De wijnen uit Jerez (Zuid-Spanje)
Wie Jerez de la Frontera bezoekt, ruikt al vlug de geur van de sherry die de stad onder een heerlijke geur bedwelmd. Sherry is één van de wijnen uit de oudheid die nog steeds te verkrijgen is. Wie graag sherry lust, komt in Jerez voldoende aan zijn trekken in de vele tapabars, restaurants en men kan er natuurlijk de plaatselijke bodegas gaan bezoeken.
Buit uit Cádiz (Zuid-Spanje) wordt mode in Londen (Engeland)
Strabo, een geograaf uit de eerste eeuw voor Christus is de eerste persoon die iets schreef over de wijnen van Jerez. Hij vertelt ons dat de eerste wijnstokken naar Jerez meekwamen met de Feniciërs omstreeks 1100 voor Christus. De kennis hierover is bewaard gebleven ook tijdens de eeuwen dat Spanje onder Arabisch bewind viel.
Daarna, met de ontdekking van Amerika in de Moderne Tijden werden de wijnen al verhandeld in plaatsen zoals Indië en de Antillen. De handel in Londen begon toen de Engelsen in 1578 Cádiz aanvielen en 3000 vaten sherry buitmaakten. Hierdoor is het gekomen dat de sherry in Londen in de mode kwam.
Er zijn maar weinig wijnen uit de oudheid die nog steeds op de markt zijn, maar sherry is er één van. Dat komt omdat de bewoners van
Jerez de la Frontera of Xeres (Zuid-Spanje) hun structuur hebben aangepast aan de noden van de tijd en zich op die manier steeds hebben kunnen aanpassen aan de veranderingen in de vraag.
De architectuur van Jerez
Als we de bodega's (de wijnhuizen) van Jerez bekijken valt in de eerste plaats op dat ze heel mooi zijn op vlak van architectuur, estetisch gezien dus. Verder zien we dat ze aangepast zijn aan de klimatologische omstandigheden. Op zich is het klimaat in de buurt van Jerez niet erg gunstig voor het bewaren van wijn. Het kan erg heet worden en er is de een heel sterke invloed van de Atlantische Oceaan. Dit heeft de eigenaars van de bodegas verplicht de architectuur van hun wijnhuizen zo aan te passen dat de negatieve weersinvloeden werden afgezwakt en dat de positieve elementen gebruikt werden.
Jerez heeft een breed gamma aan wijnen
De streek van Jerez heeft een hele brede waaier van wijnen die gaan van de beendroge "witte" wijnen tot donkere en zoete wijnen. Om die wijnen te bekomen zijn specifieke microklimaten nodig die de bodega-eigenaars op hun manier gaandeweg hebben gecreërd. Ze variëren met de ligging, de oriëntatie, hoogte etc. van de bodega en krijgen op die manier het gewenste resultaat.
Serveer de wijn van Jerez op de juiste temperatuur
Het is echt van belang de verschillende soorten wijnen van Jerez de la Frontera op de juiste temperatuur te serveren.
Hierbij de richtlijnen van de professionals:
- Manzanillas 8-10ºC
- Fino 8-10ºC
- Pale Cream 9-10ºC
- Cream "kamertemperatuur"
- Amontillado "kamertemperatuur"
- Palo Cortado "kamertemperatuur"
- Oloroso 16-17ºC
- Pedro Ximénez "kamertemperatuur"
Belangrijke opmerking
Met kamertemperatuur wordt een temperatuur bedoeld die ligt tussen 16 en 18º Celsius !
In het Spaans noemt men dit "temperatura ambiente bodega" (omgevingstemperatuur van het wijnhuis, in de betekenis van wijnkelder). Dit voelt meestal heel koel aan in verhouding met de buitentemperatuur die hier in de zomer vaak de 35 graden overstijgt en ook in de winter op een zonnig terrasje zal de thermometer gauw boven de 23 graden komen.
¡Salud! Gezondheid!
Lees verder