Het proeven van wijn

Het leren proeven van wijn, het bepalen van de kleur, geur en smaak is een belevenis op zich en maakt het wijn drinken steeds leuker en interessanter. Om echter een goed oordeel te kunnen geven over de inhoud van een glas, moet men over de nodige ervaring beschikken. Vakmatig proeven is een kwestie van analyseren, het geheugen nagaan naar geuren en smaken, een oordeel vellen en die dingen onthouden, die voor een volgende proef van belang kunnen zijn.

Proeven

Wat is nu eigenlijk proeven? We moeten nagaan met smaak- en reukorgaan of de wijn voldoet aan de eigenschappen, die hij zou moeten bezitten. Ook het oog speelt hierbij een belangrijke rol. Hiermee bepalen we de kleur, de helderheid en de viscositeit (mate van stroperigheid) van de wijn. Het doel van het proeven is dus het vaststellen of de wijn goed van kleur, geur en smaak is en over de eigenschappen beschikt, die bij een bepaald type wijn horen.

Kleur

Onze ogen kunnen ons veel vertellen over de te proeven wijn. Een goede wijn behoort helder te zijn, niet dof of troebel. De diepte van de kleur kan variëren van heel licht tot heel donker. De viscositeit kunnen we goed beoordelen aan de hand van de tranen (kerkramen), die de wijn aan de binnenzijde van het glas achterlaat. De kleurschakering kan ons informatie verschaffen over de kwaliteit en de leeftijd.

  • Jonge, droge witte wijn is bleek, lichtgeel met groene nuances. Bij het ouderen verloopt de kleur van de wijn van geel naar goud.
  • Dessert wijnen hebben van nature al een hoge viscositeit, terwijl het kleurpalet loopt van geel tot intens goudgeel.
  • Bij rode wijnen variëren de kleurnuances van paars, purper in zijn prille begin tot rood na de eerste paar jaar. Naarmate de wijn ouder wordt, zullen er steeds meer bruine tonen ontstaan, bij sommigen zien we zelfs oranje tinten.

Om de kleur goed te kunnen bekijken, schenken we in een glas zo'n twee centimeter wijn. Het glas pakken we bij de steel of voet, daarna schuin houden tegen een witte achtergrond, eventueel de kleur extra accenten geven, door middel van een lichtbron.

Geur

Bij het proeven van wijn speelt de reukzin een hoofdrol. De geur is nauw verbonden met de smaak. Hoe lekker een wijn ook ruikt, hij smaakt totaal niet, als je tijdens het proeven je neus dichtknijpt. De geurindrukken worden grofweg onderverdeeld in aroma's en bouquetstoffen. De eerste zijn de geuren van jonge, niet gerijpte wijnen. een bouquet ontstaat juist bij het rijpen van de wijn. Om de geuren van een wijn te kunnen beoordelen, laten we deze in het glas ronddraaien, het walsen van de wijn. Door het walsen komt er extra lucht bij de wijn en kunnen aroma's en bouquetstoffen zich beter ontplooien. Bij het ruiken kunnen we vaststellen of de geur neutraal, zuiver, fris, aantrekkelijk of overweldigend is. Daarnaast moeten we proberen de aroma's, de bouquetstoffen en waar mogelijk de geur van de druivenrassen te herkennen en weer te geven.

Smaak

Naast ogen en neus speelt de mond een belangrijke rol bij de beoordeling van de wijn. In de mond komt een hoop smaakaspecten aan bod: droog of zoet, wel of geen tannine en bitters, de aanwezigheid van zuren, hoe is het totaalbeeld (harmonisch of niet) en uiteindelijk de afdronk. Hiermee bedoel ik de nasmaak van de wijn na het doorslikken. Bij het proeven van de wijn spoelen we een slokje door de mond heen. Dit spoelen, waarbij we tegelijkertijd een weinig lucht naar binnen zuigen (het lijkt op slurpen), is noodzakelijk k om de smaakpapillen van de tong in de mond te activeren. Het proeven van wijn kun je het beste 's ochtends doen, de smaakpapillen zijn dan nog in een uitstekende conditie. vermijd bij het proeven sterke geuren (parfums enz.) en ook eten van gekruide gerechten of chocolade gerechten. Goed proeven vraagt een grote concentratie en een objectief beoordelingsvermogen.
© 2009 - 2024 Ray14125, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wijnproeven voor beginnersAls je wijn wilt leren proeven kun je een cursus doen. Je leert dan waar je op moet letten, welke druivensoorten er best…
Wijnproeven, bewaren en serverenWijnproeven, bewaren en serverenWijn is meer dan zomaar een drank. Door de eeuwen heen werden wijnen tot over de landsgrenzen verhandeld en bij onderhan…
De kunst van het wijn proevenAls u uit eten gaat is het lekker om een goede fles wijn te drinken. Als de ober de fles aan de tafel presenteert, vraag…
Vrouwen: waarom een glaasje wijn goed voor je isVrouwen: waarom een glaasje wijn goed voor je isDe effecten van een glaasje wijn op het lichaam van vrouwen zijn volgens wetenschappelijk onderzoek zo gek nog niet. Wat…

Het Brouwershuis: een must voor bierliefhebbersBelgië is een bierparadijs. Om deze hof van Eden te ontdekken loont zich een bezoek aan het brouwershuis op de Grote Mar…
Oerbier en Arabier: Belgische bieren die je moet proevenOerbier en Arabier: Belgische bieren die je moet proevenDe Dolle Brouwers is een kleine brouwerij die men kan ontdekken in Esen, een gemeente bij Diksmuide Ze zijn al jaren een…
Ray14125 (60 artikelen)
Laatste update: 25-04-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.