Zomerse desserts met exotisch fruit: gezond en lekker!
Eindelijk schijnt de zon volop! Tijd om vitamientjes op te slaan. Geen zin om zomaar fruit van hier uit het vuistje te eten? Droomt u ook zo van verre eilanden en zonovergoten stranden? Van sappig en heerlijk zoet fruit? Verwerk dan lekker exotisch fruit in heerlijke desserts! U waant zich zo aan de andere kant van de oceaan! Enkele eenvoudige bereidingen met mango, ananas, banaan, kokos en kiwi.
Antillaanse fruitcoupe
Ingrediënten
- 500 g. jonagold appelen
- 4 ananasschijven uit blik (zonder suiker) + ananassap
- 1 mango (ongeveer 500 g)
- 300 gr aardbeien
- 2 snuifjes pure vanille in poedervorm
- 2 soeplepels gelatine in poedervorm
- 3 soeplepels limoensap
- 3 soeplepels poedersuiker
Bereiding
- Giet het limoensap en 2 soeplepels ananassap in een kopje.Voeg zachtjes het gelatinepoeder toe.
- Schil de appels. Snijd ze in partjes en laat de appels een tiental minuten koken met 2 soeplepels water tot de appels zacht zijn. Voeg het gelatinemengsel toe en roer tot alles homogeen is geworden.
- Schil de mango en snijd in kleine stukjes. Snijd de ananasschijven in stukjes. Hou enkele stukjes van elk apart.
- Doe de appels met het gelatinemengsel, de mango en de ananas in een kom. Mix en voeg daarna de vanille en de suiker toe.
- Giet het mengsel in kleine kommetjes. Zet vier uur in de frigo.
- Om op te dienen: haal de kommetjes uit de ijskast. Was de aardbeien, haal de steeltjes er af. Snijd ze in stukjes.
- Versier de kommetjes met stukjes aardbei, mango en ananas. Eventueel ook met een muntblaadje.
Mango in de pan
Ingrediënten
- 4 mango's
- 4 ajuinen
- Boter
- 1 snuifje 4-kruiden
- 3 soeplepels honing
- 2 bloedsinaasappelen of 4 mandarijntjes
- 6 soeplepels rum
Bereiding
- Snijd de ajuin in kleine stukjes. Laat de boter smelten in de pan. Voeg de stukjes ajuin bij en laat 5 minuutjes bruinen op een zacht vuurtje.
- Voeg de 4-kruiden bij, de stukjes mango en de honing. Laat lichtjes carameliseren op een hevig vuur gedurende 4 à 5 minuten. Op tijd roeren! Schik de mango op de bordjes.
- Pers de bloedsinaasappelen of de mandarijntjes. Voeg het sap en de rum toe in de pan. Laat koken tot het mengsel ingedikt is.
- Haal van het vuur, voeg wat boter toe en klop op.
- Giet het bekomen mengsel over de stukjes mango en dien onmiddellijk op.
- Lekker met vanilleijs of sorbet.
Kiwi- saté met sausje van exotisch fruit
Ingrediënten
- 6 kiwi's
- 2 passievruchten
- 100 g ananas
- 100 g mango
- 1 sinaasappel
- 1 citroen
- 2 soeplepels poedersuiker
- 1 vanillestokje
Bereiding
- Snijd de passievruchten in twee. Haal het vruchtvlees er met een lepel uit.
- Schil de ananas en de mango. Snijd het vruchtvlees in blokjes.
- Pers de sinaasappel en de citroen.
- Doe de passievrucht, de ananas, de mango en het sap van sinaasappel en citroen in een kom. Voeg de poedersuiker toe. Mix het geheel.
- Snijd het vanillestokje open. Krab de vanille er met een mesje uit boven het mengsel. Meng en zet het mengsel in de koelkast.
- Schil de kiwi's. Snijd ze in vier stukken. Steek de stukken op een saté-stokje en plaats op de rand van een ovenschotel.
- Zet op zo'n 20 cm. onder de voorverwarmde ovengril gedurende 4 minuten. Draai ze een paar keer om tijdens het grillen.
- Wanneer de kiwi's licht goudbruin zijn, schik ze op een bordje en giet er de saus over.
- Lekker met vanilleijs of citroensorbet.
Banaan-, mango- en kokosgratin
Ingrediënten
- 1 rijpe mango
- 1 banaan
- 4 eigelen
- 80 g poedersuiker
- 1/2 zakje vanillesuiker
- 20 cl kokosmelk
- 2 soeplepels geraspte kokos
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C (thermostaat 6).
- Schil mango en banaan. Snijd in schijfjes van ongeveer dezelfde grootte en schik ze afwisselend in vier vuurvaste schoteltjes.
- Meng in een kom de eigelen, de poedersuiker, de vanillesuiker en de kokosmelk. Verwarm dit mengsel au bain marie onder voortdurend opkloppen en zonder dat het mengsel kookt gedurende 4 à 5 minuten. Het mengsel moet dik worden en schuimig blijven. U hebt nu een sabayon.
- Giet de sabayon over de vruchten in de vuurvaste potjes.
- Strooi er de geraspte kokosnoot over.
- Zet een tiental minuten in de oven en dien meteen op. Versier met een blaadje munt.
- Lekker met vanilleijs.
Gebakken banaan
Ingrediënten
- 4 bananen
- 10 cl vloeibare room
- 30 g poedersuiker
- 2 soeplepels Cointreau
- 30 g gezouten boter
- 1/2 koffielepeltje rozemarijn
- 25 g amandelschilfers
Bereiding
- Schil de bananen. Snijd ze in de lengte in twee.
- Smelt de boter op een zacht vuurtje in een pan. Bak de bananen aan weerskanten gedurende twee minuten. Voorzichtig omdraaien.
- Strooi de suiker over de bananen en bak nog 1 minuut aan weerskanten zodanig dat de banaan lichtjes karameliseerd.
- Voeg de rozemarijn, de Cointreau en de room toe.
- Laat 4 minuten inkoken op een zacht vuurtje.
- Schik de bananen op een bord. Giet de saus af, zodanig dat de rozemarijn achterblijft.
- Giet de saus over de bananen en versier met amandelschilfers.
- Lekker met vanilleijs.
Nu nog een zonovergoten terras en een paar vrienden en je waant je aan de andere kant van de wereld! Smakelijk!