Basmati kip pilav & bloemkool kokosmelk pilav (vegetarisch)
Basmati (rijst) kip pilav & bloemkool kokosmelk pilav (vegetarisch). De Indiase keuken is gevarieerd en door de gebruikte specerijen en kruiden zeer rijk van smaak. Met deze recepten heeft u binnen een handomdraai een overheerlijk Indiase maaltijd bereid, waarmee u uw disgenoten zeker verrast. We geven het recept voor basmati kip pilav en bloemkool kokosmelk pilav. Deze laatste is een vegetarische maaltijd of gerecht. De kokos in deze bloemkoolpilav (gobhi pulao) zorgt voor een mystiek element.
Wat is pilav?
Een reis door de smaken van het Oosten
Pilav is niet zomaar rijst, het is een culinaire reis. Dit gerecht, dat zijn oorsprong vindt in de keukens van het Midden-Oosten, Centraal-Azië en de Balkan, is een meesterwerk van eenvoud en smaak. De kern van pilav is langkorrelige rijst, vaak basmati of jasmijnrijst, die zorgvuldig wordt bereid om elke korrel perfect luchtig en aromatisch te maken. Denk aan een gerecht dat niet alleen voedzaam is, maar ook elegant in zijn presentatie en smaak.
Het hart van pilav: de rijst en de bouillon
Wat pilav uniek maakt, is de bereidingswijze. Eerst wordt de rijst kort gefruit in een scheutje olie, vaak met een vleugje boter erbij, waardoor elke korrel wordt omhuld met een glanzend laagje. Hierna wordt bouillon toegevoegd, een gouden elixer gemaakt van vlees, kip of groenten, rijk aan kruiden zoals kaneel, kardemom, of een subtiele hint van komijn. Het resultaat? Een gerecht waarin de smaken van de bouillon diep in de rijst trekken tijdens het sudderen, waardoor elke hap een explosie van smaak is.
Variaties: van eenvoudig tot koninklijk
Pilav is flexibel en past zich aan jouw smaak en creativiteit aan. Traditioneel wordt het geserveerd met malse stukken lamsvlees, pittige kip, of zelfs delicate stukjes vis. Vegetarische versies zijn ook een feest, met toevoegingen zoals geroosterde groenten, kikkererwten, of gedroogde vruchten zoals abrikozen en rozijnen. In Turkije wordt pilav vaak verrijkt met pijnboompitten en amandelen, terwijl in India specerijen zoals saffraan het gerecht een gouden tint geven en een luxe toets toevoegen.
Een verhaal van cultuur en traditie
Pilav is meer dan een gerecht; het is een symbool van gastvrijheid en gemeenschap. In veel landen wordt pilav geserveerd bij feestelijke gelegenheden, van bruiloften tot religieuze vieringen. Het bereiden van een goede pilav wordt beschouwd als een kunst, en families hebben vaak geheime recepten die van generatie op generatie worden doorgegeven. Stel je een groot familiefeest voor, met dampende schalen pilav in het midden van de tafel, omringd door vrolijke gesprekken en klinkende glazen.
Pilav thuis: eenvoud en magie
Het mooie van pilav is dat je het eenvoudig thuis kunt maken. Het enige wat je nodig hebt, is goede rijst, een krachtige bouillon, en een beetje geduld. Experimenteer met kruiden en ingrediënten om jouw eigen draai aan dit klassieke gerecht te geven. Serveer het met een frisse salade en een yoghurtdressing, en je hebt een maaltijd die zowel troostend als indrukwekkend is.
Pilav is een viering van smaak, een gerecht dat je uitnodigt om de tijd te nemen en te genieten. Het is een stukje culinaire magie dat iedereen aan tafel brengt en elke maaltijd bijzonder maakt.
Herkomst
Volgens veel bronnen is het een gerecht dat uit de vroeg-Ottomaanse (Turkse) keuken stamt. Pilav wordt vaak geassocieerd met India. De kooktechniek voor pilav werd in India geïntroduceerd door moslims. Het moet niet worden verward met biryani.
Het woord pilav is waarschijnlijk afkomstig van het Oud-Perzische woord pilau, wat 'rijst' betekent. De oudst bekende vermelding van de pilav-techniek, waarbij traditioneel de rijst met ui en boter wordt gebakken en vervolgens met bouillon en kruiden wordt gegaard, treft men aan in 13e-eeuwse Arabische boeken geschreven in Bagdad en Syrië. Als ingrediënten noemen ze vlees, peulvruchten en fruit. Een van de oudste recepten is 'qabeli palaw', een variëteit van pilav, gemaakt in Afghanistan, Oezbekistan en Tadzjikistan, evenals in Khyber Pakhtunkhwa (Pakistan). Het bestaat uit gestoomde rijst vermengd met rozijnen, wortels en rundvlees of lamsvlees. Er zijn verschillende variaties afhankelijk van de regio.
Basmati kip pilav
Basmatirijst is een geurige rijstsoort die vooral in de Himalaya wordt verbouwd.
Ingrediënten
- 1½ kopje Basmati rijst
- 1½ eetlepels olijfolie
- 1 in stukjes gesneden ui

