InfoNu.nl > Eten en Drinken > Bereiding > Basmati kip pilav & bloemkool kokosmelk pilav (vegetarisch)

Basmati kip pilav & bloemkool kokosmelk pilav (vegetarisch)

Basmati kip pilav & bloemkool kokosmelk pilav (vegetarisch) Basmati (rijst) kip pilav & bloemkool kokosmelk pilav (vegetarisch). De Indiase keuken is gevarieerd en door de gebruikte specerijen en kruiden zeer rijk van smaak. Met deze recepten heeft u binnen een handomdraai een overheerlijk Indiase maaltijd bereid, waarmee u uw disgenoten zeker verrast. We geven het recept voor basmati kip pilav en bloemkool kokosmelk pilav. Deze laatste is een vegetarische maaltijd of gerecht. De kokos in deze bloemkoolpilav (gobhi pulao) zorgt voor een mystiek element.

Basmati kip pilav & bloemkool kokosmelk pilav


Basmati kip pilav

Ingrediënten

  • 1½ kopje Basmati rijst
  • 1½ eetlepels olijfolie
  • 1 in stukjes gesneden ui
  • 3 teentjes knoflook, geplet
  • 1 rode paprika, ontpit en in blokjes gesneden
  • 400 g kipfilet, in dunne reepjes gesneden
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 2 courgette, in plakjes gesneden
  • 140 ml kokosmelk uit een blikje of pakje
  • 400 ml kippenbouillon, warm
  • snufje zout en versgemalen zwarte peper
  • 1½ eetlepels gesneden verse koriander
  • een paar takjes verse koriander als garnering
  • desgewenst: 170 g champignons, gehalveerd
  • desgewenst: 1 anijsster om met de kip mee te bakken

Bereiding

  1. Maak de kippenbouillon warm.
  2. Verhit de olie in een grote pan boven een matig vuur. Voeg de ui, knoflook, paprika, de anijsster en de kip toe roerbak dit voor 4-5 minuten.
  3. Voeg dan de champignons, courgette, rijst en specerijen toe. Bak het gedurende 1 minuut.
  4. Giet de kokosmelk en de warme kippenbouillon erbij. Voeg ook de kruiden erbij en breng het op smaak met peper en zout.
  5. Breng het aan de kook, zet dan het vuur lager en dek het af. Laat het gedurende 8-15 minuten sudderen, of totdat de rijst gaar is.
  6. Haal de pan van het vuur. Roer de gehakte koriander er doorheen en en laat het vervolgens 5 minuten afgedekt staan. Als het goed is, dampt het eten droog.
  7. Serveer de maaltijd warm, gegarneerd met stukjes gesneden verse koriander.

Bloemkool kokosmelk pilav

Ingrediënten

  • 5 eetlepels olijfolie
  • 3 uien, 1 ui snipperen en 2 uien in plakjes snijden
  • 1 kleine bloemkool van ongeveer 750 gr, in roosjes en vervolgens in plakjes gesneden en schil de stronk en stelen en snijd deze overdwars in dunne plakken van ong. 4 cm
  • 330 gr basmatirijst
    Verse gember / Bron: Istock.com/msk.ninaVerse gember / Bron: Istock.com/msk.nina
  • 5 dl water
  • 2 theelepels verse gember, geschild en geraspt
  • 3 teentjes knoflook, geplet
  • 6 hele kruidnagels
  • ½ theelepel cayennepeper
  • ¼ theelepel geelwortel, ook wel kurkuma of koenjit genoemd
  • 2,5 dl kokosmelk uit een blikje of een pakje
  • 150 gr verse of ontdooide diepvries doperwten
  • zout naar smaak
  • 1 theelepel verse citroensap

Bereiding

  • Spoel de rijst en zet deze met 5 dl water weg.
  • Verhit de olie in een grote pan boven een hoog vuur. Voeg de 2 in plakje gesneden uien toe en fruit deze totdat ze mooi karamel bruin van kleur zijn. Dat is ong. 7-8 min.
  • Schep ze uit het ver en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Doe daarna de stukjes bloemkool in dezelfde olie en roerbak deze net zolang tot de stukje lichtbruin gevlekt zijn. Het duurt ong. 8 minuten voordat ze licht gebakken zijn.
    Kurkuma / Bron: Ajale / PixabayKurkuma / Bron: Ajale / Pixabay
  • Schep de stukjes bloemkool daarna op een bord en zet het even aan de kant.
  • Veeg de pan schoon en doe er nieuwe olie in. Zet de pan op een middelhoog vuur.
  • Doe de gesnipperde ui in de pan en dan ong. 5 min. roerbakken. De uit moet gaar en goudgeel zijn.
  • Vervolgens de knoflook, gember, kruidnagels, cayennepeper en kurkuma toe.
  • Dan de bloemkool, de doperwten, kokosmelk, zout, citroensap en de rijst met het weeknat toevoegen.
  • Aan de kook brengen op een hoog vuur en daarna net zolang zachtjes laten sudderen totdat het vocht geabsorbeerd en verdampt is en de rijst gaar.
  • Neem dan de pan van het vuur en laat deze gedurende 5 min. afgedekt staan.
  • Het gerecht opdienen met de gebakken ui erover en smullen maar!

Lees verder

© 2010 - 2017 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Recepten voor Turkse pilav en pilavlik bulgurTurkse rijst kan op tientallen manieren gemaakt worden. Iedere moeder, maar ook iedere schoonmoeder, zal het op haar eig…
Alles over bloemkool, maar dan andersAlles over bloemkool, maar dan andersBloemkool. Veel mensen gruwen er werkelijk van. De geur die de bloemkool verspreidt, de zachte papperigheid als hij geko…
5 keer vegetarisch etenZonder vlees eten is voor velen een uitdaging. Vegetarisch eten wordt snel geassocieerd met niet lekker of niet vullend,…
Soep van de dag, kaassoepEen lekker kaassoepje gaat er altijd wel in. U kunt soep een dag van te voren bereiden, warm de soep de volgende dag op,…
Gezonde caloriearme gerechtenGezonde caloriearme gerechtenGezond eten; het is iets wat iedereen wil maar wat zelden lukt. Je wil ook eens een keertje iets lekkers eten en niet al…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Basmati kip pilav & bloemkool kokosmelk pilav (vegetarisch)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Tartuffel
Laatste update: 25-06-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Special: Indiase recepten
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!