Recepten Indische kip, ajam, Brandal kip en kippensoep
Kip is voor iedereen een lekker stuk vlees. Gemakkelijk te bereiden, en van alle stukken van de kip is iets heerlijks te maken. Bij de Indische rijsttafel is het een van de vleesgerechten, of men maakt er saté van. Kip kan ook in bamisoep, een heerlijk maaltijdgerecht. Met een knipoog naar Noord-Afrika kan het ook een koriandersoep worden. Indische kip kan op heel veel manieren gemaakt worden. Dit is helemaal afhankelijk van de kruiden die u ervoor gebruikt en hoeveel van elk. Zowel poten als borst van de kip kunnen voor de gerechten gebruikt worden.
Kip uit de Indische keuken
De Indische kip wordt bereid met kruiden. De basiskruiden van de Indische keuken zijn ketoembar, djahé, laos, sereh en djintan.
Met deze kruiden kunt u variëren zoals u wilt. U kunt ze allemaal gebruiken, enkele weglaten of niet genoemde smaakmakers toevoegen. Dat kunnen bijvoorbeeld kemirinoten zijn, djeroek perut, salam of kerrie. Kleine rode pepertjes, djeroek perut, worden ook regelmatig toegevoegd.
U kunt veel kruiden en specerijen vers kopen in de toko en vaak ook in Aziatische winkels. Soms zelfs bij de supermarkten. De basiskruiden zijn allemaal te koop in de toko en in de supermarkt. Door het variëren krijgt u elke keer weer een nieuwe smaak voor uw gerecht.
Indische kip met kemirinoten
ingrediënten:
- 12 drumsticks
- 3 uien, 5 tenen knoflook
- ketoembar
- 3 gepofte kemirinoten
- 1 theelepel sereh, 1 theel.djahe en 1 theel.laos
- 3 eetlepels sambal badjak
- wat bouillon (getrokken van kipresten of bouillonblokjes)
- zonnebloemolie
Bereiding:
Braad de drumsticks aan in olie. Snijd of rasp de kemirinoten in kleine stukjes. Bak de kruiden apart . Als ze smeuïg zijn, doe de kip er dan bij. Blus het geheel af met wat bouillon en laat het kipgerecht sudderen tot het gaar is. Met een half theekopje ketjap erbij hebt u een nieuw gerecht: Kip Ketjap.
Kip met kerrie en bamisoep
ingrediënten
- 7 stukken kip naar keuze
- 2 uien, 2 tenen knoflook
- 1 dessertlepel ketoembar, drie kwart theelepel laos, halve theel. djahé
- verse sereh (10 cm), 2 kemirinoten, 3 blaadjes djeroek peroet, 3 blaadjes salam
- 1 eetlepel sambal badjak, 1 flinke eetlepel kerrie (zoet).
- anderhalve liter kippenbouillon (getrokken van kipresten of bouillonblokjes)
- halve spitskool, 2 winterpenen, 200 gram peulen
- 1 pak mie
- zonnebloemolie
Bereiding:
Braad de kipstukken aan in olie. Bak de uien, de knoflook en de kruiden en doe dan de kip erbij. Blus het af met wat bouillon en laat het sudderen. Kook de mie in de rest van de bouillon en doe de groenten erbij. Als de groenten beetgaar zijn , kan de bouillon bij de kip, of andersom. Laat het geheel nog even staan en dien dan op.
Indische Brandalkip
ingrediënten
- 4 kippenpoten
- 1 teen knoflook
- 1 eetlepel sambal Brandal
- 2 theelepels ketoembar, halve theel. djintan, halve theel. sereh, halve theel. laos, halve theel. djahé.
- zonnebloemolie
- eventueel wat bouillon (getrokken van kipresten of bouillonblokjes)
Bereiding:
Bak de knoflook en de kruiden in de olie zodat het geheel een boemboe wordt . Braad dan de kippen aan in de boemboe op een zacht vuur. Draai ze regelmatig. Doe er zo nodig nog een beetje olie bij. Blus af met een klein beetje bouillon en laat het geheel sudderen.
Kip-koriander soep
ingrediënten:
- 1 mergbeentje en resten kip om de bouillon te trekken
- kwart bosje koriander
- 5 cm sereh, 6 hele chilipepertjes,2 schepjes zout
- 1 winterpeen
- een halve kilo kip naar keuze (liefst stukken met bot, dat geeft meer smaak)
- 200 á 300 gram rijst
- zonnebloemolie
Bereiding:
Braad de stukken kip eerst aan. Trek dan van de rest van de ingrediënten een bouillon en leg de kip erin. Doe er als laatste de koriander en de rijst bij. Nog even trekken, dan kan de soep opgediend worden.
Lees verder