InfoNu.nl > Eten en Drinken > Buitenlands > Recepten Indische kip ketjap, kerrie, panggang en setan

Recepten Indische kip ketjap, kerrie, panggang en setan

Recepten Indische kip ketjap, kerrie, panggang en setan Indische kip is geschikt voor allerlei doeleinden. Natuurlijk kan het gerecht altijd gegeten worden bij een Indische rijsttafel, maar ook los daarvan is het een heerlijk "snoepgerecht". Men kan het serveren als aperitief voor het eten, maar bijvoorbeeld ook op een receptie presenteren in plaats van de steeds terugkerende bitterballen. De kipjes even opwarmen en ze smaken heerlijk bij elke bijeenkomst. Ook bij een Hollandse maaltijd met aardappels en groente smaakt de Indische kip heerlijk.

Indische kip ketjap

Ingrediënten voor een flinke schaal

  • 1 kilo kippenvleugeltjes of kipkluifjes
  • 1 mergbeentje, 1 bouillonblokje rund
  • 10 cm sereh, 8 blaadjes djeroek peroet
  • 1 rode uit of 2 sjalotjes
  • 2 tenen knoflook
  • 5 tjabé rawit
  • 4 theelepels ketoembar, 2 theel. djintan
  • zonnebloemolie
  • ketjap benteng (de zoute versie van ketjap)

Bereiding

  • Ontvel de kip. Trek een bouillon in een halve liter water van de velletjes, 1 mergbeentje en een runderbouillonblok. Dit laatste voor de kleur en het zoutgehalte. Doe er 5 cm sereh in, drie blaadjes djeroek peroet en 1 tjabé rawit in.
  • Zout de kippetjes.
  • Maak een boemboe van 1 rode uit of 2 sjalotten, 2 tenen knoflook en 4 tjabé rawits. Doe daar 4 theelepels ketoembar bij en 2 theelepels djintan. Maak dit geheel fijn in de keukenmachine of snijd het met de hand (mes) heel erg fijn.
  • Doe een half theekopje zonnebloemolie in een braadpan en fruit de boemboe. Doe daar de kippetjes bij en roer goed om.
  • Giet een soeplepel bouillon bij het geheel en doe daar 50 ml kepjap bij. Voeg dan weer 5 cm sereh toe en 5 blaadjes djeroek peroet.
  • Laat alles ongeveer drie kwartier sudderen.

Indische kip kerrie

Ingrediënten

  • 1 kilo kippenvleugeltjes of kipkluifjes
  • 1 mergbeentje, 1 bouillonblok rund
  • 10 cm sereh, 8 blaadjes djeroek peroet
  • 1 grote ui of twee sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 5 tjabé rawits
  • 4 theelepels ketoembar, 2 theelepels djintan
  • zonnebloemolie
  • kerrie
  • blikje kokos

Bereiding

  • Ontvel de kip. Trek een halve liter bouillon van de velletjes, een mergbeentje en een bouillonblok rund. Dit laatste voor de kleur en het zoutgehalte. Doe er 5 cm sereh in, een tjabé rawit en enkele blaadjes djeroek peroet.
  • Zout de kippen.
  • Maak een boemboe van de ui of de sjalotten, twee tenen knoflook en 4 tjabé rawits. Doe daarbij 4 theelepels ketoembar en 2 theelepels djintan. Doe de boemboe in de keukenmachine of in de vijzel. Met de hand heel fijn maken gaat ook prima.
  • Doe een half theekopje zonnebloemolie in een braadpan en fruit de boemboe. Doe daar de kippen bij en roer ze goed door de boemboe.
  • Giet een soeplepel bouillon bij de kip en een kwart blikje kokos. Strooi er ook een theelepel kerrie bij.
  • Voeg 5 cm sereh en 5 blaadjes djeroek peroet bij het geheel.
  • Laat de kip ongeveer drie kwartier sudderen.

