Ontbijt houdt studenten bij de les
Veel studenten liggen liever een half uurtje langer in bed dan dat ze goed ontbijten. Dit is erg slecht omdat `s nachts de spijsvertering op een laag pitje staat en in de ochtend de spijsvertering weer op gang moet worden gebracht.
Waarom hebben studenten behoefte aan een goed ontbijt?
Er zijn in Nederland veel studenten die niet ontbijten. Veel studenten hebben het veel te druk om even tijd te nemen voor een goed ontbijt. Er zijn ook talloze studenten die in de morgen er niet aan moeten denken om wat te eten. Na een lange nacht van ongeveer 12 tot 14 uur niet gegeten te hebben is je lichaam toe aan nieuwe voedingsstoffen.
Het ontbijt is een van de drie hoofdmaaltijden op een dag. Veel mensen denken dat de avond maaltijd de belangrijkste maaltijd is, maar het ontbijt is net zo belangrijk en word soms ook wel de belangrijkste maaltijd van de dag genoemd. Een goed ontbijt leidt tot betere studieprestaties voor de studenten. Dat komt omdat het ontbijt veel noodzakelijke voedingsstoffen levert en je zo dus minder kans heb op voedingstekorten. Als studenten niet of onvoldoende ontbijten worden ze moe, prikkelbaar en lusteloos door een voedingsstoffentekort. Dus begin de dag goed met een gezond ontbijt!
Waarom heb je een goed ontbijt nodig?
De meeste voedingsdeskundigen dringen er erg op aan om elke dag een goed ontbijt te nemen. Het is erg belangrijk om na een lange nacht van ongeveer 12 tot 14 uur niks gegeten te hebben, te ontbijten. Je lichaam heeft dan behoefte aan energie en dus aan voedingsstoffen. `s nachts staat je spijsvertering op een laag pitje. Door een goed ontbijt te eten met veel voedingsvezels komt je spijsvertering weer op gang. Het lichaam haalt de benodigde voedingsstoffen uit het ontbijt zoals, eiwitten, mineralen en vetten. Daarmee kunnen de cellen in het lichaam weer gevoed worden. Als je elke dag ontbijt blijft het lichaam in goede conditie en kunnen je hersenen goed functioneren. Zonder ontbijt kan je, je niet goed concentreren.
Gevolgen van niet of slecht ontbijten
Als je niet goed hebt ontbeten zal je snel honger krijgen en het gebrek aan ontbijt gaan compenseren. Vaak gebeurt dit met producten waarvan je snel energie krijgt. Die producten zitten doorgaans wel vol met suikers en vetten. Dit noemen we het graasgedrag. Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen die regelmatig hun ontbijt overslaan dan ook snel last hebben van overgewicht.
Dat komt omdat als je slaapt je glycogeenwaarden dalen (de suiker die je als brandstof gebruikt). Als je dan de volgende dag wakker wordt voert je lichaam een soort glycogeentest uit en op basis daarvan bepaalt je lichaam het honger gevoel voor die dag. Dus als je na het opstaan binnen een uur eet zal je de hele dag minder honger hebben.
Wat is een goed ontbijt?
Om een goed ontbijt samen te stellen moet je eerst weten welke basisproducten je nodig heb.
- Graanproducten
- Zachte margarine of halvarine
- Melk en melkproducten, kaas en vleeswaren
- Fruit
Wat is een goed ontbijt?
Graanproducten horen bij een goed ontbijt. Een goed voorbeeld daarvan is brood. Uit onderzoek is gebleken dat brood de belangrijkste bron van energie is. Brood bevat koolhydraten, voedingsvezels, ijzer, koper, magnesium en jodium. Door jodium is brood beter dan bijvoorbeeld muesli. Muesli bevat meestal geen jodium. In brood zit ook veel vitamines, namelijk B1 en B6. Het blijkt ook dat er in brood weinig vet zit. Er zijn veel verschillende soorten brood, maar het beste brood dat je kan kiezen is volkorenbrood. Daar zitten veel van de vitamines in die je stemming positief regelen.
Veel mensen denken dat ze dik worden van boter en smeren het dan ook niet op hun brood. In boter zitten echter de belangrijke vitamines A en D. Het is niet aan te raden om elke dag roomboter te gebruiken omdat daar verzadigde vetten in zitten die niet goed voor je zijn. Je kan beter halvarine of margarine op je brood smeren.
Goede dranken om bij het ontbijt te drinken zijn halfvolle of magere melk, karnemelk, koffie of thee zonder suiker. Ook is het goed om van vers fruit een sapje te maken. Drink na het persen van de vruchten het sap zo snel mogelijk op. Als je het 10 minuten laat staan na het uitpersen gaan de voedingsstoffen al achteruit doordat zuurstof de antioxidanten afbreekt.