarijnen, een nectarine, een perzik, een trosje druiven … het kan van alles zijn. Maar het voorkomt dat je ruim voor je volgende maaltijd zin in wat lekkers krijgt en verkeerd gaat snacken. Bovendien voldoe je meteen aan de norm van 2 stuks fruit per dag per persoon.
  • Als je eten op de borden schept, zorg dan voor een contrasterende kleur bord ten opzichten van het eten. Het is wetenschappelijk aangetoond, dat je je meer bewust bent van hetgeen er op het bord ligt.
  • De tijd nemen voor je maaltijd is al langer bekend, maar begin eens met kleine hapjes. Het is aangetoond dat als je structureel kleine hapjes neemt, je per saldo minder eten binnenkrijgt. Combineer het met extra lang kauwen en je eten krijgt genoeg tijd om je op het juiste moment dat “volle gevoel” te geven.
  • Eten opscheppen op een iets kleiner bord dan het normale bord voor het avondeten, helpt ook. Je schept zo minder op, eet dus mindr en er zal minder snel nog een keer opgeschept worden.
  • Het is een open deur, maar begin de dag met een goed ontbijt. Een broodje, wat fruit, zuivel, een eitje en een kop koffie of thee. Zeker tijdens de vakantie zit er tussen het ontbijt en de lunch meestal wel wat tijd, helemaal als je dingen onderneemt, en dat is prima vol te houden met een goed ontbijt. Je lichaam wordt zo aan het werk gezet, de verbranding komt goed op gang, en dat helpt je de hele dag.

Bron: Desertrose7, PixabayBron: Desertrose7, Pixabay

Bewustwording

Relatief veel mensen die met het gewicht bezig zijn, doen dit redelijk obsessief in de zin van continu opletten dat ze niets binnenkrijgen wat niet mag. Net iets te vak op de weegschaal staan en regelmatig een kledingstuk aantrekken dat net iets te straks zit … in de hoop dat het enig moment goed past. Die gedachten zijn niet goed en leggen eigenlijk de focus verkeerd.

Voelen, echt je lichaam voelen en er bewust mee bezig zijn, is beter. Dat geldt overigens voor iedereen. Eten kan heel gezellig zijn, maar is of blijft niet meer dan je lichaam aan de gang houden. Als je je dus bijvoorbeeld licht in het hoofd voelt, heb je of eerder net iets te weinig gegeten of het is te lang geleden dat je iets gegeten hebt. Je lichaam zegt eigenlijk dat het iets nodig heeft en dan is het wel zo prettig als het iets gezonds is. Vergeet de energierepen, want die leveren wellicht een stevige boost, maar is van korte duur en veel van de repen zijn ook nog eens caloriebommen. Gewoon een stuk fruit is vaak al genoeg.

Bewustwording in wat je eet, wanneer en hoe zijn de belangrijkste ingrediënten om tot evenwichtig en lekker eten te komen. Zo kom je tot een goed patroon van wat het lichaam nodig heeft aan voedingsstoffen en wat je lekker vindt. Genieten hoort namelijk ook bij het leven en dat kan je voor een deel prima uit gezellig samen eten halen.

Tot slot

Happyfood is een manier van eten die past bij de man en vrouw die bewust met eten bezig is. Daar mag best wel eens iets bij zitten wat niet helemaal volgens de schijf van vijf is, maar bekijk het in proportie. Alles binnen de norm, maar altijd bewust en niet onbewust van alles naar binnen proppen … ook niet tijdens de vakantie. Vakantie is niet afhankelijk van eten, maar van de omgeving, de mensen, de dingen die je onderneemt, lekker uitrusten en daar mag eten uiteraard wel onderdeel van uitmaken. Echter, het is nooit de graadmeter of je vakantie goed is of niet. Dat is teveel eer voor eten.
© 2013 - 2023 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De schijf van vijfDe schijf van vijfDe schijf van vijf is erg bekend, de meeste mensen kennen dit dus ook. Worden deze ''regels'' ook nageleefd? En hoe gaan…
De schijf van 5De schijf van 5De meeste Nederlanders kennen hem wel; de schijf van 5. Het is dé leidraad voor gezond, lekker en veilig eten, opgesteld…
De Schijf van Vijf, van 1953 tot en met 2016De Schijf van Vijf, van 1953 tot en met 2016De adviezen van het Voedingscentrum worden gebundeld in de Schijf van Vijf. Deze adviezen zijn bedoeld om een gezond eet…
De voedselzandloper in plaats van de Schijf van VijfDe voedselzandloper in plaats van de Schijf van VijfKris Verburgh (schrijver van het boek ‘De voedselzandloper’) stelt dat de Schijf van Vijf verouderd is. Naar aanleiding…

Zelf aardbeien, appels, bessen en peren plukken in GroningenIn de provincie Groningen vindt u een aantal fruitkwekerijen waar u zelf fruit kunt plukken, u krijgt het adres, het tel…
Koolhydraten in voedingsmiddelenKoolhydraten in voedingsmiddelenVeel voedingsmiddelen bevatten koolhydraten. Ze komen in twee vormen voor, namelijk in de vorm van zetmeel en suiker. In…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.