Recepten Indische kip, ajam, Brandal kip en kippensoep

Recepten Indische kip, ajam, Brandal kip en kippensoep Kip is voor iedereen een lekker stuk vlees. Gemakkelijk te bereiden, en van alle stukken van de kip is iets heerlijks te maken. Bij de Indische rijsttafel is het een van de vleesgerechten, of men maakt er saté van. Kip kan ook in bamisoep, een heerlijk maaltijdgerecht. Met een knipoog naar Noord-Afrika kan het ook een koriandersoep worden. Indische kip kan op heel veel manieren gemaakt worden. Dit is helemaal afhankelijk van de kruiden die u ervoor gebruikt en hoeveel van elk. Zowel poten als borst van de kip kunnen voor de gerechten gebruikt worden.

Kip uit de Indische keuken

De Indische kip wordt bereid met kruiden. De basiskruiden van de Indische keuken zijn ketoembar, djahé, laos, sereh en djintan.
Met deze kruiden kunt u variëren zoals u wilt. U kunt ze allemaal gebruiken, enkele weglaten of niet genoemde smaakmakers toevoegen. Dat kunnen bijvoorbeeld kemirinoten zijn, djeroek perut, salam of kerrie. Kleine rode pepertjes, djeroek perut, worden ook regelmatig toegevoegd.

U kunt veel kruiden en specerijen vers kopen in de toko en vaak ook in Aziatische winkels. Soms zelfs bij de supermarkten. De basiskruiden zijn allemaal te koop in de toko en in de supermarkt. Door het variëren krijgt u elke keer weer een nieuwe smaak voor uw gerecht.

Indische kip met kemirinoten

ingrediënten:

  • 12 drumsticks
  • 3 uien, 5 tenen knoflook
  • ketoembar
  • 3 gepofte kemirinoten
  • 1 theelepel sereh, 1 theel.djahe en 1 theel.laos
  • 3 eetlepels sambal badjak
  • wat bouillon (getrokken van kipresten of bouillonblokjes)
  • zonnebloemolie

Bereiding:

Braad de drumsticks aan in olie. Snijd of rasp de kemirinoten in kleine stukjes. Bak de kruiden apart . Als ze smeuïg zijn, doe de kip er dan bij. Blus het geheel af met wat bouillon en laat het kipgerecht sudderen tot het gaar is. Met een half theekopje ketjap erbij hebt u een nieuw gerecht: Kip Ketjap.

Kip met kerrie en bamisoep

ingrediënten

  • 7 stukken kip naar keuze
  • 2 uien, 2 tenen knoflook
  • 1 dessertlepel ketoembar, drie kwart theelepel laos, halve theel. djahé
  • verse sereh (10 cm), 2 kemirinoten, 3 blaadjes djeroek peroet, 3 blaadjes salam
  • 1 eetlepel sambal badjak, 1 flinke eetlepel kerrie (zoet).
  • anderhalve liter kippenbouillon (getrokken van kipresten of bouillonblokjes)
  • halve spitskool, 2 winterpenen, 200 gram peulen
  • 1 pak mie
  • zonnebloemolie

Bereiding:

Braad de kipstukken aan in olie. Bak de uien, de knoflook en de kruiden en doe dan de kip erbij. Blus het af met wat bouillon en laat het sudderen. Kook de mie in de rest van de bouillon en doe de groenten erbij. Als de groenten beetgaar zijn , kan de bouillon bij de kip, of andersom. Laat het geheel nog even staan en dien dan op.

Indische Brandalkip

ingrediënten

  • 4 kippenpoten
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetlepel sambal Brandal
  • 2 theelepels ketoembar, halve theel. djintan, halve theel. sereh, halve theel. laos, halve theel. djahé.
  • zonnebloemolie
  • eventueel wat bouillon (getrokken van kipresten of bouillonblokjes)

Bereiding:

Bak de knoflook en de kruiden in de olie zodat het geheel een boemboe wordt . Braad dan de kippen aan in de boemboe op een zacht vuur. Draai ze regelmatig. Doe er zo nodig nog een beetje olie bij. Blus af met een klein beetje bouillon en laat het geheel sudderen.

Kip-koriander soep

ingrediënten:

  • 1 mergbeentje en resten kip om de bouillon te trekken
  • kwart bosje koriander
  • 5 cm sereh, 6 hele chilipepertjes,2 schepjes zout
  • 1 winterpeen
  • een halve kilo kip naar keuze (liefst stukken met bot, dat geeft meer smaak)
  • 200 á 300 gram rijst
  • zonnebloemolie

Bereiding:

Braad de stukken kip eerst aan. Trek dan van de rest van de ingrediënten een bouillon en leg de kip erin. Doe er als laatste de koriander en de rijst bij. Nog even trekken, dan kan de soep opgediend worden.

Lees verder

© 2012 - 2020 Wilvdvleuten, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Nasi goreng met zuurkool! Nederlands of Indisch gerecht?Nasi goreng met zuurkool! Nederlands of Indisch gerecht?Dit is een wonderlijk hoofdgerecht dat door mijn uit Nederlands-Indië afkomstige familie is overgeleverd. Van moeder op…
Recepten Indische kip ketjap, kerrie, panggang en setanRecepten Indische kip ketjap, kerrie, panggang en setanIndische kip is geschikt voor allerlei doeleinden. Natuurlijk kan het gerecht altijd gegeten worden bij een Indische rij…
Kryptopterus bicirrhis - Indische GlasmeervalKryptopterus bicirrhis - Indische GlasmeervalOndanks dat Kryptopterus bicirrhis kleurloos is, is hij toch een echte blikvanger in het aquarium. De Glasmeerval is nam…
De Indische glasmeervalDe Latijnse naam van de Indische glasmeerval is Kryptopterus bicirrhis en behoort tot de familie van de echte meervallen…

Eetcultuur: JapanWie aan Japans eten denkt denkt al gauw aan sushi, rauwe vis en tempura. Japans voedsel is zeer gezond, calorie-arm en h…
Ciao Bella, De smaak van VenetiëCiao Bella, De smaak van VenetiëCiao Bella, De smaak van Venetië, is een sfeervol en smaakvol kookboek van Tessa Kiros. De Nederlandse uitgave verscheen…

Reageer op het artikel "Recepten Indische kip, ajam, Brandal kip en kippensoep"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wilvdvleuten
Laatste update: 20-02-2020
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Special: Indische recepten
Schrijf mee!