Recepten voor Turkse pilav en pilavlik bulgur

Turkse rijst kan op tientallen manieren gemaakt worden. Iedere moeder, maar ook iedere schoonmoeder, zal het op haar eigen manier bereiden. Ieder rijstgerecht heeft dan ook haar eigen unieke smaak. Hieronder vind je twee rijstrecepten. Maak ze na en experimenteer met smaken, toevoegingen en ingrediënten om het je helemaal eigen te maken en het jouw unieke touch te geven.

Turkse pilav

Benodigdheden (voor twee personen)

Ingrediënten
  • Zonnebloemolie
  • Klontje margarine
  • ¼ theekopje nuh’un (macaronisoort verkrijgbaar bij Turkse supermarkt en sommige Albert Heijn vestigingen)
  • Schaaltje basmati rijst
  • ½ runderbouillonblokje
  • 1 ½ theekopje water
  • Zout

Materiaal
  • Hapjespan met deksel

Bereidingstijd
De totale bereidingstijd is 40 minuten.

Bereidingswijze

  • Neem het schaaltje met rijst en giet er dusdanig veel warm water bij dat de rijst net onder water komt te staan. Laat dit een kwartiertje staan en giet de rijst dan af. Door dit te doen, wordt de rijst zachter.
  • Doe wat zonnebloemolie in de pan en verhit dit.
  • Doe er een klontje boter bij. Dit voorkomt het aanbranden van de rijst en maakt de rijst ook zachter.
  • Wanneer de boter is gesmolten kan je de nuh’un in de pan doen. Bak dit op tot het bruin van kleur wordt.
  • Schep de rijst in de pan en meng dit goed door de nuh’un. Blijf net zolang roeren totdat de rijstkorrels los van elkaar vallen. Dit duurt een paar minuten.
  • Kook het water en giet dit over de rijst. Roer het geheel goed door.
  • Verkruimel het halve bouillonblokje over de gehele pan en strooi ook zout over de rijst.
  • Doe de deksel op de pan en zet het gas op een laag pitje.
  • Controleer na tien minuten of de rijst al het water heeft opgenomen. Wanneer dit nog niet het geval is, doe dan direct de deksel weer op de pan. Controleer hierna regelmatig hoe de rijst eruit ziet en proef of de rijst zacht is. Voeg eventueel nog wat zout toe.
  • Wanneer de rijst zacht is en goed van smaak, kan je het gas uitzetten en de rijst nog even laten nagaren.

Tips

Vervang de nuh’un voor sehriye, dit is een wat kortere, dikkere macaronisoort. Je kan ook kikkererwten gebruiken. Indien gewenst kan je de rijst zelf bonter maken. Je kan hiervoor bijvoorbeeld peper of paprika toevoegen.

Pilavlik bulgur

Benodigdheden (voor twee personen)

Ingrediënten
  • Zonnebloemolie
  • 1 ui
  • 1 groene peper
  • Drie eetlepels tomatenpuree
  • Schaaltje bulgur rijst (pilavlik bulgur, verkrijgbaar bij Turkse supermarkt)
  • ½ runderbouillonblokje
  • 1 ½ theekopje water
  • Zout

De bulgur kan eventueel gegeten worden met (Turkse) yoghurt.

Materiaal
  • Hapjespan met deksel

Bereidingstijd
De totale bereidingstijd is 30 minuten.

Bereidingswijze

  • Neem het schaaltje met bulgur en giet er dusdanig veel warm water bij dat de bulgur net onder water komt te staan. Laat dit een paar minuten staan en giet de bulgur dan af. De bulgur wordt hierdoor zachter.
  • Doe wat zonnebloemolie in de pan en verhit dit.
  • Snij de ui en peper fijn en fruit deze.
  • Voeg de tomatenpuree toe en vermeng dit goed met de ui en peper. Voeg eventueel een scheutje water toe (pas op voor spettergevaar!) om er een smeuïg geheel van te maken.
  • Voeg de bulgur toe en roer alles goed door.
  • Kook het water en giet dit over de bulgur. Roer het geheel goed door.
  • Verkruimel het halve bouillonblokje over de gehele pan en strooi er ook zout overheen.
  • Doe de deksel op de pan en zet het gas op een laag pitje.
  • Controleer na tien minuten of de bulgur al het water heeft opgenomen. Wanneer dit nog niet het geval is, doe dan direct de deksel weer op de pan. Controleer hierna regelmatig hoe de bulgur eruit ziet en proef of het zacht is. Voeg eventueel nog wat zout toe.
  • Wanneer de bulgur zacht is en goed van smaak, kan je het gas uitzetten en het nog even laten nagaren.

Tips

Serveer de bulgur apart van de yoghurt. Indien gewenst kan de yoghurt dan over de bulgur gegoten worden en zo worden gegeten. Indien gewenst kan je voor de bulgur meer groenten gebruiken naast de ui en de peper. Denk hierbij aan paprika, aubergine of courgette.

Eet smakelijk!

© 2011 - 2024 Berdien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bulgur: lekkere en gezonde tarweDe dagelijkse portie aardappelen wordt steeds meer vervangen door andere voedingswaren zoals pasta of rijst. Bulgur is o…
5 keer vegetarisch etenZonder vlees eten is voor velen een uitdaging. Vegetarisch eten wordt snel geassocieerd met niet lekker of niet vullend,…
Is bulgur gezond?Is bulgur gezond?Bulgur is een graanproduct dat oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komt. Het is gemaakt van durumtarwe. Bulgur kan als…
De traditionele Turkse keukenDe Turkse keuken is zeer uitgebreid. Er is wat wils voor iedereen: vegetarische schotels en licht verteerbare slaatjes,…

Authentieke lamsstoofpot uit TurkijeAuthentieke lamsstoofpot uit TurkijeLamsvlees wordt in Nederland minder vaak gegeten dan bijvoorbeeld kip, varkens- of rundvlees. Het wordt meestal gezien a…
Berdien (19 artikelen)
Gepubliceerd: 22-03-2011
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.