Kip Panggang

Ingrediënten

  • 1 kilo kippenvleugeltjes of kipkluifjes
  • wat zout
  • een beetje suiker naar smaak
  • wat peper
  • 3 rode lomboks of 2 eetlepels sambal oelek of een andere sambal naar keuze
  • 1 grote ui of 2 á 3 sjalotjes
  • 5 teentjes knoflook
  • 1 theelepel trassi
  • 2 eetlepels tamarinde of citroensap
  • 4 eetlepels zoete ketjap
  • een mergbeentje
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 4 eetlepels zonnebloemolie

Bereiding

  • Ontvel de kippetjes.Wrijf de kipjes in met zout en peper. Daarna worden ze gegrild
  • Fruit de kruiden in de zonnebloemolie en doe er wat water bij. Iets meer smaak krijgt het gerecht als er een bouillon wordt getrokken van de kippenvelletjes, een mergbeentje en een blokje kippenbouillon
  • De kippetjes worden nu mee gesmoord met de kruiden, Daarna worden ze weer gegrild
  • De saus die overblijft, kan worden geserveerd bij de kippetjes

Hete kip (ajam setan)

Ingrediënten

  • 1 kilo kippenvleugeltjes of kipkluifjes
  • 4 tenen knoflook
  • anderhalve ui of 3 sjalotjes
  • 2 á 3 eetlepels sambal naar keuze
  • lombok rawit naar eigen 'hete' smaak
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • 2 eetlepels tamarinde of citroensap
  • anderhalve theelepel trassi
  • halve eetlepel mosterd
  • een half kopje water
  • wat zout
  • wat suiker

Bereiding

  • Bak de kippetjes half gaar
  • Bak de kruiden met de kippetjes mee
  • voeg daarna het water toe met het zout en de suiker
  • Laat nu alles inkoken tot het wat droger is geworden

Droog gebakken kip (ajam goreng)

Ingrediënten

  • 1 kilo kippenvleugeltjes of kipkluifjes
  • 2 kopjes zonnebloemolie
  • wat peper en zout
  • nootmuskaat

Bereiding

  • Wrijf de kippetjes in met peper en zout
  • Verhit de olie en braad de kip goudbruin
  • Als de kip gaar is, laat hem dan uitlekken

Bij de Chinese toko zijn ingevroren limoenbladeren te koop die in plaats van de djeroek peroet kunnen worden gebruikt. Ook heerlijk!
Een weetje: in de Indonesische keuken wordt geen gebruik gemaakt van olijfolie. Gebakken wordt in zonnebloemolie of 'gewoon' in bakboter.

Lees verder

© 2012 - 2020 Wilvdvleuten, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Recepten Indische kip, ajam, Brandal kip en kippensoepRecepten Indische kip, ajam, Brandal kip en kippensoepKip is voor iedereen een lekker stuk vlees. Gemakkelijk te bereiden, en van alle stukken van de kip is iets heerlijks te…
Zes verschillende Nasi Goreng receptenZes verschillende Nasi Goreng receptenNasi Goreng (Maleisisch voor "gebakken rijst") is een oorspronkelijk Indonesisch, maar inmiddels volledig ingeburgerd re…
Borrelhapjes met als basis eierenBorrelhapjes met als basis eierenZet je graag iets lekkers op tafel, maar wil je eens iets anders dan een bakje chips, zoutjes of een plakje worst of kaa…
Indische rijsttafel, bamisoep, sajoer lodeh en lamssatéIndische rijsttafel, bamisoep, sajoer lodeh en lamssatéDe Indische keuken is bij uitstek een keuken waarin men op velerlei manieren kan variëren. Met de vijf basiskruiden: ket…
Ketjap, de smaakmaker van sojaKetjap, iedereen kent het bijna wel. Het is een donkere saus die vooral wordt gebruikt in de Indische keuken en zoet of…

Reageer op het artikel "Recepten Indische kip ketjap, kerrie, panggang en setan"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wilvdvleuten
Laatste update: 22-01-2020
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Special: Indische recepten
Schrijf mee!