Kerstbieren: enkele Belgische bieren die men moet proeven!

Kerstbieren: enkele Belgische bieren die men moet proeven! Kerstmis! Een gezellige familieperiode waarbij iedereen probeert zijn gasten zo goed mogelijk te ontvangen. Heerlijke gerechten worden op tafel getoverd en alleen de beste wijnen geserveerd. De decoratie zorgt dan weer voor de nodige sfeer. Elk jaar gaat men toch op zoek naar iets anders. Iets waar men de gasten mee kan verrassen. Een speciaal ingrediënt of recept, een nieuw soort kerstboomversiering,... Misschien kan het serveren van een kerstbier het volgende zijn? Welke kerstbieren bestaan er?

Waarom maakt men kerstbier?

Wanneer noemt men een bier, een kerstbier?

Is er al geen bier genoeg? Dit is een gedachte die men inderdaad kan maken alleen is het best leuk om tijdens lange winterdagen een donker zoet smakend biertje te degusteren met enkele vrienden. Een bier kan men pas kerstbier noemen wanneer het seizoensgebonden is en dus tijdens een beperkte periode verkrijgbaar is. Omdat de productieperiode beperkt is, zijn deze bieren dan ook vaak gegeerd en op slechts enkele plaatsen te verkrijgen. Kerstbier dat gemaakt wordt door kleinere brouwerijen maar daarvoor niet van mindere kwaliteit zijn, moeten vaak zelfs besteld worden voor productie.

Geschiedenis van kerstbier

Om de reden te achterhalen van kerstbierproductie moet men even terug in de geschiedenis. Het eerste kerstbier werd gemaakt in de 11e eeuw. De Wassail is wellicht het eerste kerstbier geweest en kan men het best omschrijven als een soort van gerstewijn gevuld met kruiden en fruit. De Engelsen gebruikten het om een overwinning tijdens een oorlog te vieren. Wassail is uiteindelijk omgevormd tot kerstbier toen brouwerij Lindemans dit als Gluhkriek op de markt bracht. Later werd dit gevolgd door de Belgische Scottish Ales. En nu is er een enorm aanbod aan kerstbieren.

Welke kerstbieren moet men absoluut geproefd hebben?

De kersttoppers die vermeld worden in dit artikel zijn steeds van Belgische makelij. België heeft al jaren een stevige reputatie op vlak van bierproductie en organiseert op talrijke plaatsen bierfeesten en hier en daar kan men een bierfestival bijwonen. Men heeft er zelfs speciaal ééntje voor kerstbieren. De volledige lijst van kerstbieren die men de bezoeker presenteert kan men vinden op de website www.kerstbierfestival.be. Een kleine selectie van bieren die men daar steeds kan aantreffen zijn:

Bron: Dirk Van Esbroeck, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Dirk Van Esbroeck, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Stille Nacht
De Stille Nacht is een creatie van de Dolle Brouwers in Esen, Diksmuide. Indien men het wil bemachtigen moet men speciaal telefonisch bestellen of langsgaan in september. De Stille Nacht is gebrouwen met het zwaarste wort van het land. Het wordt dan ook vele uren gekookt om daarna te worden droog gehopt. De nagisting gebeurt op de fles. De houdbaarheid is dan ook heel lang en de smaak verbetert met de jaren. Het alcoholpercentage van dit bier bedraagt 12% en dankzij het toevoegen van witte kandij en Nugget hopbellen uit Poperinge behoort dit bier tot één van de prestigebieren van deze streek. Het bier wordt het best koel geserveerd op ongeveer 12 graden. Volgens Stephen Snyder is dit één van de beste tien kerstbieren ter wereld. En hij kan het weten want hij schreef de’ Brewmaster’s Bible’ wat als de bijbel wordt gezien voor elke thuisbrouwer.

Rodenbach Vintage

Dit bier wordt in de Rodenbachbrouwerij te Roeselare gebrouwen. Dit bier heeft een rood, bruine kleur en heeft een unieke smaak omdat het gedurende 2 jaar rijpt op handgemaakte eikenhouten foeders of vaten. Dit bier heeft een alcoholpercentage van 7 procent en heeft een zacht, zure smaak. Het bier wordt het liefst geserveerd in een glas van Rodenbach. De temperatuur van het geserveerde bier bedraagt best 6 tot 8 graden. Men bewaart het bier best op keldertemperatuur.

Bron: Smabs Sputzer, Flickr (CC BY-2.0)Bron: Smabs Sputzer, Flickr (CC BY-2.0)
St-Bernardus Christmas Ale
Een ander genot voor je smaakpapillen is St-Bernardus Christmas Ale. Dit bier wordt gebrouwen door brouwerij St-Bernardus in Watou. Deze brouwerij is vooral gekend voor zijn donkere en blonde abdijbieren. Christmas Ale heeft een alcoholpercentage van 10 procent en wordt het best koel geserveerd. Het bier kan gedronken worden van het vat ( o.a. in het Brugs Beertje) en uit flessen van 75 cl. Het is een bruin bier met nagisting op de fles. Het bevat dubbele mout en is onderhevig aan hoge gisting. Het bier is dus een donkere sterke ale met overvloedig bierschuim. Het heeft een zijdezachte smaak met een lichtfruitige neus. Het is een ongezuiverd en ongepasteuriseerd bier en het bevat water, mout, suiker, gist en hop.Het bier wordt eveneens gebruikt om gerechten op smaak te brengen dus kan men dit eventueel gebruiken om het kerstmaal een extra toets te geven.

Dobbel PALM

Dit bier behoort tot de klassiekers in het eindejaarsaanbod. Het wordt gebrouwen door Palm Breweries te Steenhuffel. Dit bier is een amberbier van hoge gisting. Wanneer men dit bier drinkt, proeft men mout en hoppe. Dobbel PALM is met een alcoholpercentage van 6 procent en zijn volle smaak een lekker degustatiebier. Ook dit bier kan in gerechten gebruikt worden.

Lees verder

© 2009 - 2024 Pops, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Warme en speciale bierenWarme en speciale bierenWarme en speciale bieren zijn bieren waarbij het bierrecept is aangepast om een andere smaaksensatie te bekomen. Verwarm…
AChouffe: de abdij en het bierDe brouwerij van Achouffe is vooral bekend van La Chouffe en de Mc Chouffe. Naast deze twee bieren telt het gamma nog vi…
Chimay: de Abdij, het bier en de kaasChimay is een merk van sterkere bieren, en heeft vier verschillende bieren op de markt. De rode, blauwe, witte en dorée…
Wat is vintage en wat is retroWat is vintage en wat is retroVintage is in, retro is hip. Wat betekent vintage nu eigenlijk en wat is het verschil met retro? Handig om te weten wann…

Champagne: de bubbeltjes doen het hemChampagne: de bubbeltjes doen het hemChampagne is champagne omdat er bubbeltjes in zitten. Maar hoe komen die bubbeltjes in de champagne? En hoeveel bubbels…
Het Brouwershuis: een must voor bierliefhebbersBelgië is een bierparadijs. Om deze hof van Eden te ontdekken loont zich een bezoek aan het brouwershuis op de Grote Mar…
Bronnen en referenties
Pops (143 artikelen)
Laatste update: 26-12-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.