Ribera del Duero - Wijnregio in Spanje

De wijnregio "Ribera del Duero", gelegen aan de oevers van de rivier El Duero, omvat Burgos, Valladolid, Soria en Segovia. De wijngaarden van deze Spaanse regio hebben te kampen met extreme koude en hitte en ook hevige regen en snijdende wind. Sommige van de wijnen van de Ribera del Duero hebben werelwijde erkenning, denk maar aan een "Vega Sicilia". Diegenen die de grond bewerken weten precies hoe ze dat moeten doen en alleen het allerbeste is goed genoeg om excellente wijnen te produceren.

Korte geschiedenis over de Ribera del Duero

De druiventeelt in deze Spaanse wijnregio heeft een 2000 jaar oude geschiedenis. De regio Ribera del Duero heeft altijd geleefd voor en door de wijn. De Romeinse legioenen uit de Hispania-tijd hebben genoten van de goedheid van de wijn, maar het was pas in de Middelleeuwen dat de productie begon uit te breiden. Vanaf de dertiende eeuw zorgden de monniken van Cluny voor verdere productie. De eerste bodegas waren geboren en voor het eerst werd de wijn, buiten eigen regio te koop aangeboden. Een begin van een bloeiende periode.

Het keerpunt dat het begrip van de wijnen van deze zone zal veranderen, was de oprichting van een bodega door Eloy Lecanda in 1864, in Valbuena del Duero. Namelijk "Vega Sicilia". De geïntroduceerde buitenlandse rassen die nu begonnen te produceren onder een "Denominación de Origen" brachten één van de beste wijnen van de wereld voort. Decennialang bracht deze bodega het beste van het beste op de markt wat er in Spanje te vinden was. Vandaag de dag is Vega Secilia nog steeds een mythe onder de wijnen.

Meer dan een eeuw later in 1972, bracht Alejandro Fernandez, zoon van een lange familietradie wijnbouwers van de bodega Pesquera, een revolutie teweeg in de techniek van aanplant en snoeien. De wijnstokken werden van toen af aan gesnoeid en geleid langs palen en draden, "en espaldera". Hij slaagde erin in korte tijd een aantal verrassende wijnen op de markt te brengen die kwalitatief zo goed waren dat ze bij de beste op wereldvlak horen. Samen met Vega Sicilia zorgde hij voor de appellation van de Ribera del Duero.

Het werk van 223 Bodegas in de wijnstreek Ribera del Duero

De DO (Denominación de Origen) bestaat uit 20 905 hectaren wijngaarden (97,44% hiervan is voor rode druiven beschikbaar). De productie van 70,3 miljoen kilo druiven, geoogst door 8386 wijnboeren met een maximum aan 7000 kg/hectare en verwerkt door 223 bodegas tot rode of rosé wijnen. De witte wijnen zijn, voor het jaar 2008, niet opgenomen door de CRDO Ribera del Duero. De druiven die toegestaan zijn door de DO voor de rode wijnen zijn : Tempranillo, Cabarnet Sauvignon, Merlot, Malbec en Grenache. De enige witte druivensoort die toegestaan is, is de Albillo, die gekweekt wordt op kalkbodems die bijna zo wit zijn als de "albarizas" uit het sherry-gebied.

Rode Crianza wijnen van de Ribera del Duero

Deze wijnen rijpen ten minste 12 maanden op eikenhouten vaten en mogen niet vóór 1 oktober, 2 jaar na de oogst op de markt worden gebracht. Dus zal de wijn nog 1 jaar in een ander vat of op fles narijpen.

Enkele voorbeelden van Crianza wijnen
  • Bracamonte Crianza 2004 Ribera del Duero - Tempranillo
  • Semele Crianza - Ribera del Duero - Tempranillo
  • Teofilo Reyes Tamiz - Ribera del Duero - Tempranillo

Rode Reserva wijnen van de Ribera del Duero

De wijnen van de Reserva rijpen 36 maanden, waarvan minimum 12 maanden op eikenhouten vaten. Deze wijn komt op de markt na 1 december van het derde jaar dat volgt op de wijnoogst.

Enkele voorbeelden van Reserva wijnen
  • Vega Sicilia - Ribera del Duero - Tinto Fino en Carbernet Sauvignon
  • Alion - Ribera del Duero - Tinto Fino en Tempranillo
  • Tamaral - Ribera del Duero - Tempranillo

Gran Reserva wijnen van de Ribera del Duero

Dit zijn de kwaliteitswijnen bij uitstek en hebben een rijpingsperiode van minsten 60maanden, waarvan minsten 24 maanden in eikenhouten vaten, gevolgd door 36 maanden in de fles. Deze wijn wordt op de markt gebracht vanaf het vijfde jaar na de wijnoogst.

Enkele voorbeelden van Gran Reserva wijnen
  • Vega Secilia Unico - Ribera del Duero - Tinto Fino en Carbernet Sauvignon
  • Valsotillo - Ribera del Duero - Tempranillo
  • Pesquera - Ribera del Duero - Tempranillo

Een voorbeeld van een excellente Ribera del Duero is de Viña Sastre ACOS 2006 van de Hermanos Sastre een kleine bodega van 42 ha waar traditioneel verbouwd wordt zonder kunstbemesting, noch herbiciden of insecticiden, kortom met respect voor de natuur en de grond.
© 2009 - 2024 Gertrudis, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
D.O. Rueda, witte wijnen met karakterD.O. Rueda, witte wijnen met karakterDe wijnstreek, die wordt aangeduid als D.O. Rueda heeft als centrum het stadje Rueda in de provincie Vallodolid, maar br…
La Rioja, kathedraal van de wijnLa Rioja, kathedraal van de wijnLa Rioja is de Spaanse wijnstreek, die buiten eigen land misschien wel het meest bekend is. Het gaat om wijnen met een s…
Rioja, veelzijdige Spaanse wijnRioja, veelzijdige Spaanse wijnSpanje is een populair wijnland. Alleen Italië en Frankrijk produceren jaarlijks meer wijn. Van de Spaanse wijnen is Rio…

Zoet gebak in Andalusië (Spanje)In Spanje kan je heel wat zoete gebakjes vinden. Bij ieder feest hoort dan ook een andere lekkernij. Denk maar aan de Tu…
Spaans Chapata broodSpaans Chapata broodBrood is het Spaanse symbool voor voedsel, men serveert het bij elk gerecht. Je kunt er broden vinden in allerlei denkba…
Gertrudis (51 artikelen)
Laatste update: 24-09-2009
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Buitenlands
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.