Recepten Indische kip ketjap, kerrie, panggang en setan

Indische kip ketjap
Ingrediënten voor een flinke schaal- 1 kilo kippenvleugeltjes of kipkluifjes
- 1 mergbeentje, 1 bouillonblokje rund
- 10 cm sereh, 8 blaadjes djeroek peroet
- 1 rode uit of 2 sjalotjes
- 2 tenen knoflook
- 5 tjabé rawit
- 4 theelepels ketoembar, 2 theel. djintan
- zonnebloemolie
- ketjap benteng (de zoute versie van ketjap)
Bereiding
- Ontvel de kip. Trek een bouillon in een halve liter water van de velletjes, 1 mergbeentje en een runderbouillonblok. Dit laatste voor de kleur en het zoutgehalte. Doe er 5 cm sereh in, drie blaadjes djeroek peroet en 1 tjabé rawit in.
- Zout de kippetjes.
- Maak een boemboe van 1 rode uit of 2 sjalotten, 2 tenen knoflook en 4 tjabé rawits. Doe daar 4 theelepels ketoembar bij en 2 theelepels djintan. Maak dit geheel fijn in de keukenmachine of snijd het met de hand (mes) heel erg fijn.
- Doe een half theekopje zonnebloemolie in een braadpan en fruit de boemboe. Doe daar de kippetjes bij en roer goed om.
- Giet een soeplepel bouillon bij het geheel en doe daar 50 ml kepjap bij. Voeg dan weer 5 cm sereh toe en 5 blaadjes djeroek peroet.
- Laat alles ongeveer drie kwartier sudderen.
Indische kip kerrie
Ingrediënten- 1 kilo kippenvleugeltjes of kipkluifjes
- 1 mergbeentje, 1 bouillonblok rund
- 10 cm sereh, 8 blaadjes djeroek peroet
- 1 grote ui of twee sjalotten
- 2 tenen knoflook
- 5 tjabé rawits
- 4 theelepels ketoembar, 2 theelepels djintan
- zonnebloemolie
- kerrie
- blikje kokos
Bereiding
- Ontvel de kip. Trek een halve liter bouillon van de velletjes, een mergbeentje en een bouillonblok rund. Dit laatste voor de kleur en het zoutgehalte. Doe er 5 cm sereh in, een tjabé rawit en enkele blaadjes djeroek peroet.
- Zout de kippen.
- Maak een boemboe van de ui of de sjalotten, twee tenen knoflook en 4 tjabé rawits. Doe daarbij 4 theelepels ketoembar en 2 theelepels djintan. Doe de boemboe in de keukenmachine of in de vijzel. Met de hand heel fijn maken gaat ook prima.
- Doe een half theekopje zonnebloemolie in een braadpan en fruit de boemboe. Doe daar de kippen bij en roer ze goed door de boemboe.
- Giet een soeplepel bouillon bij de kip en een kwart blikje kokos. Strooi er ook een theelepel kerrie bij.
- Voeg 5 cm sereh en 5 blaadjes djeroek peroet bij het geheel.
- Laat de kip ongeveer drie kwartier sudderen.
Kip Panggang
Ingrediënten- 1 kilo kippenvleugeltjes of kipkluifjes
- wat zout
- een beetje suiker naar smaak
- wat peper
- 3 rode lomboks of 2 eetlepels sambal oelek of een andere sambal naar keuze
- 1 grote ui of 2 á 3 sjalotjes
- 5 teentjes knoflook
- 1 theelepel trassi
- 2 eetlepels tamarinde of citroensap
- 4 eetlepels zoete ketjap
- een mergbeentje
- 1 blokje kippenbouillon
- 4 eetlepels zonnebloemolie
Bereiding
- Ontvel de kippetjes.Wrijf de kipjes in met zout en peper. Daarna worden ze gegrild
- Fruit de kruiden in de zonnebloemolie en doe er wat water bij. Iets meer smaak krijgt het gerecht als er een bouillon wordt getrokken van de kippenvelletjes, een mergbeentje en een blokje kippenbouillon
- De kippetjes worden nu mee gesmoord met de kruiden, Daarna worden ze weer gegrild
- De saus die overblijft, kan worden geserveerd bij de kippetjes
Hete kip (ajam setan)
Ingrediënten- 1 kilo kippenvleugeltjes of kipkluifjes
- 4 tenen knoflook
- anderhalve ui of 3 sjalotjes
- 2 á 3 eetlepels sambal naar keuze
- lombok rawit naar eigen 'hete' smaak
- 4 eetlepels ketjap manis
- 2 eetlepels tamarinde of citroensap
- anderhalve theelepel trassi
- halve eetlepel mosterd
- een half kopje water
- wat zout
- wat suiker
Bereiding
- Bak de kippetjes half gaar
- Bak de kruiden met de kippetjes mee
- voeg daarna het water toe met het zout en de suiker
- Laat nu alles inkoken tot het wat droger is geworden
Droog gebakken kip (ajam goreng)
Ingrediënten- 1 kilo kippenvleugeltjes of kipkluifjes
- 2 kopjes zonnebloemolie
- wat peper en zout
- nootmuskaat
Bereiding
- Wrijf de kippetjes in met peper en zout
- Verhit de olie en braad de kip goudbruin
- Als de kip gaar is, laat hem dan uitlekken
Bij de Chinese toko zijn ingevroren limoenbladeren te koop die in plaats van de djeroek peroet kunnen worden gebruikt. Ook heerlijk!
Een weetje: in de Indonesische keuken wordt geen gebruik gemaakt van olijfolie. Gebakken wordt in zonnebloemolie of 'gewoon' in bakboter.
Lees verder
- Indische rijsttafel: vegetarische recepten en bijgerechten
- Recepten voor de Chinese rijsttafel, wokgerecht, nasi
Warning: Undefined array key 66188 in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/article.php on line 202
Warning: Undefined array key 55389 in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/article.php on line 202
Warning: Undefined array key 77799 in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/article.php on line 202