Koken met bier: probeer het eens met volgende recepten!
Bij het maken van een gerecht gaan we graag een extra toets geven door er een scheutje wijn bij te voegen, cognac of whisky. Maar men kan ook met bier heel lekkere gerechten klaarmaken. Wanneer men echter werkt met bier moet men de hoeveelheid goed afmeten zodat het bier het gerecht niet onderuit haalt. En men moet de samenstelling van de verschillende soorten bier respecteren. Men gaat anders koken met een abdijbier dan met een fruitbier. Welke recepten met bier bestaan er? Past bier bij vis? Kan men bier gebruiken in een dessert?
Koken met bier : vis
Bier kan een echte meerwaarde geven bij vis. Het maken van een saus die bij de vis geserveerd wordt kan tot heerlijke gerechten leiden. Even proberen?
Victoriabaars in Affligemroom
Affligem blond is een abdijbier van hoge gisting met een zoete, volle smaak. Blonde abdijbieren zijn ideaal voor dressings ( waarbij azijn door bier wordt vervangen) en voor sausen die samengaan met gevogelte, kalfsvlees of vis.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 4 victoriabaarsmoten van 200gr
- 3 dl room
- 2 dl Affligem blond
- 1 citroen
- 1 ei
- zout en peper
- wat kervel
- ijsbergsla
Bereidingswijze
Neem de victoriabaarsmoten en kruid die met zout en peper. Bak ze even in de beboterde pan en doe er daarna de room en de Affligem bij. Laat beide zaken wat inkoken en snij ondertussen de ijsbergsla. Haal na het inkoken de victoriabaars uit de pan en leg die op de te serveren borden. Nu de vis uit de saus is gehaald kan men die afwerken. Meng het sap van een halve citroen en één eidooier doorheen de saus. Giet nu de saus naast de vis. Nog even de borden afwerken door wat kervel als versiering te gebruiken en de ijsbergsla erbij leggen om een kleurrijk geheel te verkrijgen.
Schelpenpotje van Chimay
Chimay Tripel is een trappistenbier. De meeste trappistenbieren zijn nogal zwaar en hebben een zoet, zoet bittere smaak. Door hun volle smaak zijn ze veel intenser dan de blonde abdijbieren. Trappistenbieren zijn ideaal in krachtige sauzen en stoofpotjes. Onderstaand voorgerechtje bewijst dit.
Ingrediënten voor 4 personen.
- 600 gr mosselen
- 400 gr wulken
- 600 gr kokkels
- 60 gr boter
- 2 dl Chimay Tripel
- 2 uien
- 2 stengels selder
- Peterselie ( gehakt heeft men 2 soeplepels nodig)
- Tijm
- Laurier
Bereidingswijze
Was de schelpen zorgvuldig. Snij de stengels selder en de uien fijn. Doe deze groentjes in een pan samen met de peterselie en bak dit heel even aan. Zorg ervoor dat de uien niet kleuren. Neem nu één takje tijm en 1 blaadje laurier en gooi dit in de pot. Neem nu de gewassen wulken en voeg die eveneens toe. Tijd om het bier bij het gerecht te gieten en laat alles 10 minuten sudderen met het deksel op de pot om zo alle aroma’s te behouden. Na het met peper en zout te kruiden, giet je nu de mosselen en de kokkels erbij. Opnieuw 10 minuten laten sudderen met het deksel op de pot.
Koken met bier: gevogelte
Kip in Frambozenbier
Frambozenbier is een fruitbier. Door zijn fruitige smaak kan men vooral fruitbieren terugvinden in desserts. IJs, vruchtentaartjes, sorbet of bavarois… het maakt niet uit want wanneer je fruitbier gebruikt, komt het in al deze gerechten tot zijn recht. Maar fruitbieren gaan ook goed in dressings of sauzen bij gevogelte of kalfsvlees. Men moet er wel op letten dat men het bier op het einde toevoegt aan het gerecht.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 4 kipfilets
- 4 el bloem
- 20 gr boter
- 250 gr spekblokjes
- 1 fles frambozenbier
- Kruidnagel
- Tijm
- 25 cl room
- Peper en zout
Bereidingswijze
Neem de kipfilets en snij die in stukjes. Kruid de stukjes met peper en zout. Bak de kipbrokjes in een pan nadat men ze in bloem wentelde. Bak nu de spekblokjes mee met de kipbrokjes en dit gedurende 3 min. Blus het geheel met de helft van het frambozenbier. Tijd om de kruidnagel, tijm, peper en zout toe te voegen. Laat dit alles nu 10 minuutjes bakken. Wanneer men die periode achter de rug heeft, voegt men de rest van het frambozenbier toe en laat men alles nog eens 10 minuten sudderen. Dik het geheel door er op het einde de room aan toe te voegen.
Lees verder