Biologische Wijn in Ronda (Zuid-Spanje)
Op het domein van Frederico Schatz worden druiven met respect behandeld. Deze wijnboer produceert biodynamische wijn en is een streling voor de tong. De "Finca Sanguijuela" bevindt zich dichtbij Acinipo, het oude Ronda. In deze regio heerst er een soort microklimaat dat de druiven hun eigen karakter geeft.
Biologische Wijn Verbouwen met Respect voor de Natuur in Zuid-Spanje
Op het domein van Federico Schatz in Ronda wordt Spaanse wijn verbouwd met groot vakmanschap, wijsheid en liefde voor het vak. De technieken die hij hierbij inzet kunnen kort samengevat worden. Namelijk met respect voor het leven in de grond, het voortbestaan van de plant in evenwichtige omstandigheden, harmonisch en verzekerd van een microklimaat dat ervoor zorgt dat de druif haar eigen karakter kan uiten met het typische van de streek waar ze vandaan komt. Federico bereikt dit op zijn eigen manier door gewoonweg te opteren voor een aantal principes die getuigen van respect voor de natuur.
Biologisch en Biodynamische Wijnbouw
De wijnen van bodega Schatz behoren tot de categorie biodynamisch. Deze categorie is nog een stap verder dan biologische wijn alleen. In de biologische en biodynamische wijnbouw wordt op twee fronten anders gewerkt dan in de reguliere wijnproductie. Ten eerste in de wijngaard en ten tweede tijdens het vinificatieproces.
Bij de “gewone” wijnbouw worden nogal wat bestrijdingsmiddelen gebruikt tegen onkruid, ongedierte en ziektes van de wijnstok. Bij biologische en biodynamische wijnbouw wordt nooit met chemische bestrijdingsmiddelen gewerkt. Dit betekent wel dat er veel meer handenarbeid aan te pas komt omdat men bijvoorbeeld enkel mechanisch of met de hand kan wieden. Veel van de plagen die de wijnstok kan oplopen ontstaan door schimmels en meeldauw is bijvoorbeeld één van de ziektes die de druiven ineen doet schrompelen. Waar men in de traditionele wijnbouw gaat werken met zwaveloplossingen hier tegen, knipt men bij de alternatieve wijnbouw de aangetaste bladeren weg, maar dit kan dan problemen geven doordat de druif te weinig suikers vormt.
Wijnboer Federico Schatz heeft door systematisch te werken met zijn biologisch biodynamische aanpak een klimaat gecreëerd waarbij zijn wijnstokken minder vatbaar zijn voor ziektes. Op die manier sluit hij om te beginnen al de oorzaken van de problemen uit en rondom zijn wijngaard zijn er struiken en bomen waar vogels graag komen nestelen zodat ook schadelijke insecten op een natuurlijke manier geweerd worden. Er scharrelen kippen rond die allerlei kevertjes, slakken en wormpjes pikken en ondertussen zorgen ze voor een natuurlijke bemesting.
Franse Wijnboer wordt gezien als de paus van de Biodynamische Wijnbouw
Bij Nicolas Joly in Frankrijk, een wijnboer die als de paus van de biodynamische wijnbouw gezien wordt, gaan ze elk jaar tussen de wijnstokken ploegen met een paard om op die manier de grond nieuwe energie en kracht te geven. Wijn proeven van Nicolas Joly bij volle maan en met een gitaarconcert was onlangs een speciaal evenement op de wijngaard van Federico Schatz.
Dit werd georganiseerd door Fernando Angulo van de Enopateca, een buitengewone wijnhandel in Ronda met een interessante (Spaanstalige) blog die het niet alleen heeft over wijn maar ook over muziek (jazz, flamenco .....)
Wat is er zo uniek aan Biodynamische landbouw?
Het specifieke van de biodynamische landbouw is naast het gebruik van organische bemesting ook nog het gebruiken van preparaten. Federico Schatz gebruikt bijv. brandnetel preparaten om zijn wijngaard mee te besproeien als een soort bemesting en ook om de grond te activeren.
Federico Schatz van de bodega Finca Sanguijuela merkt hierbij op dat hij eigenlijk alleen maar werkt op de manier waarop zijn grootouders en overgrootouders het deden, dichter bij de natuur. Voor bemesting, snoeien en andere zaken wordt rekening gehouden met de maankalender en de stand van andere hemellichamen die de natuur beïnvloeden.
Bij de vinificatie gebruikt hij uitsluitend de eigen gistcellen van de druiven, die met natuurlijke bacterieën de harde appelzuren omzetten in de zachtere melkzuren. De wijnen worden hoofdzakelijk verouderd op de natuurlijke fijne gezonde gistcellen “sur lie” in eikenhouten vaten uit Frankrijk (Allier, Nevers, Troncais, Vosges), Amerika (Ohio) en Centraal-Europa ( Slovenië, Hongarije en Roemenië).
Wijn proeven van deze bodega "Finca Sanguijuela" is een waar genot.
Op uw gezondheid!
Lees verder