Wijnproeven, bewaren en serveren
Wijn is meer dan zomaar een drank. Door de eeuwen heen werden wijnen tot over de landsgrenzen verhandeld en bij onderhandelingen tussen landen of bij de kroning van vorsten werd er het glas mee geheven. Het maken van een wijn is simpel, maar het maken een geweldige wijn is continue uitdagingen.
Wijn proeven
Het proeven van wijnen is lang niet zo moeilijk als u misschien denkt. Maar zoals bij zo veel dingen: hoe meer je erin stopt, hoe meer je eruit haalt. Om te beginnen is het zo dat de totale smaak van eeen wijn een ingewikkelde combinatie is van smaken en geuren. De neus is minstens zo belangrijk voor het kunnen waarderen van de smaak als de tong. Het gehemelte zelf kan alleen onderscheid maken tussen zoet, zuur, bitter, zout en een smaak die bekendstaat als umami. Alle overe aroma's komen tot stand door de reukzenuwe,. Als je de wijn in het glas walst en er vervolgens aan ruikt zul je deze aroma's ontdekken. De belangrijkste factoren die je bij een wijn moet opmerken zijn het gehalte aan zuur en suiker. Zuurheid is de ruggengraat van een wijn, een wijn die onvoldoende zuur is slap en halfslachtig. De meeste wijnen zijn droog maar sommige hebben een klein suikergehaltgalte dat afhankelijk is van zoete wijn tot verukkelijk zoete wijn. Hoeveel het ook is, het zuurgehalte en suikergehalte moeten altijd in de juiste evenwicht zijn. Het proeven van wijnen vergt veel oefening en ervaring. Hoe meer wijnen je gaat proeven des te meer je de verschillende aroma's gaat beginnen te herkennen.
Wijn bewaren
Een wijnkelder is de beste plaats om wijnen te bewaren, op een constante temperatuur tussen 7 en 14 graden in het donker en trillingvrij. De flessen moeten horizontaal of in een hoek liggen, zodat de kurk (als die er is) vochtig blijft. Maar omdat vrijwel niemand zo een kelder heeft is het beste alternatief een kamer op het noorden, een kast zonder directe warmte in de nabijheid of een hoek van een geïsoleerde garage. Zorg voor een thermometer vlak bij de wijn, het liefst een die de maximum en de minimumtemperatuur aangeeft, zodat je kunt zien of er veel schommelingen zijn. Als dat het geval is probeer je rond het rek isolatie aan te brengen.
Wijn serveren
Je zou denken dat goede wijn altijd hetzelfde moeten smaken, of hij nu in een plastic bekertje of in een mooi glas wordt geschonken. Maar dat is niet zo, na een paar maanden of jaren in de fles heeft de wijn ruimte en lucht nodig om zich in het glas te kunnen ontplooien. Een goed glas is gemaakt van helder glas, is tulpvormig en de bolling moet wijder zijn dan de rand. Ook heeft het een steel, zodat je het glas kunt vastpakken zonder de bolling aan te raken. Wordt het gals daar vastgehouden zit de kans er in dat je wijn warmt en kan je onder meer de volle kleuren van de wijn niet meer zien. Vul het glas hoogstens voor de helft zodat de wijn kan ademen en je hem kunt laten walsen. Ideaal is het als een glas met de hand wordt gewassen en in helder water wordt gespoeld waarna het met een droge linnen doek wordt opgewreven.