Koriander /
Bron: Vaivirga/Shutterstock.com
- 3 teentjes knoflook, geplet
- 1 rode paprika, ontpit en in blokjes gesneden
- 400 g kipfilet, in dunne reepjes gesneden
- 1 theelepel gemalen koriander
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel gemalen kaneel
- 2 courgettes, in plakjes gesneden
- 140 ml kokosmelk uit een blikje of pakje
- 400 ml kippenbouillon, warm
- snufje zout en versgemalen zwarte peper
- 1½ eetlepels gesneden verse koriander
- een paar takjes verse koriander als garnering
- desgewenst: 170 g champignons, gehalveerd
- desgewenst: 1 anijsster om met de kip mee te bakken
Bereiding
- Maak de kippenbouillon warm.
- Verhit de olie in een grote pan boven een matig vuur. Voeg de ui, knoflook, paprika, de anijsster en de kip toe roerbak dit voor 4-5 minuten.
- Voeg dan de champignons, courgette, rijst en specerijen toe. Bak het gedurende 1 minuut.
- Giet de kokosmelk en de warme kippenbouillon erbij. Voeg ook de kruiden erbij en breng het op smaak met peper en zout.
- Breng het aan de kook, zet dan het vuur lager en dek het af. Laat het gedurende 8-15 minuten sudderen, of totdat de rijst gaar is.
- Haal de pan van het vuur. Roer de gehakte koriander er doorheen en en laat het vervolgens 5 minuten afgedekt staan. Als het goed is, dampt het eten droog.
- Serveer de maaltijd warm, gegarneerd met stukjes gesneden verse koriander.
Bloemkool kokosmelk pilav
Ingrediënten
- 5 eetlepels olijfolie
- 3 uien, 1 ui snipperen en 2 uien in plakjes snijden
- 1 kleine bloemkool van ongeveer 750 gr, in roosjes en vervolgens in plakjes gesneden en schil de stronk en stelen en snijd deze overdwars in dunne plakken van ong. 4 cm
- 330 gr basmatirijst

Verse gember /
Bron: Istock.com/msk.nina
- 5 dl water
- 2 theelepels verse gember, geschild en geraspt
- 3 teentjes knoflook, geplet
- 6 hele kruidnagels
- ½ theelepel cayennepeper
- ¼ theelepel geelwortel, ook wel kurkuma of koenjit genoemd
- 2,5 dl kokosmelk uit een blikje of een pakje
- 150 gr verse of ontdooide diepvries doperwten
- zout naar smaak
- 1 theelepel verse citroensap
Bereiding
- Spoel de rijst en zet deze met 5 dl water weg.
- Verhit de olie in een grote pan boven een hoog vuur. Voeg de 2 in plakjes gesneden uien toe en fruit deze totdat ze mooi karamel bruin van kleur zijn. Dat is ong. 7-8 min.
- Schep ze uit het ver en laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Doe daarna de stukjes bloemkool in dezelfde olie en roerbak deze net zolang tot de stukje lichtbruin gevlekt zijn. Het duurt ong. 8 minuten voordat ze licht gebakken zijn.

Kurkuma /
Bron: Ajale, Pixabay
- Schep de stukjes bloemkool daarna op een bord en zet het even aan de kant.
- Veeg de pan schoon en doe er nieuwe olie in. Zet de pan op een middelhoog vuur.
- Doe de gesnipperde ui in de pan en dan ong. 5 min. roerbakken. De uit moet gaar en goudgeel zijn.
- Vervolgens de knoflook, gember, kruidnagels, cayennepeper en kurkuma toe.
- Dan de bloemkool, de doperwten, kokosmelk, zout, citroensap en de rijst met het weeknat toevoegen.
- Aan de kook brengen op een hoog vuur en daarna net zolang zachtjes laten sudderen totdat het vocht geabsorbeerd en verdampt is en de rijst gaar.
- Neem dan de pan van het vuur en laat deze gedurende 5 min. afgedekt staan.
- Het gerecht opdienen met de gebakken ui erover en smullen maar!
Lees verder