De Aardbeien van Huelva
De aardbeien verwelkomen de lente in de provincie van Huelva in Andalusië met hun verrukkelijke kleur en smaak. Deze streek is ook bekend voor zijn beroemde jamón (ham) en gambas. De plaatselijke keuken is er voortreffelijk en het landschap uitnodigend.
Grootste Europese Producent van Aardbeien
De provincie van Huelva is de beste en grootste Europese aardbeien producent en tweede grootste op wereldvlak, na de Verenigde Staten. De vruchten kunnen er groeien in ideale omstandigheden en krijgen ongeveer 248 uren zon per maand in de lente voorgeschoteld. Tijdens deze periode van het jaar is er een heel gering verschil tussen de temperatuur overdag en die van 's nachts, wat de groei van de aardbei alleen maar ten goede komt.
Er worden jaarlijks ongeveer 295 000 ton aardbeien geoogst, hiervan blijft slechts 15 procent in Spanje en 85 procent van de totale oogst wordt geëxporteerd naar het buitenland, met name Duitsland en Frankrijk.
Hoe kwam de aardbei in Huelva terecht?
Het was de Sevilliaanse zakenman "Antonio Medina" die de eerste aardbeiplanten meebracht vanuit Californië, ergens rond 1960. Dit waren de voorlopers van de hedendaagse aardbeienteelt.
Sindsdien wordt de lente er gekenmerkt door 7500 hectaren witte velden, die miljoenen rode stipjes verbergen met een uiterst zoete smaak.
Hoelang duurt het Aardbeienseizoen?
Het Aardbeienseizoen duurt van eind januari tot eind mei, met als belangrijkste periode 15 maart tot 15 april. Wanneer je door deze streek rijdt tijdens het oogstseizoen, dan zie je her en der verkooppunten waar je lekkere aardbeien kunt kopen. Zeker doen, ze bevatten een belangrijke bron aan vitamine C en zitten vol antioxidanten.
Werkgelegenheid
Ongeveer 50 000 personen worden er te werk gesteld in Huelva (Andalusie) om de aarbeien met de hand te plukken. Wanneer de campagne begint om mensen aan te werven, dan wordt er eerst berekend hoeveel personen men zal nodig hebben om de nieuwe oogst vlot te laten verlopen. Aan de hand van die berekening wordt er bekeken hoeveel mensen er uit Andalusie bereid zijn om de aardbeien op artisanale wijze te plukken. Er is ook een overeenkomst met het Nationaal Tewerkstellings Agentschap (ANAPEC) in Marokko. Zo kan men personen in hun land van herkomst aanwerven en ontstaan er geen situaties zoals is gebeurt in Jaen. Waar duizenden imigranten, op zoek naar werk, tijdens de oogstperiode naar Jaen kwamen en leefden in kampen met zeer slechte omstandigheden.
Hoe ziet de Perfecte Aarbei er uit?
Een perfecte aardbei, voor iedereen, is groot, rood en lekker zoet. Maar dat zijn ze niet allemaal, het belangrijkste kenmerk van het fruit is de kwaliteit. En dit is, wat de aardbeien uit Huelva, zeker aan voldoen!
Hierna volgt nog een heerlijk recept met aardbeien, eens wat anders dan de typische aardbeientaart of aarbeien met yoghurt.
Gazpacho van Aardbeien
Ingredienten
- 1 lange groene peper in stukjes gesneden
- 1 rode paprika in stukjes gesneden
- 1 groene paprika in stukjes gesneden
- 500 verse aardbeien in stukjes gesneden
- 1 dikke boterham van de dag voordien
- 2 tenen knofloof zeer fijn gehakt
- 100 ml extra virgen olijfolie
- 100 ml rode wijn
- 50 ml wijnazijn of balsamico
- zout en versgemalen zwarte peper
- verse muntblaadjes om te versieren
Bereiding
- Mix alles goed fijn met de mixer of keukenrobot en laat verder afkoelen in de ijskast.
- Schenk in glazen en versier met de munt en enkele druppels olie.
- Heerlijk als vieruurtje of als dorstlesser.
Lees verder