Warme en speciale bieren
Warme en speciale bieren zijn bieren waarbij het bierrecept is aangepast om een andere smaaksensatie te bekomen. Verwarmende bieren smaken perfect aan de open haard in de winter, als staat een vol of speciaal biertje ook niet mis op je terrastafeltje in de zomer.
Volle en verwarmende bieren
Ondanks dat het bier koud is, reikt de warmte tot in uw tenen. De rijkdom van deze groep verwarmende bieren is het gevolg van de concentratie van gerstemout. Deze versterkt de zoetheid en de alcohol. Dit kan ook het gevolg zijn van toegevoegd fruit of van kruiden en specerijen. Het warme gevoel komt echter vooral van het hoge alcoholpercentage en uit zich meestal in de afdronk.
Bieren uit deze groep kunnen variëren van oranje tot donkerbruin of zwart. Veel van deze bieren hebben volle aroma's en verwarmende smaken door een uitgebalanceerd geheel van mout, fruit en kruiden én de kracht van alcohol.
Engeland en België zijn bij uitstek de landen van de volle en verwarmende bieren.
Engeland
- Harvey's Imperial Russian Stout
- Fuller's ESB
- Fuller's Golden Pride
- Fuller's 1845
- Fuller's Vintage Ale
- Lees Harvest Ale
- Adnams Broadside
- Robinson's Old Tom
- Theakston Old Peculier
- Traquair House Ale
- Marston's Owd Rodger
- Young's Winter Warmer
- Gales Prize Old Ale
- Greene King Strong Suffolk
- Thomas Hardy's Ale
Ierland
- Guinness Foreign Extra Stout
Oostenrijk
Frankrijk
- Trois Monts
- Ch'ti Ambrée
- Jenlain Ambrée
Nederland
België
- Westvleteren 8
- Westvleteren 12
- Abaye des Rocs
- Rochefort 10
- Triple Karmeliet
- Chimay Grande Réserve
- St Bernardus 12
- Gouden Carolus
- Leffe Radieuse
- McChouffe
- Hoegaarden Grand Cru
- De Dolle Stille Nacht
Canada
Speciaalbieren
Speciaalbieren hebben hun naam te danken aan hun intrigerende en aparte aroma's en smaken. Brouwers van speciaalbieren passen traditionele bierrecpten aan om het bier origineel te maken en/of om het te verbeteren. Dit gebeurt door tijdens het brouwproces extra ingrediënten toe te voegen, die in vele gevallen deel uitmaken van een traditie.
De stijle van speciaalbieren zijn zeer variërend waarbij vooral de combinatie van een basisbier met een extra ingrediënt belangrijk is. Ook qua kleur zijn de bieren erg verschillend, gaande van helderrood tot zwart. Fruitbieren weerspiegelen de kleur van hun fruit en sommige zijn vrijwel helder en lijken op champagne.
Speciaalbieren bevatten aroma's van mout en hop en aroma's van speciale ingrediënten: heide, bloemen, kruiden, specerijen, druiven, kersen, ... Onder de meest befaamde speciaalbieren vinden we kriekbieren of het Duitse Rauchenfelser Steinbier, gemaakt met hete stenen, en een heuse smaaksensatie.
België
- Duchesse de Bourgogne
- Bourgogne Des Flandres
- Verboden Vrucht
- Rodenbach
- Rodenbach Grand Cru
- Deus Brut Des Flandres
- Liefmans Goudenband
- De Dolle Oerbier
- Haacht Gildenbier
- Cantillon Kriek-Lambic Cantillon Vigneronne
- Cantillon St Lamvinus
- Drie Fonteinen Kriek
- Belle-Vue Kriek
- Kasteel Bier Bruin
- St Feuillien Cuvée De Noël
- Bush De Noël
- 'T Smisje Honingbier
- Ellezelloise Hercule
VS
- Alaskan Smoked Porter
- Dogfish Head Raison D'Être
- Dogfish Head Festina Lente
- Dogfish Head 90 Minute Ipa
- Dogfish Head Worldwide Stout
- Rogue Imperial Pale Ale
- Samuel Adams Triple Bock
- Heavyweight Two Druids Gruit Ale
- Hair Of The Dog Adam
- Magic Hat #9
- Concord Rapscallion
Japan
- Sapporo Black Beer
- Moku Moku Smoked Ale
Duitsland
- Schlenkerla Rauchbier
- Rauchenfelser Steinbier
- Eku 28
Frankrijk
Finland
- Lammin Sahti
- Finlandia Sahti
Verenigd Koninkrijk
- Heather Ale Fraoch
- Heather Ale Alba
- Traquair Jacobite
- St Peter King Cnut
- Innis & Gunn Oak Aged Beer